Mittal Steel звинувачує українських журналістів у образі гідності індійського народу

Понеділок, 5 червня 2006, 22:36

На початку травня адміністрація ВАТ "Mittal Steel Кривій Ріг" в особі директора по кадрам і зв'язкам із громадськістю Франка Панніра звернулася в прокуратуру Кривого Рогу, міськвідділ СБУ, до міського голови Юрія Любоненка, у Верховну Раду, а також до посла Індії зі скаргою на криворізьку газету "95-й квартал", повідомляє "УкрРудПром".

За словами прокурора Дзержинського району Кривого Рогу Сакіта Джаббарова, якому міська прокуратура переадресували цей документ, у скарзі сказано, що автор статті "Індуси прийшли...", опублікованої в №8 від 22 лютого 2006 року в газеті "95-й квартал", упереджено оцінив індійських фахівців, що приїхали на роботу в Кривій Ріг.

Більше того, керівництво комбінату вважає даний матеріал образою національних почуттів, честі й достоїнства всього індійського народу.

У статті "Індуси прийшли..." мова йшла про інцидент, що відбувся в лютому в готелі "Аврора", де проживає іноземний менеджмент ВАТ "Mittal Steel Кривій Ріг".

Автор матеріалу повідомив, що відпочиваючі в ресторані готелю "Аврора" іноземні менеджери криворізького меткомбінату принизливо висловилися про жителів Кривбаса, що було почуто присутніми неподалік дівчинами, які володіють англійською мовою. Дівчини перевели почуте своїм супутникам, які побили іноземців.

"Ми вивчили дану статтю, зіставили її зі змістом скарги та прийшли до наступного висновку. По-перше, у Кримінальному кодексі не передбачена кримінальна відповідальність за образу, тобто, навмисне приниження честі й гідності людини, а також за наклеп. По-друге, згідно з 41-й статтею Закону України "Про друкований ЗМІ в Україні" і 48-й статтею Закону України "Про інформацію" заявник має право звернутися в суд з відповідним позовом із приводу захисту честі, гідності та ділової репутації. Тому, за результатами розгляду заяви пана Панніра, у прокуратури Дзержинського району Кривого Рогу немає підстав для прокурорського реагування" – повідомив прокурор.

"Що стосується моєї особистої думки з приводу даної публікації, я вважаю, що підстави для звернення до суду в керівництва комбінату є. Думаю, можна буде заперечувати оціночні судження автора статті. Але в суді ще потрібно буде довести, що опублікована інформація є недостовірної, отже, потрібні спростування. Не виключено, що буде необхідно провести спеціальну експертизу журналістського тексту", - відзначив прокурор.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді