Ріелтери повинні мати всю інформацію про забудовника - експерт

Вівторок, 6 червня 2006, 11:54

Законодавство повинне забезпечувати доступ ріелтерів до всієї інформації про забудовників і проекти, які вони реалізують, вважає директор компанії "РЕД" Андрій Гончаров.

"Потрібно міняти законодавство так, щоб ріелтер зміг одержати інформацію про забудовника. Інформація про угоду - це комерційна таємниця. Але інформація про власника й правовий статус об'єкта повинна бути відкрита. На первинному ринку покупець платить гроші наперед і не одержує товар. У цьому відмінність первинного й вторинного ринку", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Гончаров відзначив, що професійні оператори ринку нерухомості, що працюють з первинним ринком житла, проводять перевірку забудовника й об'єкта, який він зводить.

"Якщо ріелтер - професіонал, він повинен будь-який об'єкт перевіряти, вивчати правову сторону. Усе впирається в професіоналізм компанії. В умовах такої нестандартної нерухомості, як у нас на первинному ринку, коли покупець платить за те, чого фізично ще не існує, один ріелтер, навіть якщо він найвищого рівня, розібратися не зможе. Для цього в серйозних компаніях є юристи, нотаріуси, фінансисти, аналітики", - сказав директор компанії.

"Ріелтер повинен оцінювати ці ризики для інвестора, розуміти, чи можна зв'язуватися з тим або іншим забудовником, знати, як захистити інвестора від безвідповідального забудовника", - сказав він.

У той же час Гончаров висловив думку, що в історії з махінаціями групи компаній "Еліта-Центр", коли квартири реалізовувалися через агентства нерухомості, "ріелтери самі винуваті, тому що не проводили аналіз того, що вони продавали".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді