Ступор

Середа, 7 червня 2006, 12:27

Парламентська коаліція в черговий раз зайшла в глухий кут. На цей раз каменем спотикання вже, схоже, стало не прем’єрське крісло Юлії Тимошенко, а посада спікера.

Як відомо, до дати підписання угоди про коаліцію її ймовірні учасники підійшли з 15 неузгодженими питанням та нерозподіленими сферами відповідальності.

З цим багажем лідери СПУ, БЮТ і "Нашої України" і попрямували у вівторок до президента.

Зустріч тривала понад шість годин. Журналістам не вдалося побачити жодного з учасників переговорів, їх тільки підгодували їжею з "Макдональдсу", яку привіз державний джип.

Замість того до них вийшов вічно життєрадісний голова секретаріату Олег Рибачук з передчуттям, що коаліція таки буде.

За його словами, учасникам переговорів вдалося узгодити суперечливі пункти, і вони роз'їхались по штабах розглядати це питання на політрадах.

Чим завершились політради невідомо, але вранці у Верховній Раді коаліцію прорвало в новому місці - "Наша Україна" й СПУ посварились через посаду спікера.

Член політради СПУ Йосип Вінський заявив, що СПУ відмовиться підписувати коаліційну угоду, якщо їй не віддадуть крісло спікера.

Слід відзначити, що згадана теза категорично суперечить принципу розподілу посад, який підписаний Тимошенко і Морозом кілька тижнів тому і який базувався на результатах партій на виборах.

Більше того, два дні тому з'явились чутки про те, що начебто перемовники погодилися, що посада спікера відходить "Нашій Україні", яка таким чином могла б нівелювати для себе ризики прем’єрства Тимошенко. А тут раптом такий фінт вухами.

Соціалістичний ультиматум викликав відповідну різку реакцію з боку "Нашої України". Депутат Анатолій Матвієнко тут же заявив, що блок не визнає подібних ультиматумів.

"Ми вважаємо, що потрібно рухатися об'єктивно, визнаючи результати виборів. "Наша Україна" повинна бути представлена в демократичній коаліції в двійці керівників - прем'єр-міністр, голова Верховної Ради", - сказав депутат.

Тим часом очолювана Матвієнком УРП "Собор" мала ще більш різку реакцію: "Нічні переговори напередодні другої сесії новобраного парламенту закінчилися провалом. Українська республіканська партія "Собор" покладає відповідальність за зрив цих переговорів на БЮТ та СПУ, які зайняли консолідовану позицію щодо недопущення представництва блоку "Наша Україна" на ключових посадах у виконавчій і законодавчій владах".

'"Наша
"Наша Україна" перед початком засідання. Фото сайту "Нашої України"

Втім виглядати шантажистом "розважливому дипломату" Морозу не захотілося, і він зробив граціозне "па" назад, сказавши, що ніколи не ставив ультиматум про своє спікерство.

От тільки його заступник Йосип Вінський залишається стояти на своїй тезі і не вважає її ультиматумом.

При цьому Вінський зауважує, що саме соціалісти свого часу пропонували записати в угоді про створення коаліції принцип розподілу посад відповідно до результатів виборів, але саме блок "Наша Україна" відмовився від такого принципу.

А далі соціаліст взагалі сказав сакраментальну фразу: "У "Нашої України" є можливість створити інший формат коаліції, без шантажу".

Це, цікаво, як розуміти? Що соціалісти благословляють союз "Нашої України" і "регіонів"?

Як кажуть джерела "Української правди", оточення Мороза накручує його по повній програмі, що він обов’язково має стати спікером, і що це його останній шанс. (Ба, більше, Морозу начебто кажуть, що байдуже, в якій коаліції цю посаду отримувати). Звідси начебто і невпинна хвиля ультиматумів від СПУ за останні два дні.

Як відомо, у вівторок політрада Соцпартії доручила своїм представникам завершити переговори по коаліції до 14 червня.

Але в разі неможливості створення коаліції в демократичному форматі політвиконкому рекомендовано підготувати пропозиції для прийняття рішення щодо умов переходу в опозицію до влади.

Вже в середу Вінський заявив, що СПУ не піде в коаліцію без розподілу посад.

Ймовірно елементом торгу за спікерство стануть пункти угоди про коаліцію, про продаж сільськогосподарської землі і вступ України до НАТО, щодо яких досі існують суперечки між "Нашою Україною" та СПУ.

Тому перед "Нашою Україною" стоїть вибір – або пожертвувати на 5 років вступом до НАТО, або жертвувати владою.

Крім того, ще є проблема з бажанням Юлії Володимирівни повністю контролювати Кабмін і неприйняття в ньому такого сегменту, як урядові комітети і бажання "Нашої України" впливати на внутрішній ринок нафти через "Укрнафту".

Знову ж за непідтвердженою інформацією, учасникам переговорів на зустрічі у президента вдалося зрушити з мертвої точки в питаннях розбіжностей, і у роботі Верховної Ради оголошено перерву ще на тиждень у зв’язку з необхідністю доопрацювання тексту коаліційної угоди.

Але виникає відчуття, що затягування процесу може призвести до непередбачуваного фіналу.

'"Регіони"
"Регіони" невміло блокують трибуну. Фото сайту "Нашої України"

Як відомо, чергове закриття сесії дуже образило "регіоналів", які знову залишились поза процесом. Тому не виключено, що Партія регіонів і КПУ, які вже збирають збори депутатів, організують новий перехід парламенту в "Український дім".

І тоді є два варіанти: або "регіонали" загітують (або на крайній випадок докуплять) кілька депутатів для власної більшості і створять уряд, який хочуть. Або президенту Ющенку, щоб не допустити нової "оксамитової революції" в парламенті, доведеться ліпити широку коаліцію з усіма прогнозованими і не прогнозованими наслідками.

Розбіжності між учасниками переговорів по коаліції станом на 6 червня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді