Замість Радченка сусідами Ахметова виявилися... Фірташ і Петро Ющенко

Середа, 7 червня 2006, 15:21

Ще один скандальний будинок з'явився у Києві. Рік тому екскурсії водили на вулицю Грушевського, 9-а, де було зведено фешенебельну багатоповерхівку. Вона фігурувала в корупційному скандалі, який зрештою призвів до відставки уряду Тимошенко і зміни оточення президента.

Зараз нова адреса – вулиця Паторжинського, 14. Цей будинок розташований відразу за штаб-квартирою СБУ, і саме він фігурував у скандальній публікації газети "Україна молода".

Це видання, редактором якого є радник президента Михайло Дорошенко, опублікувало масштабну статтю з критикою нинішнього керівництва Служби безпеки України. Одна з глав називалася "Рука Донецька: дім, який збудував Ринат", а йшлося у ній про те, що Володимир Радченко за часів свого керівництва СБУ продав Ахметову земельну ділянку у непрозорий і нелегітимний спосіб. Ахметов, у свою чергу, за версією "України молодої", і звів тут будинок, що отримав адресу Паторжинського, 14.

"Сюди переїхала жити донецька еліта. На останньому поверсі в цій будівлі — розкішний "пентхаус" самого Рината Леонідовича, з басейном та іншими вигодами "нових українців". Під ним виділили трохи скромніше житло Володимирові Радченку. Таким чином, маємо подвійне зближення одного з кланів та державної силової структури: з одного боку — бізнесово-майнове, з іншого — "географічне", - написала газета радника Ющенка.

Видання також повідомило, що, попри свій нинішній скромний статус радника глави СБУ, Радченко "повернувся до керування Володимирською", "потроху розвиває свій, і не лише свій, бізнес, розставляє в Службі безпеки вигідні для себе та своїх партнерів кадри..."

"Українська правда" спробувала з'ясувати ситуацію безпосередньо на місці та довідалася багато цікавих фактів. Наприклад, що насправді сусідами Ахметова є не Радченко, а друзі самого Михайла Дорошенка, прізвища яких відомі всій країні – Фірташ та Петро Ющенко.

Скандальний будинок по вулиці Паторжинського

Будинок номер 14 по вулиці Паторжинського розташований відразу за офісом СБУ. Як дізналася "Українська правда", побачивши один з документів обліку мешканців, за Ринатом Ахметовим значиться квартира номер 34.

Вона розташована на останньому одинадцятому поверсі будинку, куди можна дістатися ліфтом. Прибувши на місце, напроти 34 квартири видно ще одні двері – і це помешкання, очевидно, також належить Ахметову (тому що квартира номер 35 не значиться у побачених нами базах даних).

Квартира, яка значиться за Ринатом Ахметовим

На поверсі Ахметова традиційна для будинків площадка перед квартирами виглядає, як фойє. Тут встановлено диван, крісло і світильник, щоб охорона могла нести службу в більш-менш комфортних умовах. Але на момент нашого візиту нікого не було, тому ми змогли детальніше роздивитися інтер’єр. Наприклад, прямуючи до свого київського помешкання, Ахметов може зупинити погляд на вазонах з рослинами або картинах на стінах.

Фойє, в яке потрапляєш, вийшовши з ліфту на поверсі Рината Ахметова

Тут же, на площадці перед ліфтом є вікно, з якого будинок СБУ видно, як на долоні. Очевидно, що аналогічний краєвид видно й з квартири найбагатшого українця, розташованої за стінкою.

Вид на СБУ з вікон поверху Рината Ахметова

На першому поверсі будинку по Паторжинського, 14 ви натрапляєте на оголошення-заклик до мешканців прибирати за своїми собаками фекалії.

Вахтер, яка сидить біля ліфту, категорично відмовляється ділитися інформацією. Але "Українській правді" вдалося дізнатися, хто ж є власником помешкання під квартирою Ахметова.

Як відомо, "Україна молода" каже, що це житло екс-голови СБУ Володимира Радченка. Насправді ж квартира 33 значиться за людиною на прізвище... Фірташ. Мова іде про Марію Михайлівну Фірташ, попередню дружину найтаємничішого українського бізнесмена, який контролює 45% компанії "РосУкрЕнерго".

За інформацією із достовірних джерел, з самого початку квартира під Ахметовим належала його другу – харківському мільярдеру Олександру Ярославському, який і поступився нею Фірташу.

Дивно, що Дорошенко не знав, хто насправді є власником житла – враховуючи, що він гарно знайомий з Фірташем. Саме Дорошенко два роки тому найпершим привів цього бізнесмена до Ющенка.

Підземний паркінг. Ринату Ахметову виділено закриті бокси
Але один з мерседесів Ахметова стоїть на загальній площадці
Зліва - позашляховик "Шевроле", який значиться за Марією Фірташ

Поруч із фірташевою розташована квартира номер 32. Вона значиться за людиною на прізвище Шелудченко. Очевидно, мова іде про екс-першого заступника голови "Нафтогазу". Це має слугувати підтвердженням тези "України молодої", що в будинок "переїхала жити донецька еліта" – Шелудченко з 1991 року керував "Донецькоблгазом" і був близьким соратником Януковича.

У цьому будинку також має квартиру пан Нездоля. Таке саме прізвище має генерал-майор СБУ у відставці, у минулому – близький соратник Євгена Марчука, один із засновників акціонерної групи "Україна", яка на початку 1990-х у сумнівний спосіб об'єднала найбільші українські металургійні та хімічні підприємства.

Але на цьому перелік цікавих мешканців не обмежується. Є тут квартири у колишнього заступника глави СБУ Петра Шатковського і, судячи з припаркованого на підземній стоянці "Бентлі", у екс-депутата від Львівщини Петра Димінського.

"Бентлі" Петра Димінського

Існує ще одна цікава людина, яка має в будинку по Паторжинського не житло, а офіс. Це – Петро Ющенко, брат президента України і також близький друг редактора "України молодої". Як кажуть сусіди, з приміщенням буквально днями трапилося лихо – його затопили.

"Історія хвороби"

"Генералу армії України Радченку В.І. та членам його сім’ї житло в будинку по вулиці Паторжинського, 14 не виділялось, рішення про його виділення не приймалось", - сказав у відповідь на запит "Української правди" начальник господарського управління СБУ Андрій Чернухін.

Він повідомив, що дозволи на проектування та зведення цього будинку були отримані у квітні 2000 року, за часів керівництва спецслужбою Леонідом Деркачем.

Представник колишнього керівництва СБУ сказав "Українській правді", що на цьому місці колись була стоянка КДБ УРСР. Служба вирішила звести тут будинок, ставши співучасником проекту землею, і отримала за це близько 30% квартир. Частину з них віддали представникам СБУ, "яким треба було жити в ста метрах від головного офісу служби", а частину помешкань обміняли на більшу кількість в менш престижних районах.

Інвестором будівництва були фізичні та юридичні особи, а сама фірма, яка здійснювала проект, належить одному з новообраних депутатів Верховної Ради за списком блоку Тимошенко.

"Українська правда" зв’язалася з радником президента Михайлом Дорошенком, який сказав, що залишається при своїй точці зору: "За моєю інформацією, Радченко там квартиру отримував. За іншою інформацією, квартиру там має дочка Радченка. Але, скажу відверто, ми ще адресно не займалися будинком".

"Поки зрозуміло одне: навіть дилетанту очевидно, що через дорогу від СБУ не може бути розташованим такий житловий будинок", - додав Дорошенко. На це відповіла речник СБУ Марина Остапенко: "Будинок Служби безпеки захищений настільки, що це дає підстави стверджувати, що йому немає загрози".

Вона також повідомила, що глава СБУ Ігор Дріжчаний направив Дорошенку листа з вимогою "у запланованому найближчому випуску газети спростувати поширені відомості та вибачитись перед згаданими у статті посадовими особами Служби безпеки".

Коли матеріал уже був готовий до друку, на контакт з редакцією вийшов сам Володимир Радченко. Він сказав, що з будинком по Паторжинського, 14 у нього немає нічого спільного.

"Плітки про те, що я маю квартиру в цьому будинку, ходять протягом трьох років. Але судитися з "Україною молодою" я не буду – на Мишка (так Радченко назвав редактора видання Михайла Дорошенка) чи то чиниться тиск, чи то він виконує чиєсь замовлення. Я його добре знаю – кілька років тому він уже робив подібну публікацію".

Радченко також спростував, що висував якісь кандидатури на керівні посади у спецслужбі. "З 15 лютого 2005 року я офіційно пішов на пенсію. Зараз я в СБУ, тому що нинішній голова Служби попросив мене допомогти йому в організаційних питаннях. Ніякого впливу, кадрового лобіювання з мого боку не було. А публікація ця з'явилася, тому що пішли розмови про моє якесь призначення. Я ж вам говорю офіційно – я закінчив службу, тепер я планую займатися тим, у чому в мене залишилися борги – я маю трьох онуків. Буду копатися на городі, картоплю саджати...".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді