Банківська санація

Середа, 7 червня 2006, 18:38

Після черги гучних скандалів із банкрутством українських банків, уряд нарешті планує стабілізувати фінансовий сектор України. Віктор Ющенко планує направити у Верховну Раду підготовлений Нацбанком проект змін до закону "Про банки та банківську діяльність", згідно якому від українських банків вимагатиметься набагато більша прозорість.

Донині головною бідою вкладників українських банків залишається повна утаємниченість вітчизняних фінансових установ. Про це, серед іншого, заявляли і експерти Standard & Poor’s, відзначивши, що головним недоліком українських банків є їх низька прозорість.

В той час, як у системі регулювання відбуваються позитивні зміни, режим нагляду залишає бажати кращого. Зокрема, зазначає S&P, державі необхідно забезпечити більш повне розкриття інформації, підвищити прозорість акціонерної структури, увести більш строгі нормативи капіталізації, підсилити процедури кредитного захисту і ризику-менеджменту банків країни.

Аналітик Dragon Capital Олег Пронін схвально оцінює пропонований президентом законопроект. На його думку, він зможе сприяти розвитку банківського сектору в Україні, збільшуючи відповідальність банків.

Одночасно, він не виключає зриву цього законопроекту досить потужнім парламентським лобі банків, якім "не з руки" міняти свій статус із ЗАТ на ВАТ (аналітик відмовився назвати "незадоволені банки", водночас почесний голова "Укргазбанку" нардеп від Партії Регіонів Василь Горбаль вважає, що статус закритих акціонерних товариств мають дрібні банки, які не справляють великого впливу на стан банківського ринку).

Втім, на думку аналітика Dragon Capital, переваги законопроекту настільки очевидні, що шанси його проходження у Верховній Раді високі.

Коментуючи перспективи українських банків після підтримки Верховною Радою законопроекту, Олег Пронін припускає або збільшення капіталізації "малих банків", чий уставний капітал менш 5 млн. євро, в тому числі і шляхом продажу акцій ("адже керівники цих банків найчастіше розуміють, що такі потреби диктуються часом) або їх зникнення.

При цьому перспективи нового спалаху масового банкрутства банків, подібного до попереднього, на думку експерта, незначні – "ті банки, що мали справжні проблеми, вже збанкрутіли".

Відповідно до діючого закону "Про банки та банківську діяльність", банки в Україні можуть створюватися у формі відкритих чи закритих акціонерних товариств, та навіть товариств з обмеженою відповідальністю.

Відповідно, в залежності від організаційно-правової форми і масштабів здійснення банком своєї діяльності (на території однієї області або на території всієї України), вимоги щодо мінімального розміру статутного капіталу банку на час його реєстрації встановлюються диференційовано, у розмірі від 1 до 5 мільйонів євро.

Згідно нового законопроекту, банки будуть створюватися у формі відкритого акціонерного товариства або кооперативного банку з мінімальним розміром статутного капіталу на час реєстрації не менше 5 мільйонів євро.

НАЙКРАЩІ СТАТТІ УП

Згідно пояснень Нацбанку, у випадку прийняття законодавчих змін, вони торкнуться і вже існуючих українських банків. Останні мусять протягом трьох років поміняти свій статус на ВАТ та довести статутний фонд до 5 мільйонів євро. Втім, Нацбанк певен, що такі зміни тільки підвищать вартість акцій цих банків.

Автори законопроекту вважають, що створення банків саме у формі відкритих акціонерних товариств, акції яких будуть поширюватися шляхом відкритої підписки, має значні переваги перед іншими організаційно-правовими формами створення юридичних осіб.

Насамперед, запевняють автори законопроекту, буде забезпечуватися прозоре формування статутного капіталу банку, що запобігатиме залученню коштів кримінального походження.

Крім, того, будуть створюватися умови для здійснення своєчасного контролю за формуванням статутного капіталу як з боку Національного банку України, так і Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, що реєструє випуск акцій відкритих акціонерних товариств.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді