Чому Жириновський та Затулін не зможуть "помити ноги" в Чорному морі? На українському березі

Четвер, 8 червня 2006, 23:07

З часів помаранчевої революції відносини між Росією та Україною стали вкрай напруженими. Причому саме російські політики докладають немалих зусиль, щоб розсварити ці дві країни ще більше.

Або їхні заяви можна розглядати як спробу підірвати Україну зсередини, оскільки вони підбурюють та налаштовують проти держави саме українське населення.

Захищаючись від нападків таких російських політиків, а саме - віце-спікера Держдуми Володимира Жириновського та депутата Костянтина Затуліна, Україна була вимушена заборонити їм в'їзд в Україну.

До речі, це сталося в той самий день, коли в Москві був затриманий позаштатний радник міністра закордонних справ України Сергій Євтушенко.

І через кілька днів після того, як на засіданні РНБО президент дав прочухана силовикам та зацікавленим міністерствам щодо ситуації навколо феодосійських подій.

Саме тоді на засіданні було ухвалене політичне рішення про можливість заборони в'їзду російським політикам.

Було доведено, що у блокуванні магістральних транспортних шляхів та інших акціях брали участь громадяни деяких іноземних держав, у тому числі Росії, що є порушенням українського законодавства і втручанням у внутрішні справи України.

"Прийнято рішення розглянути ці моменти, і, якщо такі факти будуть визнані, громадяни цих країн будуть депортовані з території України, а після розгляду питання в МЗС вони будуть визнані персонами нон грата", – сказав після закінчення засідання в.о. секретаря РНБО Володимир Горбулін.

Причому Затулін виявився рецидивістом, бо потрапив у цю ситуацію вдруге. В 1996 році він вже був позбавлений права на в'їзд в Україну на п’ять років, проте не поставився до цього серйозно. Саме через це в 1998 році і був виставлений з поромної переправи Керчі прикордонниками. Проте висновків після цього він не зробив.

Жириновський також не вперше потрапив у таку ситуацію. В лютому 2002 року Казахстан також заборонив йому в'їзд на свою територію після того, як Жириновський дозволив собі вислови щодо того, що частина територій Казахстану належить Росії.

Що ж стало причиною цього разу?

Згідно з законом України про правовий статус іноземців, громадянам іншої країни забороняється в'їзд на нашу територію, якщо під час свого попереднього перебування вони порушили законодавство.

Заяви Затуліна та Жириновського (а деякі з них зроблені на території України) є цинічним порушенням українських законів.

Наприклад, поведінка Жириновського під час програми "Свобода слова" на ICTV. Він так поводився, що був облитий водою. Навіть не українцем, а росіянином Глєбом Павловським.

Тоді, сидячи в Києві на телестудії, він цинічно заявляв: "Мрію, щоб українських солдатів у труні везли з Ірану. З Іраку".

Саме тоді перший заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко пригрозив Жириновському заборонити йому в'їзд на територію України у встановленому законом порядку.

Але й раніше Жириновський дозволяв собі заяви, які точно можна назвати такими, що порушують українську Конституцію, а також багато інших документів, зокрема і міжнародних.

"Ніякої України немає, а в Києві, як і в Мінську, має сидіти російський губернатор". ...."Дійсними кордонами Росії є ті, які були у вересні 1917 року".

Або як вам такий вислів: "Усіх вас ми відправимо до Сибіру, вас не будуть розстрілювати. Українці потрібні як замерзлі музейні експонати".

Дивно, що навіть після таких висловлювань українська влада так довго думала про заборону для "замерзлого експонату" з Держдуми.

Наступним за Жириновським в антиукраїнських висловах йде Затулін, якому тепер також закрита дорога до Києва.

Окрім того, що він не залишає поза увагою жодну з подій внутрішньо- та зовнішньополітичного життя України, він ще й вдається до грубих перекручувань фактів та антиукраїнської риторики. До цього Затуліну завжди вдається ще й здійняти інформаційну істерію навколо України, яку із радістю підхоплюють всі російські телеканали.

Улюблена тема проросійських політичних сил типу Партії регіонів, Прогресивних соціалістів, ну, і, звичайно ж, Затуліна – це статус російської мови.

Так, незважаючи на неконституційні рішення органів місцевого самоуправління про надання російській мові статусу регіональної, Затулін продовжує наполягати на своєму.

"Нинішня позиція українського керівництва - це, фактично, курс на розрив дружби і партнерства з Росією", - підбурює він російських громадян та прихильників Януковича в Україні.

"Безумовно, російська мова зберігається, насамперед, завдяки тому, що мільйони людей нею розмовляють, думають і пишуть. Але ми знаємо, що кількість цих людей в Україні скорочується, а не збільшується. Це нас не може радувати", - каже він.

"Я упевнений, що ігнорування спроб хоча б на місцевому рівні розвивати російську мову зайвий раз підкреслює, що питання має бути вирішене не тільки на регіональному, але і на загальноукраїнському рівні – питання про використання російської мови в якості офіційної або в якості другої державної", - заявляв він.

"Нинішня українська влада свідомо не бажає йти на компроміси в рішенні цього питання, що, як і багато чого іншого, серйозно може вплинути на розвиток подальших україно-російських відносин".

Ще одна улюблена тема - це Крим, Чорноморський флот, а в останні декілька тижнів додалося ще й НАТО.

Деякі заяви Затуліна виглядають, як пряме зазіхання на територіальну цілісність держави. Так, в травні, намагаючись вкотре пристрахати всіх, він заявив:

"Якщо Україна виходить з угоди по Чорноморському Флоту, вона відкриває тему не газових боргів, а тему приналежності Криму і Севастополя. Ця угода є частиною визнання Росією того, що Севастополь належить Україні".

Його ж коментарії щодо виступу президента перед Верховною Радою взагалі є прямим закликом до сепаратизму: "Головне, що я почув у промові президента в новому парламенті, - це очевидний наїзд на усіх, хто намагається запропонувати компроміс. Федеративність в Україні – це компроміс", - зазначив він.

В намаганнях домогтися свого, Затулін навіть вдається до брехні, щоб зіпсувати імідж українській державі.

"...влада України дала негласне розпорядження своїм спецслужбам про провокування ситуації з російськими військовослужбовцями в Криму для того, щоб скомпрометувати їх, піддати інформаційній атаці, що, як наслідок, приведе до перегляду угод про перебування флоту".

А деякі його заяви щодо навчань "Сі Бриз", які проходять в Україні з 1997 року, підпадають під статтю розпалювання міжнаціональної ворожнечі, або підбурювання до цього.

"Феодосійська акція", звичайно, не обійшлася без "натхненника" Затуліна.

Коментуючи ситуацію навколо військових навчань "Сі Бриз-2006" він заявив:

"Українська влада в компанії з НАТО навмисно розігріває й без того непросту внутрішню ситуацію в Криму, щоб довести її до косівської "температури".

"У Криму і без того склалася непроста внутрішньополітична ситуація. Не подолані серйозні протиріччя, пов’язані з 15-ма роками не дуже правильної національної політики, коли одна (мається на увазі кримськотатарська) група населення використовувалася, як важіль тиску на іншу, більш численні групу кримчан. І при цьому тепер сюди у великій кількості завозиться зброя!"

Він також розповів про те, що на півострові напівлегально існують екстремістські організації, і якщо зброя потрапить до чиїхось рук, це може дестабілізувати ситуацію.

"Зараз же маневри у Феодосії - це тільки початок бойового сезону загострень, які я не виключаю. Навчання сплановані так, щоб втягти в конфлікт і Севастополь", - наголошував Затулін.

Він неодноразово дозволяє собі робити заяви, мовляв, українська влада є маріонеткою в руках Сполучених Штатів.

"Я думаю, що тепер Віктору Андрійовичу доводиться сплачувати ті векселі, за якими він брав позику на Заході. І сьогодні, коли після промови Чейні американці вирішили, що не можна запускати Януковича до городу влади, вирішивши зробити ставку на Тимошенко, це створює проблеми не Януковичу, а Віктору Андрійовичу Ющенку. Він виглядає людиною, невільною у вирішенні внутрішніх питань".

Або ще одне висловлювання: "Вони (українська влада) опинилися в такому боргу перед своїми західними друзями, що вже не здатні контролювати ситуацію".

Затулін використовує будь-який привід, щоб принизити українців та помаранчеву владу:

"Більшість громадян України в ідеали помаранчевої революції уже не вірять. Єдине "досягнення" президента Ющенка і Ко – це поглиблення ще більшого розколу між сходом і заходом країни. Влада нічого народу і країні не дала. А Ющенко в ході передвиборної кампанії діяв, не як державний чоловік, а як опозиціонер. Усі свої зусилля він направив на боротьбу з російською мовою!"

Ніхто не сумнівається, що обидва персонажі використовуватимуть будь-яку трибуну для того, щоб плюватися в бік України, яка мала таке нахабство - заборонити їм в'їзд на свою територію. Горбатого хіба труна вирівняє?

Але це крок цивілізованої держави, яку ображають політики, навіть обрані іншим народом. Політики, які не мають честі та гідності. І тим більше - права перебувати на території народу, який вони не поважають.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді