Труба знову стає аргументом

П'ятниця, 9 червня 2006, 14:02

У випадку підняття Росією цін на газ, Україна автоматично переглядатиме розцінки на його транзит.

Про те, що ціна на газ, що поставляється в Україну, прив’язана до ставки його транзиту європейським споживачам, декілька разів протягом останніх днів заявив міністр економіки Арсеній Яценюк.

"Ми не відмовляємося від переговорного процесу - ні, але цей переговорний процес має дві сторони: ціноутворення по газу і ціноутворення по транзиту - це об’єктивно пов’язані речі", - сказав він.

Тим часом, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер 8 червня в Амстердамі на 23-й Всесвітній конференції з газу сказав, що найважливішим підсумком "українського конфлікту" для європейської енергетичної безпеки є розділення контрактів на постачання газу в Україну і на транзит російського газу через територію України в Європу.

Таким чином, заява Міллера прямо протилежна словам Яценюка.

За словами голови "Газпрому", раніше існував єдиний контракт і на транзит, і на постачання газу. Це дозволяло Україні практично диктувати умови і Росії, і Європі в питаннях постачань палива.

Тепер "Газпром" стверджує, що умови постачань у Європу ніяк не пов’язані з умовами постачань газу в Україну.

Міллер також зазначив, що закони комерційних постачань стають обов’язковими не тільки для європейських споживачів, але і для республік колишнього СРСР.

Коментуючи ці суперечливі заяви, науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Іван Полтавець називає справедливою заяву Яценюка.

"В угоді від 4 лютого є пункт про те, що ціни, як на газ, так і на його транзит, можуть змінюватися лише за погодженням обох сторін" –стверджує експерт.

Одночасно, Іван Полтавець не бачить можливостей судового рішення цієї проблеми.

"Підписаний договір не має ознак юридичного документу, не містить визначення арбітражного суду, в якому сторони погоджуються вирішувати його суперечливі положення. Скоріше, цей договір можна назвати перехідними положеннями, а тепер урядам обох країн треба знов сідати за створення справжнього довгострокового договору" – переконаний він.

Однак, за оцінкою експерту Інституту економiчних дослiджень та полiтичних консультацiй, справедливість заяви Яценюка не означає автоматичного "розв’язання рук" для України.

"В період міжурядування насправді все буде залежати від того, хто і з яких позицій буде вести переговори із Росією. А зараз нам невідома позиція "Нафтогазу", а профільні міністри, в свою чергу, мають технічний статус" - зазначає Іван Полтавець.

Екс-заступник голови правління цієї компанії Андрій Лопушанський висловив "УП" впевненість, що "звичайно, у випадку підняття цін на газ, ми будемо переглядати умови його транзиту".

"В угоді від 4 січня, хоч і немає такої окремої статті, проте є достатньо юридичних "зачіпок", які дозволяють Україні вимагати перегляду умов транспортування газу", - переконаний урядовець.

Подібної точки зору дотримається й Асоціація "Газові трейдери України", експерти якої стверджують, що хоча питання транзиту і постачання дійсно частково розділені, але спільним є той пункт угод, в якому йдеться про зміну ставки плати за транзит і ціни на природний газ лише за обопільною згодою сторін.

"Таким чином, - стверджують експерти асоціації, - це справа і право будь-якої сторони вимагати розгляду цих питань у пакеті чи, принаймні, у прив’язці одне до одного".

Аналітики Асоціації впевнені, що в угодах зазначені різні терміни дій на тарифів транзит (до 1.01.2010 р.) та на постачання газу (до 1.07.2006), але в юридичному плані це не має визначального значення, адже головною умовою їх зміни є обопільна зміна сторін.

У ситуації, що склалася, аналітики Асоціації вважають за необхідне прийняття адекватних заходів для покриття за рахунок Росії збитків від підвищення ціни на пальне: "Зокрема, під час переговорів з Росією в якості аргументу цілком можливе обговорення можливості підняття тарифів на транзит".

Однак, на відміну від уряду, "Газові трейдери України" наголошують на політичній складовій конфлікту.

"Вірогідною є ситуація, аналогічна тій, що була взимку. Однак, фактично умови диктує той, хто має ресурс, а не той, в кого на руках якийсь документ. Будь-який документ у відносинах із Росією може у будь-який момент перетворитися на порожній папірець" – зазначають експерти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді