"ТорМОЗ" боротьби зі СНІДом

Неділя, 2 липня 2006, 19:55

За повідомленнями ЗМІ, Світовий банк не бачить перешкод для того, щоб поновити виділення Україні кредиту для боротьби з туберкульозом і ВІЛ/СНІДом.

Директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Пол Бермінхем пояснив затягування переговорів між Світовим банком та Міністерством охорони здоров’я перехідним процесом в Україні.

"Зараз ми працюємо над деталями і над тим, хто буде впроваджувати цей проект. Я не можу сказати, що в нас на цій стадії є якісь перешкоди", - стверджує Бермінгхем.

Нагадаємо, що 12 квітня Світовий банк вирішив призупинити виділення Україні кредиту на 60 млн. доларів у рамках проекту по боротьбі з туберкульозом та ВІЛ/СНІД через відсутність реальних кроків з його реалізації українським урядом.

Міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко пояснив припинення виділення кредиту Світового банку бюрократичними перепонами.

Не дивлячись на позитивний тон заяви Бермінхема, цю дипломатичну заяву слід трактувати як повідомлення про те, що найближчим часом кредит СБ все ж не буде поновлено.

За словами консультанта Світового банку з питань охорони здоров’я Ігоря Поканевича, кредит знаходиться в стані заморозки до виконання Міністерством охорони здоров’я умов Світового банку.

"Умові дуже прості – у держави має бути чіткий план, як боротися з епідемією туберкульозу та ВІЛ" – зазначає експерт.

Водночас експерт дав зрозуміти, що Міністерство недостатньо активно працює, щоб надати СБ чіткий план своїх дій в контексті освоєння коштів кредиту.

"Поки команда Світового банку працює разом із співробітниками міністерства, щоб хоча б частково розблокувати проект", - стверджує Поканевич.

Повільність дій Міністерства охорони здоров'я називають джерелом проблем з кредитом й інші експерти. Так, виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрій Клепко назвав причиною призупинення кредиту Світового банку низькі темпи реалізації цього проекту.

"Після того, як пройшла половина терміну реалізації проекту, Світовий банк провів перевірку ходу його реалізації. Ситуація виявилася просто жахливою: за весь цей час було використано лише 2% кредитних коштів, з яких частина пішла на виплату відсотків та платню співробітникам, і лише частина – на роботу" – зазначив він.

Виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні також відзначив, що відмова Світового банку від кредитування навряд чи змусила урядовців працювати швидше.

"З цього часу нічого гідного урядом не було зроблено. Була лише одна досить невдала спроба реорганізації цього проекту" - зазначає Клепко.

Він нарікає, що у Міністерства охорони здоров’я немає ані стратегічного підходу до проблеми боротьби із ВІЛ/СНІДом, ані ефективного менеджменту. Андрій Клепко очікує, що ситуацію може виправити майбутній уряд, особисто надавши гарантії Світовому банку.

За оцінкою виконавчого директора Відкритого інституту громадського здоров’я Дениса Полтавця, демарш Світового банку був превентивною мірою для захисту своїх програм після заяви Мінздорову про їх неефективність.

"Програми Світового банку з боротьби із туберкульозом та ВІЛ/СНІДом діють в Україні із 1998 року та вже показали свою дієвість. Однак в цьому році на хвилі виборчої ейфорії Мінохорониздоров’я вирішило взяти тайм-аут у реалізації цієї програми, бажаючи провести її аудит. При цьому міністерство зробило необережну заяву про сумніви в ефективності цих програм, що й викликало миттєву реакцію Світового банку" – зазначає він.

На сьогодні зрозуміло, що СБ потребує і гарантій, і чіткого плану дій. Тільки тоді українські урядовці знову отримають кошти на боротьбу з епідеміями СНІДу та туберкульозу.

Директор проекту "Ініціатива в політиці здоров’я" Андрій Гук вважає, що Світовий банк дав зрозуміти: кредит буде відновлено тільки тоді, коли держава надасть вже не гарантії (навіть від першої особи країни), а чітку схему реалізації цього проекту, що унеможливлює подібні ситуації, як це склалося весною цього року: низькі темпи роботи уряду, сумніви в ефективності програми, і, як наслідок – призупинення кредиту.

Слід також відмітити, що проблеми з кредитом СБ – очевидний наслідок загальної невизначеності з тим, хто і коли очолить український уряд. Таким чином, через політичні суперечки зараз страждають хворі на СНІД та туберкульоз українські громадяни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді