Невдалий круглий стіл, або Віктор Федорович, чом ти не прийшов?

Понеділок, 3 липня 2006, 15:46

Круглий стіл між помаранчевою коаліцією й Партією регіонів, який мав призвести до розблокування парламенту, закінчився банальним пшиком. І все тому, що на нього не прибув Віктор Янукович.

Як виявилось, він, за словами соратниці Раїси Богатирьової, працював у "своєму режимі".

Збори коаліції мали відбутися у підвалі – в кінозалі парламенту. Однак помаранчеві лідери разом з делегатами від Партії регіонів закрилися у сусідній кімнаті.

Домовляємось чи лаємось? Фото з таємної кімнати переговорів, доступ до якої журналістам було закрито. За столом сидять Борис Тарасюк, Микола Томенко, Олександр Турчинов, Йосип Вінський, Тарас Чорновіл, Олена Лукаш (спиною)

Тарас Чорновіл представляє Партію регіонів

Раїса Богатирьова на підході

Комуністам набридло чекати, і вони пішли

Петро Порошенко заспокоює журналістів

Робочі аксесуари

У таємній кімнаті проходили "розборки", чому не прийшов Янукович, і там же представники Януковича висунули помаранчевим новий ультиматум. Текст з дванадцяти пунктів потрапив до "Української правди" від одного з учасників зустрічі.

Серед старих вимог Партії регіонів – обрання керівництва парламенту й комітетів згідно з регламентом парламенту, тобто пропорційно.

Серед нових – Партія регіонів хоче не простого, а першого заступника спікера. Крім того, Партія регіонів хоче, щоб їх представників призначили на керівні посади в контролюючі органи влади. Крім того, Партія регіонів хоче, щоб їм дали квоту на власних суддів Конституційного суду. І так далі – згідно з переліком, наведеним нижче.

Нові вимоги Партії регіонів

і ще кілька вимог

Микола Томенко заявив, що представники політичних сил продовжать працювати у форматі робочої групи, "сподіваючись після обіду переконати Віктора Федоровича прийти на круглий стіл".

Він же поділився вчергове версією, що Партія регіонів затягує блокування роботи парламенту для того, щоб зібрати 226 голосів для обрання Віктора Януковича спікером.

За його словами, представники Партії регіонів не хочуть бути в опозиції, а тому різними способами - "вербуванням, підкупом" - збирають 226 голосів. "Тому вони затягують час і вигадують кожного разу нові ідеї", - зазначив він.

Між тим його однопартієць Олександр Турчинов вважає взагалі безперспективними переговори з регіонами.

"Я своїм колегам говорив, що, коли ми хоч якісь поступки робимо Партії регіонів, то це якраз ті хлопці, які палець беруть, а потім руки як не було", - сказав він.

Тим часом в "Нашій Україні" у поведінці Януковича вже розгледіли руку Москви. Самі ж регіони продовжують блокувати Верховну Раду.

Вже майже тиждень тут не було засідань

Денна варта з Партії регіонів

У сесійній залі парламенту продовжують чергувати представники партії. Умови не надто комфортні. За їх словами, під самим куполом дуже сильно віє кондиціонер, тому основна маса людей тусується в кулуарах біля телевізора.

Депутат-банкір Василь Горбаль свою зміну з 8 до 16 години провів, читаючи книгу з промовистою назвою "Осень олигархов".

Василь Горбаль нікому не показує своє чтиво

Його колега Василь Джарти вступить на вахту з четвертої години дня. Обіцяє прочитати регламент Верховної Ради і власне інтерв’ю у "Дзеркалі тижня".

Депутати з блокадної сесійної зали запросили подивитися, як вони підтримують чистоту. Все правда – крім одного нюансу. В урядовій ложі кореспондент УП побачив невелике звалище під кріслом міністра внутрішніх справ, а також брудні стакани.

Двері до сесійної зали на замку - щоб не було штурму...

Хтось не допив свій чай

За словами Раїси Богатирьової, "регіонали" блокуватимуть Раду, поки не будуть виконані всі їхні умови. А ще "регіони" хочуть інший формат круглого столу… За участю президента. Тоді, можливо, і Янукович підійде.

Донецькі прийшли на вечірнє чергування відпочилими і засмаглими: Віталій Хомутинник і Василь Джарти
А Порошенко поїхав з парламенту без мандату спікера

У репортажі використані фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді