Іпотечні кредити дорожчають - експерти

Вівторок, 4 липня 2006, 17:07

Українська національна іпотечна асоціація відзначає тенденцію підвищення ставок по іпотечних кредитах банками.

Про це повідомив виконавчий директор асоціації Антон Сергєєв, передають Українські новини.

"Так, дійсно ставки по іпотечних кредитах виросли... Можна сказати, що вони збільшилися на 1,5%", - сказав Сергєєв.

Однією з основних причин підвищення процентних ставок Сергєєв назвав перевищення попиту на іпотечні кредити над пропозицією банків, а також велику кількість ризиків на ринку іпотечного кредитування.

Крім того, за словами Сергєєва, на даний момент багато банків досягли лімітів, відведених під іпотечне кредитування, і таким чином стримують зростання своїх іпотечних портфелів.

За даними прес-служби "Укрсоцбанку", за останній час банк підняв ставки по іпотечних кредитах на 1%. Зараз ставки по кредитах на покупку житла до 15 років в "Укрсоцбанку" становлять від 18% у гривні, 13% у доларах і 12% у євро.

"У нашому банку підвищення ставок викликане тим, що через ситуацію, пов'язану з небезпекою порушення нормативу Н2, ми були змушені знизити попит на наші кредити. Банк свідомо встановив вартість іпотечних кредитів вище середньоринкової для того, щоб знизити потік клієнтів", – прокоментувала "УП" причину підвищення ставок по іпотеці в "Укрсоцбанку" заступник голови банку Ірина Князєва.

У теж час прес-служба банку "Аваль" повідомила, що процентні ставки по іпотечних кредитах не мінялися з минулого року й становлять від 12% у доларах і 16,5% у гривні.

За даними УНІА на січень 2006 року, лідерами на ринку іпотечного кредитування є "Укрсиббанк", його частка становить 14,98%, "Укрсоцбанк" його частка - 13,98%, частка банку "Аваль" - 12,95%, "Приватбанку" - 12,76%.

Асоціація оцінює обсяг ринку іпотечного кредитування в 13 млрд. гривень.

УНІА вважає за можливе в 2006 році зниження ставок по іпотечних кредитах на 2% у випадку прийняття закону "Про іпотечні цінні папери".

УНІА створена в червні 2002 року, до її складу входять інвестиційні, юридичні, ріелтерські компанії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді