Німецькі експерти радять, як нам далі розвивати економіку

Четвер, 6 липня 2006, 14:44

Україні необхідно продовжити реформи для підтримки економічного росту, і серед невідкладних кроків у цьому напрямку - подальше скорочення податкових пільг, поступове зниження зовнішніх комерційних запозичень у загальний фонд державного бюджету, перехід до більш гнучкого валютного курсу та скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Про це йдеться у спільному дослідженні Інституту економічних досліджень і політичних консультацій і Німецької консультативної групи з питань економічних реформ при уряді України, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Відсутність реформ обумовить подальше нагромадження економічних і соціальних проблем... Уряд повинен покласти в основу своїх дій у всіх сферах середньострокову перспективу. Це стосується фіскальної політики, енергетики, сільського господарства та ін. Але для того, щоб одержати бажані результати завтра, треба діяти вже сьогодні", - відзначається в дослідженні.

Згідно з дослідженням, у сфері інвестиційної діяльності владі країни доцільно надати приватним інвесторам довгострокові гарантії безпеки їхніх прав; удосконалити процедуру судового й позасудового захисту прав власності; впровадити прозорий механізм приватизації та визначити офіційний статус Фонду держмайна шляхом прийняття відповідного закону.

Крім того, експерти рекомендують спростити процедуру реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності; знизити тарифи на імпорт машин і устаткування; розвивати пенсійну та страхові системи для формування альтернативного джерела інвестиційного капіталу.

У сфері фіскальної та соціальної політики, за оцінкою авторів дослідження, зокрема, доцільно вжити заходів зі скорочення дефіциту Пенсійного фонду шляхом призупинення підвищення мінімальної пенсії.

Крім того, уряду рекомендується скоротити частку зовнішнього боргу в загальній структурі держбогу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді