РФ хоче заборонити експорт всієї української металопродукції

Четвер, 6 липня 2006, 17:24

Комітет Держдуми з екології рекомендував звернутися до уряду РФ із пропозицією оголосити мораторій на ввіз з України всієї металопродукції.

Такі висновки були зроблені після того, як Комітет розглянув питання про забезпечення радіаційної безпеки в зв’язку з увозом з України на територію Росії металопродукції з підвищеним радіаційним фоном, повідомляє РИА Новости.

"До виконання заходів, що забезпечують радіаційну безпеку Російської Федерації при ввозі металобрухту і металопродукції, рекомендувати урядові оголосити мораторій на ввіз з України всієї металопродукції (труби, балки, арматура, швелера і т.д.) українського виробництва", - говориться в рішенні Комітету.

У документі також зазначається, що, за даними Мінекономрозвитку Росії, митні органи неодноразово виявляли випадки виявлення в переміщуваних через митний кордон партіях металобрухту об’єктів з підвищеним рівнем нейтронного випромінювання. За даними Федеральної митної служби, за останні 10 років кількість випадків переміщення товарів і транспортних засобів з підвищеним рівнем іонізуючого випромінювання через кордон зросла в 50 разів.

Комітет також пропонує урядові "у можливо короткий термін забезпечити 100-відсоткову оснащеність митних органів Росії сучасними технічними засобами митного контролю".

Нагадаємо, що на початку червня в Раді Федерації пройшло засідання комітету з науки, культури, освіти, охороні здоров’я й екології, присвячена оцінці ризиків облучення населення Росії в результаті постачань української металопродукції, виготовленої з використанням радіоактивно-забрудненого металу з зони відчуження Чорнобильської АЕС. На підтримку цих заходів виступив голова комітету Державної думи з екології Володимир Грачов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді