Міттал здорожує вітчизняну нерухомість

П'ятниця, 7 липня 2006, 09:38

"Міттал Стіл Кривий Ріг" ініціював чергове подорожчання на ринку металопродукції. Слідом за цим про намір підвищити ціни заявили ще три меткомбінати.

Експерти зазначають, що тепер ціни на внутрішньому ринку наблизяться до світових, що приведе до зниження постачань у Росію і країни Євросоюзу.

Крім того, таке рішення "Міттал Стіл" призведе до чергового подорожчання вітчизняної нерухомості.

4 липня "Міттал Стіл Кривий Ріг" заявив про підвищення цін на металопродукцію для українських споживачів на 48 доларів за тонну. Нагадаємо, що комбінат з 1 червня вже підвищував ціну на 25 доларів.


Цього разу слідом за "Міттал Стіл" про намір підвищити ціни на металопродукцію для українських споживачів повідомили ще три меткомбінати - ВАТ "Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського", ВАТ "Дніпропетровський меткомбінат ім. Петровського" і ВАТ "Запоріжсталь".

За оцінкою експертів, нинішнє підняття відпускних цін на продукцію "Міттал Стіл Кривій Ріг" є наслідком загальносвітової тенденції зростання попиту на сталь.

Генеральний директор ТОВ "Леман-Україна" Микола Бойченко прокоментував "УП", що нинішнє зростання цін на металовироби є частиною загальносвітової тенденції.

"Однак, крім інших причин, з ростом цін я пов’язую тенденцію росту інвестиційної привабливості металургійної галузі на світовому ринку", - зазначив він.

Як зазначають експерти, зараз на вільному українському ринку ціни на метал і так близькі до світових. Традиційно криворізький метал на ринку - один із найбільш недорогих.

З кінця минулого року "Міттал Стіл Кривий Ріг" уже кілька разів підвищував вартість своєї продукції. Зараз українські ціни на криворізьку арматуру близькі до вартості аналогічної продукції, що йде на Близькій Схід і в Азію.

Микола Бойченко, оцінюючи наслідки подорожчання металопродукції, передбачає зростання цін у суміжних галузях.

"Подібне подорожчання прогнозувати нескладно, оскільки економічний процес - він як живий організм, у якому всі механізми взаємозалежні, зміна в одній галузі приводить до неминучої зміни в суміжній галузі, і далі по ланцюжку впливає в цілому на економіку України", – зазначив голова "Леман-Україна".

В першу чергу експерти говорять про наслідки для будівельної галузі.

Провідний аналітик інвестиційної компанії "Атланта Капітал" Костянтин Балицький повідомив "УП", що, за різними розрахунками, вартість металоконструкцій складає від 4 до 15 відсотків собівартості будівництва.

"Коли "Міттал Стіл" збільшив ціни на металопродукцію на 15%, вартість будівництва зросла на 2-3%", – розповідає він.

Однак аналітик зазначає, що тоді будівельні компанії компенсували подорожчання металопродукції своєю рентабельністю.

"Скоріш за все, нове подорожчання металопродукції спричинить підвищення собівартості будівництва в середньому не більше, ніж на 10%. При цьому, великі будівельні компанії ще зможуть компенсувати це подорожчання власними силами, не допустивши великого підняття цін (для покупців нерухомості – "УП"), а дрібним доведеться суттєво піднімати розцінки", – зауважив Балицький.

"Факт подальшого подорожчання житла неминучий. Нове подорожчання металопродукції, що прогнозується незабаром, вже точно не зможе бути компенсоване будівельниками", – зазначив аналітик.

За твердженням Костянтина Балицького, ще одною причиною подорожчання житла стане подорожчання газу, необхідного для виробництва цементу.

Однак, як зазначають експерти, багато великих споживачів - будівельні компанії, машинобудівні заводи, трубні заводи і т.п. - купують продукцію або за прямими договорами з підприємством-виробником, або в трейдерів, але з істотною знижкою.

Таким чином, покупців великих партій продукції металургів це підвищення цін торкнеться меншою мірою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді