"Янукович – наш прем'єр". Вечірня казка від Віктора Ющенка

Четвер, 3 серпня 2006, 01:43

У історії нарад за участю Віктора Ющенка, які він проводив протягом останнього тижня, вималювалася одна прикмета. Якщо засідання починається о 17 годині, то закінчення варто очікувати близько другої ночі.

Можливо, президент думає – оскільки все одно зранку на роботу, то і не варто їхати додому, а просто продовжувати працювати доти, поки не прокудахкають перші півні?

Друга прикмета – якщо прес-служба президента анонсує якийсь захід за участю глави держави, то він не відбувається. Так було з круглим столом, який ніяк не міг розпочатися кілька ночей поспіль. Так сталося і з обіцяним на вівторок телезверненням, яке посадило перед екранами більшу частину країни.

Але 12 година ночі не ознаменувалася появою Віктора Андрійовича на фоні бібліотеки. У цей час в блакитній кімнаті секретаріату тривали переговори між Ющенком, Януковичем і Морозом.

Можливо, відмова Ющенка від рожевої зали позитивно вплинула на хід розмови, бо її остаточний результат всіх здивував.

Але починалося все, як завжди, протягом цих днів. Події повторювали контури кардіограми.

Якщо зранку Ющенко налаштований на розпуск (з дев'ятої по одинадцяту він приймає Тимошенко), то ввечері Ющенко шукає порозуміння з Януковичем (його він приймає, як вже відомо, після 17 години).

Закони жанру повторилися і 2 серпня, коли президент мав визначитися – чи вносить він до парламенту Януковича для затвердження прем’єром, чи повертає цю кандидатуру назад до Верховної Ради як неприйнятну.

І станом на обід середи можна було замовляти заупокійну службу за цим парламентом.

Ющенко був налаштований дуже рішуче. Він провів консультації щодо розпуску парламенту – єдину процедуру, яку від нього вимагає Конституція перед цим радикальним кроком.

Консультації ознаменувалися тим, що Тимошенко відкрито, в присутності членів антикризової коаліції, налаштовувала Ющенка проти цього гібриду.

За словами очевидця, Тимошенко активно займалася постачанням Ющенку неприємних заяв, наприклад, від Миколи Рудьковського або Василя Волги. Зокрема, вона швиденько підсовувала президенту роздруківку цього повідомлення з інтернету. А Ющенко відразу ж починав виходити з рівноваги і звертатися до юридичних служб з закликом готувати указ про розгін парламенту.

Рудьковський "ацкій сотона". Фото Ганни Андрієвської

Ющенко і Янукович не могли домовитися через прірву недовіри один до іншого. Не допомогли навіть лекції президента лідеру Партії регіонів про трипільську культуру та надлюдей "українів", які заселяли ці землі ще з часів Адама і Єви. Кажуть, саме екскурсам в минуле була присвячена значна частина розмов Ющенка і Януковича.

Однак підозри Ющенка, що Янукович залежить від Москви, рівнозначні глибині підозр Януковича, що Ющенко залежить від Вашингтону.

На Банковій вважається аксіомою, що Янукович – несамостійний політик. У Ющенка і його оточення навіть вималювана схема роботи антикризової коаліції: кожен учасник має партнера в Росії. Так, у Партії регіонів це – "Єдина Росія", у Соцпартії – партія "Родіна", у комуністів – це зюганівська КПРФ.

"Про що можна домовлятися з Януковичем, якщо його слова нічого не варті?", - обурено заявив "Українській правді" представник оточення Ющенка після чергової ситуації, коли звечора Партія регіонів погоджується на одне формулювання, а зранку від нього відмовляється.

На Банковій впевнені, що це відбувається через узгодження позицій Януковича у Росії.

Крім того, за деякою інформацією, у вівторок до представників Партії регіонів подзвонив Леонід Кучма – чи то з Криму, чи то з Сардинії. Його благання було одне: "Тримайся у переговорах з Ющенком до кінця, інакше все програєте"...

Ця війна призвела до того, що Ющенко заявив про готовність розігнати парламент, про що він і заявив учасникам переговорів.

З такою ж думкою Мороз відкрив екстрене засідання Верховної Ради, але потім почався ще один раунд переговорів. Спочатку – між Ющенком і Януковичем, а пізніше до них приєднався спікер.

У цей час відбувалося щось неймовірне.

За словами джерел "Української правди", о 19 годині Ющенко передав касету зі своїм відеозверненням про розпуск парламенту на телебачення. Але о 20 годині плівка була відкликана.

Водночас інші джерела переконливо заявляють, що відеозвернення не записувалося, а були заготовлені лише два варіанти промови Ющенка.

Приблизно у цей же час на Банкову покликали Андрія Клюєва з його "пустографкою" заповнення посад в уряді, яку він розкреслював разом з Петром Порошенком.

Раніше переговори було зупинено на готовності Партії регіонів віддати "Нашій Україні" першого віце-прем'єра, міністра внутрішніх справ, міністра економіки, міністра юстиції, міністра надзвичайних ситуацій, а також міністра молоді та спорту.

Апетити ж "Нашої України" були в два рази більше – отримати принаймні десять посад, серед яких – Мінфін, Міністерство палива та енергетики, Державна податкова адміністрація тощо.

Гра нервів досягнула успіху. Близько другої ночі Ющенко вийшов до журналістів із заявою про внесення кандидатури Януковича для затвердження прем'єр-міністром. Той у відповідь підписав Універсал національної єдності.

Джерела клянуться, що Янукович погодився на принциповий для Ющенка момент – в Універсал записали пункт про приєднання України до Плану дій для здобуття членства.

А ось перейти до поділу посад Ющенко з Януковичем так і не встигли. Порошенко, "любі друзі" й компанія, які активно домовлялися в сепаратному режимі, пішли спати без почуття глибокого задоволення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді