Гривню радять цілком "відв'язати" від долара

Вівторок, 8 серпня 2006, 14:38

Курс гривні стосовно долара на готівковому ринку повертається до відміток початку року. А більшість експертів констатують: ажіотаж затих, навіть не розгорівшись. Правда, не виключають: тенденція зростання долара може відновитися ближче до середини осені.

Економіка і фінанси України не дають основ змінювати курс гривні. На валютні котирування більше впливають заяви політиків.

Разом з тим звіт МВФ щодо переоцінки долара на 15-35% залишати без уваги не варто. Хоча це і намагався спростувати міністр фінансів США. Він налаштований на сильний долар, стверджують наші експерти, інформує Finance.ua.

Сергій Попенко, заступник голови правління комерційного банку заявив: "ФРС уже робила ряд кроків для зміцнення долара. З погляду дисконтної ставки особливого простору для зміцнення долара в США немає".

Провідні країни давно позбавляються від штатівської валюти у своїх резервах. Наш північний сусід звів їх із сімдесятьи до п'ятдесяти відсотків. У євро, навпаки, збільшив до сорока. На черзі найбільший власник американських боргів у більш ніж трильйон доларів – Китай. Його дії можуть уплинути на котирування валюти.

Фелікс Інденбаум, директор казначейства комерційного банку коментує ситуацію: "Протягом двох років ми очікуємо, що долар відносно євро при збереженні всіх цих показників і тенденцій може опуститися приблизно до 1,50 доларів за один євро".

Коли буде падати долар, ніхто не каже. Багато чого залежить від східної політики. А от прив'язка гривні до "американця" девальвує наші гроші. Щоб цього уникнути, потрібна гнучка курсова політика НБУ. Тоді гривня буде міцною відносно світової валюти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді