Вступ Росії до СОТ відкладається до 2008 року?

Вівторок, 8 серпня 2006, 16:19

Цього року приєднання Росії до СОТ не відбудеться. Можливо, це не відбудеться й у 2007 р., передає радіо "Голос Росії".

Таку думку висловив керівник російської делегації на переговорах Максим Мєдвєдков. Раніше деякі чиновники заявляли про те, що Росія може вступити до СОТ до кінця 2006 р., інформує Finance.ua.

Зокрема Мєдвєдков наприкінці липня висловив припущення, що відстрочка вступу РФ до СОТ протриває до кінця поточного року.

При цьому він не виключив що, вступ Росії до СОТ може не відбутися й у 2007 р. На думку російського куратора переговірного процесу, треба ретельніше зважити позитивний і негативний вплив СОТ для держави.

Як припустили експерти, Росія вже тоді в такий спосіб просигналізувала Заходові, що готова відкласти рішення ключового для своєї економіки питання до 2008 р., коли відбудуться чергові перевибори її президента.

Дотепер угоду про приєднання до торговельного клубу Росія не підписала тільки зі США. Незважаючи на реальну перспективу укласти необхідні домовленості між президентами двох держав на самміті Великої вісімки в Санкт-Петербурзі, це не було зроблено.

Так, США відмовилися від вимог відкриття філій іноземних банків у Росії, а Росія погодилася на відкриття філій іноземних страхових компаній. Нібито залишилися розбіжності по ряду торговельних питань. Зокрема, щодо застосування ветеринарних заходів при ввезенні в Росію свинини і яловичини зі США.

Втім, експерти вважають, що вступ Росії до СОТ застопорила принципова позиція РФ у питанні домінування на світовому енергетичному ринку. США, у свою чергу, прагнуть зменшити тиск Росії на енергозалежний Захід. Принаймні, схилити Росію до прийняття формули, коли ресурси будуть продавати по прийнятній для покупця ціні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді