Почесна "проффесура", або якого титулу не вистачає Януковичу

П'ятниця, 1 вересня 2006, 18:59

Українські політики дуже люблять наукові титули. Іноді вони навіть ідуть на фальсифікації своєї біографії, щоб додати черговий науковий титул. Чого варті лише історії з неіснуючою академією Віктора Януковича і загубленим дипломом Романа Зварича.

Іноді здається, що можновладцям наукові ступені необхідні так само, як літнім чоловікам віагра. Люди, що часто-густо не можуть зв’язати двох слів, насправді значаться професорами, докторами, академіками.

Часто самолюбство можновладців підтримують і самі вузи, даруючи їм мантії почесних докторів і професорів.

Причому поряд зі зрозумілим відзначенням принаймні фахівців у своїй галузі трапляються і досить дивні відзнаки.

От голова Верховної Ради Олександр Мороз, виявляється, уже близько десяти років є почесним професором Полтавської стоматологічної академії.

В цьому він зізнався абітурієнтам державного медуніверситету імені Богомольця на урочистій посвяті в студенти.

"Тема медицини мені близька, оскільки уже близько десяти років я є професором Полтавської стоматологічної академії, деякий час був президентом федерації боксу", - розповів Мороз.

Цікаво, чим мотивувалось керівництво вузу, коли давало почесний титул спеціалісту в галузі тракторів, комуністичного будівництва, політики, але аж ніяк не стоматології? Адже медичних дипломів в біографії спікера не зафіксовано.

У нинішньому Кабміні є кілька почесних професорів.

Почесним доктором Львівського національного університету ім. Івана Франка з 2002 року є міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

А міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб свого часу отримав титул почесний доктор від Міжнародної кадрової академії.

Академія – це не вуз, міжнародна громадська організація, створена в 1996 р. зі штаб-квартирою в Києві. Основним напрямком її діяльності серед іншого якраз і є " заснування і присудження академічних нагород". Мило, чи не так?

До речі, як не дивно, Віктор Янукович титулу почесний професор не має. Згідно з біографією зразка 2006 року, він доктор економічних наук, професор, дійсний член Академії економічних наук, дійсний член Транспортної академії, академік Української технологічної академії.

Можливо, найближчим часом якийсь вуз підсуєтиться і видасть Віктору Федоровичу почесну мантію. Принаймні, так було з його попередником на цій посаді.

На початку 2006 Юрій Єхануров отримав почесне звання "Honoris causa" (Почесний доктор) Національного університету "Львівська політехніка".

Доктор Єхануров. Фото сайту Кабміну

Вручаючи ці регалії, перший проректор університету, професор Юрій Бобал, назвав Єханурова відомим ученим, який має 390 опублікованих наукових праць, є автором шести монографій та брошур.

З усією повагою до наукових здобутків екс-прем'єр-міністра слід відзначити, що він навряд чи отримав таку "почесть", якби не був прем’єр-міністром.

Адже, здається, наші вузи більше цінують посади, ніж розум. Через що іноді потрапляють у незручне становище, коли вирішують відібрати назад регалії у своїх "почесних".

Так сталося з "почесними докторами" Кучмою і Кравчуком. Але про це трошки далі.

Є чимало почесних і серед колишніх міністрів.

Екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник є почесним доктором Національного університету "Києво-Могилянська академія" та Тернопільської академії народного господарства. На відміну від інших, почесний доктор Пинзеник навіть читає якийсь курс студентам.

Віце-прем'єр уряду Кінаха Володимир Семиноженко є почесним академіком Академії мистецтв України.

Окрім звичайної кандидатської і докторської ступені з відповідними регаліями титул почесний доктор Дніпропетровського національного університету з 2003 року має екс- голова Верховної Ради Володимир Литвин. А ще він почесний професор Національного аграрного університету.

Володимир Литвин - почесний професор НАУ. Фото сайту вузу

Справжню колекцію титулів "почесний професор" має, як це не дивно, митрополит київський Філарет. Він - почесний професор Пряшiвського унiверситету, Унiверситету Яна Гуса, Будапештської Реформатської Духовної Академiї.

Але найбільше почестей випадає все ж на долю президентів.

Другий президент України Леонід Кучма має в своєму послужному списку такі регалії – він професор, кандидат технічних наук, автор винаходів і науково-технічних робіт, дійсний член ряду Академій наук і, звісно, почесний доктор багатьох закордонних вузів.

Фото з архіву

В роки його президентства вузи навперебій осипали його цими титулами. Кучма є "почесним доктором" Української академії державного управління, КНУ імені Шевченка, Львівського університету, Московського університету Ломоносова.

Також серед іншого екс-президент має диплом Почесного доктора, мантію та медаль Національного університету "Узбекистан" імені Мірзо Улугбека (Ташкент).

Останній титул Кучма отримав "за заслуги в зміцненні українсько-узбецьких зв'язків і значний внесок у науку і освіту".

Щоправда, один диплом у Кучми потім відібрали. У 2005 році вчена рада Львівського Університету імені Івана Франка вирішила позбавити Кучму звання почесний доктор університету з досить цікавим формулюванням: "За ігнорування прав і свобод українського народу, за сприяння фальсифікації виборів президента України у 2004 році, за зраду академічних цінностей".

Професором багатьох національних та іноземних університетів значиться і перший президент України Леонід Кравчук.

Щоправда, подібно до Кучми у 2005 році, він був позбавлений "почесного докторства "Києво-Могилянки".

Не минула почесна доля і Віктора Ющенка. Третій президент України - почесний доктор Національного університету "Києво-Могилянська академія" та Острозької академії.

Фото УНІАН

А ще він почесний доктор університету ім. М.Склодовської-Кюрі у Любліні (це була відзнака його ролі у розвитку стосунків між Києвом і Варшавою).

Напевно, це не остання почесна нагорода Ющенка, хоча пік його популярності, здається, вже минув. Втім були б мантії, а кому подарувати – знайдеться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді