Франція обвинуватила Китай у світовій інфляції

Вівторок, 5 вересня 2006, 10:24

Банк Франції опублікував звіт, який стосується росту цін у світі. Основна теза його полягає в тому, що глобалізація, яка 15 років слугувала стимулом для зниження вартості товарів, тепер має зворотний ефект.

У доповіді також сказано, що зростання цін на світові ресурси й товари, а також посилення жорсткості кредитно-грошової політики рядом країн викликано політикою Китаю, передає Лєнта.ру.

З одного боку, азіатська економіка, що швидко розвивається, збільшила цінову конкуренцію й конкуренцію праці у світі, що послугувало поштовхом до зниження цін.

Але з іншого боку, саме Китай різко збільшив попит на енергоресурси, що стало однією з причин зростання вартості природних ресурсів.

Підлила масло у вогонь і заява заступника голови КНР Цзен Цинхун. 4 вересня він розповів, що Китай збирається витратити частину своїх золотовалютних резервів на закупівлю "стратегічно важливих товарів", тобто насамперед нафти й газу.

З експертами Банку Франції погоджуються також і у Всесвітньому банку й у Міжнародному енергетичному агентстві.

На їхню думку, інфляційний ефект від високих цін на енергоносії став перекривати антиінфляційний ефект від низьких цін на промислові товари.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді