Ріелтери заплатять за "Еліту-Центр"?

Вівторок, 5 вересня 2006, 13:23

На цьому тижні історія з будівельною аферою групи компаній "Еліта-центр" одержала своє продовження.

4 вересня Юридична фірма "Ільяшев і Партнери" поширила прес-реліз, у якому повідомляла, що по позовній заяві їхніх клієнтів, які постраждали від діяльності групи компаній "Еліта-центр", 30 серпня 2006 року Голосіївський районний суд Києва заарештував рахунки печерської філії найбільшого в Україні агентства нерухомості "Благовіст".

Як розповів старший патер ЮФ "Ільяшев і Партнери" Роман Марченко, двоє клієнтів фірми звернулися в Агентство нерухомості "Благовіст", сподіваючись з його допомогою придбати трикімнатну квартиру. За його словами, "працівники компанії запропонували їм варіант, що більш-менш підходив під вимоги наших клієнтів. Це були саме квартири групи "Еліта-центр".

Як стверджує Марченко, співробітники "Благовісту" рекомендували цю скандально відому компанію як найкращий вибір у той час, коли з "Елітою-центр" уже відмовилися працювати всі київські агентства нерухомості (листопад 2005 року). "Наші клієнти нічого не знали, та й не могли знати, про погану репутацію цієї інвестиційної компанії", - розповідає юрист.

На думку адвокатів, Агентство нерухомості "Благовіст" (Печерський) зробило потерпілим неякісну послугу, і тому зобов'язано компенсувати їм матеріальний збиток у повному обсязі - суму пайового внеску в будівництво, послуги самого агентства нерухомості і моральний збиток, що складає близько 600 тис. грн.

"З урахуванням набору наявних фактів, я упевнений у позитивному результаті справи, - вважає пан Марченко. - На мій погляд, цей прецедент має цінність для всіх тих потерпілих від афери з "Еліту-центр", хто здобував нерухомість через посередника, звертався до послуг брокерів, ріелтерів і т.д."

Однак, за словами Олени Резніченко, юриста, що захищає інтереси потерпілих, які вклали гроші в будівництво квартир групи "Елітою-центр" по вул. Отто Шмідта, 34, більшість вкладників укладали договори прямо з компаніями, що входили до "Еліти-центр", тому даний прецедент навряд чи допоможе їм.

"Навіть якщо потерпілі й укладали договори з якими-небудь агентствами, то подібні документи далеко не завжди дозволяють встановити, що саме агентство спонукало вкладників вкласти гроші в дане будівництво. У договорах, з якими мають справу "Ільяшев і Партнери", чітко було прописано, які послуги надавало агентство", - вважає Резніченко.

Як розповіла пані Резніченко, її клієнти пішли іншим шляхом: у березні нинішнього року вони подали позов проти Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, оскільки вважають, що афера групи компаній "Еліта-центр" стала можливою тільки завдяки бездіяльності цього відомства.

За її словами, договір інвесторів з компанією про вкладення грошей у будівництво житла, а не про купівлю квартири, є не договором купівлі-продажу, а договором про надання фінансових послуг.

"За законом, ліцензувати діяльність таких компаній і контролювати їх повинна Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг, — говорить Олена Резніченко.

19 травня Шевченківським райсудом міста Києва було задоволено позов підзахисних пані Резніченко про визнання незаконною бездіяльності Держфінпослуг.

"Звісно, Комісія подала на апеляцію, — розповідає Резніченко. — На мій погляд, показовим є те, що в апеляційній скарзі вони обґрунтовують свою позицію недосконалістю законодавства в сфері фінпослуг, "забуваючи", що саме на неї покладено обов'язок розробляти пропозиції по удосконаленню цього законодавства".

На думку експертів, у разі, якщо клієнтам "Ільяшев і Партнери" вдасться виграти цей позов, в судові тяжби, безумовно, можуть бути втягнуті й інші ріелтерські фірми, які робили посередницькі послуги при продажі квартир, що будувалися групою "Еліта-центр".

Однак у самому "Благовісті" упевнені в тому, що їм вдасться виграти справу, оскільки агентство не несе відповідальність за аферу "Еліти-центр".

Як вважають фахівці, навіть якщо "Благовісту" вдасться виграти суд, у будь-якому випадку постраждає репутація агентства, що працює на українському ринку нерухомості вже більш 10 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді