Маленький напад політичного склерозу

Вівторок, 5 вересня 2006, 13:45

Голова Верховної Ради Олександр Мороз впіймався на обмані. А підловила його "Наша Україна".

Як відомо, спікер довго не визнавав, що його фракція підписала меморандум про створення коаліції з Партією регіонів і "Нашою Україною".

Так що "Нашій Україні" довелося витягти документ з-під сукна і викласти на всенародний огляд, показавши явну вибірковість пам'яті голови ВР.

Документ доволі короткий і складається з трьох пунктів:

перший - про намір укласти коаліційну угоду між чотирма силами;

другий - про те, що в її основу кладеться текст коаліційної угоди "Нашої України" і Партії регіонів, і

третій - що найбільша фракція коаліції висуває свою кандидатуру на посаду прем'єра.

Цей документ три сили підписали ще 3 серпня перед тим, як президент погодився вносити кандидатуру Віктора Януковича в парламент.

Але деталі тоді ніхто не розповів. І згадали про нього лише тоді, коли "Нашій Україні" прийшов час визначитися, чи йде вона в коаліцію і на яких умовах.

От тут-то Роман Зварич і видав таємницю полішинеля, що, виявляється, є такий меморандум, який підписаний трьома силами, і що ним передбачається, що в основу коаліційної угоди ляже документ, напрацьований "Нашою Україною" і Партією регіонів ще навесні.

Спікер слова Романа Зварича спростував.

"Такий документ не підписувався", - заявив Мороз журналістам у понеділок по обіді.

І тільки опівночі у спікера сталося "просвітлення" і він згадав, що, справді, подібний документ підписав Василь Цушко, який нині очолює фракцію СПУ. Щоправда, так і не згадав, що там написано…

Звісно. Адже підписаний меморандум значно маргіналізує роль Соцпартії у коаліції, яка й так після вступу "Нашої України" втратить свою золоту акцію. Тепер у Партії регіонів і "Нашої України" будуть необхідні 226 голосів і домовлятися вони будуть радше між собою, ніж з соціалістами.

Тому не дивно, що вже у вівторок спікер завів пісню, що не варто "Нашій Україні" починати спочатку переговори про коаліційну угоду.

"Коаліція в парламенті є, те, що її треба розширювати - безсумнівно. Можна корегувати норми угоди про нашу спільну діяльність, але не починати усе спочатку", - сказав спікер журналістам.

І додав: "Не можна починати роботу з розширення коаліції шляхом ультиматумів".

Мороз, напевно, забув як сам кілька місяців тому ставив ультиматуми "Нашій Україні", вимагаючи крісло спікера? Чи, може, його мотивація була тоді чимось краща за "нашоукраїнську"?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді