Держспоживстандарт забракував половину перевіреного вина

Середа, 6 вересня 2006, 15:56

З початку року Державний комітет з питань технічного регулювання і споживчої політики забракував 335 тис. декалітрів виноробної продукції на суму 2 млн. 344 тис. грн.

Такі результати нагляду за дотриманням стандартів, норм і правил, що Держспоживстандарт здійснював на 28 підприємствах-виробниках (43,8%) і на 36 підприємствах, що займаються збереженням та оптовою реалізацією виноробної продукції (56,2%).

Загальний обсяг перевірених алкогольних виробів - 647 тис. дал вартістю 4 млн. 953 тис. грн., повідомляє Ліга.

Зокрема, у ЗАТ "Старий Крим" проведено перевірку якості партії коньячної продукції врожаю 2005 року в кількості 15 тис. дал вартістю 120 тис. грн. та партії виноматеріалу виноградного обробленого "Столове рожеве" в кількості 8 тис. дал вартістю 68 тис. грн.

Обидві партії не відповідали вимогам нормативних документів (НД) за фізико-хімічними показниками: масова концентрація загальної сірчистої кислоти у виноматеріалі коньячному склала 106 мг/дм куб. (за НД - не більше 15 мг/дм куб.; вільної сірчистої кислоти - 29 мг/дм куб.).

Серед причин порушень вимог стандартів, норм і правил - незадовільна організація контролю за якістю продукції.

Нагадаємо, в Україні з кожним роком збільшується кількість фальсифікованого вина. На кінець серпня, за даними Українського алкогольного конгресу, близько 90% такого вина реалізується в роздробі (для порівняння, у 2005 році - 80%).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді