Financial Times розкритикувала Януковича через "корупціонера Бойка"

Вівторок, 3 жовтня 2006, 15:12

Після сформованого в Україні коаліційного уряду на чолі з Віктором Януковичем, перспективи для іноземних інвестицій у країні, особливо в енергетичному секторі, виглядають менш сприятливими.

Видобуток нафти та газу у Чорному морі - в одному із самих перспективних глибоководних родовищ у світі - виявився під погрозою через "сировинний націоналізм", що, швидше за все, слугує прикриттям для передачі ресурсів новим олігархам. Таку думку висловлює британське видання The Financial Times, передає Ліга.

Як відомо, уряди повинні домагатися найкращих умов при укладенні угод про експлуатацію ресурсів, які є національним надбанням.

Однак, як зазначає британська газета, міністр палива та енергетики Юрій Бойко наполягає, що провідну роль у розробці чорноморських родовищ повинні відігравати вітчизняні компанії, пов'язані з державою.

"З урахуванням технічної недосконалості українських концернів і питання, хто ними володіє або їх контролює, виникає відчуття, що новий уряд переслідує зовсім іншу мету", - говориться у тексті матеріалу.

Голова нафтової компанії, яка розробляє одне з українських родовищ, зазначає, що у світі є всього 5 компаній, які можуть реалізувати проект з експлуатації родовищ на великих глибинах.

Видання також звернуло увагу, що після тендеру, який було організовано у квітні, право вести переговори за угодою про розподіл продукції (УРП), що охоплює ділянку в 12 тис. 900 км кв. акваторії Чорного моря, одержав консорціум у складі Vanco International Ltd на чолі з бізнесменом із Х'юстона Джином Ван Дайком, та JNR Eastern Investment Ltd (JNR EIL), що належить Натаніелю Ротшильду.

"Варто зазначити, що ні у Vanco, ні у JNR EIL немає потужностей для здійснення сейсморозвідки та глибоководного буріння. Отже, можна зробити припущення, що після укладення УРП ці функції буде передано субпідрядникам", - говориться в матеріалі.

The Financial Times вважає, що протистояння енергетичним угодам на внутрішньополітичній арені може бути вигідно Юлії Тимошенко. Її точка зору, на думку британського видання, полягає в тому, що Україна по угодах із західними компаніями повинна одержувати половину продукції, що "абсолютно прийнятно, тому що саме за таких умов нафтовики звичайно працюють в інших країнах".

"Тимошенко, принаймні, хотіла залучити в енергетичну галузь західні інвестиції. Оскільки самотужки українці цього не зроблять. Можна подивитися, які виробничі потужності в українських компаній, про які так говорить Бойко. Навіть на суші, щоб пробурити свердловину, витрачається у 5 разів більше часу, ніж у західних компаній. Щоб пробурити свердловину в 3000 метрів, потрібно 300 днів. Обладнання ж просто жахливе, а обслуговування нафтової техніки ще не налагоджено. Тимошенко, схоже, це розуміє, а нинішній уряд ці факти, зважаючи на все, просто не хвилюють", - говорить голова нафтової компанії, який побажав залишатись неназваним.

Видання також відзначає, що Ван Дайк все ж таки не втрачає надії, що до 1 грудня УРП з українським урядом буде укладено. Він зізнається, що проект буде складним та дорогим: "Ціна піднялася до 500 000 і знайти субпідрядника дуже непросто. Бурових суден на Чорному морі зараз немає. І налагодити глибоководне буріння є справою не з простих".

У той же час, старший консультант Центру стратегічних та міжнародних досліджень по Росії та Україні у Вашингтоні Стів Пайфер вважає, що уряд не зацікавлений в угоді з Vanco.

"Міністрові енергетики Бойко важливо не те, щоб справу було зроблено, а хто буде його робити. І якщо це будуть люди, яких він не може контролювати, то для нього краще, щоб справа взагалі не робилася", - сказав Пайфер.

Усе що відбувається, є гарною новиною для "Газпрому".

"За такого розвитку подій російський газовий гігант збереже за собою український ринок ще на кілька десятиліть", - говориться в тексті матеріалу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді