Вибір України: в напрямку до Європи

Четвер, 5 жовтня 2006, 15:52
Ця стаття була опублікована в американській газеті The Washington Post на сторінці Opinion-Editorial.

Протягом європейської історії в західних столицях панувало невірне сприйняття України.

До середини минулого століття про неї говорили "Окраїна", буквально - прикордонна країна між європейською цивілізацією і далекою й незбагненною Росією.

Імовірно, дотепер багато хто в Європі сприймає нас саме так, але насправді в Україні відбулися настільки великі зміни, що їхній масштаб дивує навіть тих з нас, хто брав участь у їхньому здійсненні.

2 серпня президент України Віктор Ющенко, я й інші політичні лідери підписали заяву про принципи, що, як ми вважаємо, послужить фундаментом для нової України.

На основі цієї заяви буде будуватися програма уряду, котрий залишається вірним курсові реформ.

Серед його ключових положень:

* Економічна реформа. Наших громадян не торкнулася економічна "шокова терапія", так само як і добробут, створений нею після 1989 р. у країнах Східної Європи.

Ми бачили, який ефект був спричинений зниженням податків, забезпеченням недоторканності приватної власності і лібералізацією торгівлі в сусідніх європейських країнах.

Наш уряд має намір стимулювати бізнес і будувати економіку, що буде конкурентноздатною на світових ринках. Нашим першим кроком на цьому шляху стане прийняття законів, необхідних для вступу до Всесвітньої торговельної організації.

* Політичний плюралізм. Сили нашого уряду справедливо розділені відповідно до результатів парламентських виборів, що відбулися в березні.

Партії Ющенко "Наша Україна", як і раніше, належить президентське кресло, а також портфелі міністрів закордонних справ і оборони й посада глави Ради національної безпеки.

Моїй партії, Партії регіонів, належить посада прем'єр-міністра і більшість міністерських портфелів (практично вся економічна сфера). Лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз є спікером парламенту і членом правлячої коаліції.

Мій політичний опонент Юлія Тимошенко - глава найбільшої опозиційної фракції в парламенті й уже висунута кандидатом на президентські вибори 2009 р. Часом наш парламент буває більш гучним, ніж американський Конгрес, але він анітрохи не менш представницький.

* Конструктивні відносини з Росією і, де це можливо, розширення співробітництва. Ми вважаємо, що основним принципом як ліберальної економічної теорії, так і дипломатії є повага до політичного ладу і суверенітету інших держав.

Цими принципами ми будемо керуватися в двосторонніх відносинах з Росією, у тому числі, у таких областях, як енергетична безпека і трансграничні інвестиції.

Крім того, ми з президентом Ющенко згодні з тим, що Україна зробила вибір на користь Європи і буде прагнути більш тісних відносин із усіма європейськими й євроатлантичними інститутами.

Разом із Європейським Союзом ми працюємо над планом дій в області реформ під егідою Європейської політики сусідства, що, як ми сподіваємося, підведе нас до початку переговорів з питання підписання угоди про вільну торгівлю між ЄС і Україною.

Разом зі Сполученими Штатами в рамках гранта від Millennium Challenge Corp. ми розробляємо план дій по боротьбі з корупцією і юридичну реформу. І ми маємо намір продовжувати співробітництво з НАТО.

Оскільки наші відносини з НАТО викликають ряд непорозумінь, проясню ситуацію.

Ми з президентом забезпечили прийняття закону, що дозволяє українським військам брати участь у навчаннях НАТО в Україні і за кордоном.

Ми маємо намір продовжувати військову реформу. Але коли Україна одержить запрошення, ми проведемо референдум, на якому український народ зможе зробити свій вибір.

Однак що би не відбулося в цьому зв'язку, не потрібно сумніватися в європейському курсі нашої країни.

Нарешті, Україна була й залишиться країною великої культурної розмаїтості. У нас найбільша єврейська громада в Європі. У мене багато друзів-мусульман, і в нас величезна кількість християнських деномінацій, у тому числі, не менше трьох православних.

Як Канада або Швейцарія, ми говоримо на двох мовах - українській і російській. Я родом зі Східної України, де першою мовою більшості населення є російська. З цим теж пов'язане значне нерозуміння.

Деякі вважають, що культурний вплив Росії і рідна мова таких людей, як я, є доказом проросійського характеру Партії регіонів. Це не так.

Те, що членами Республіканської і Демократичної партій є іспаномовні американці, не робить ці партії проіспанськими або ще якимись "про".

З цієї ж причині американський народ не повинен думати, що моя партія або будь-яка інша українська партія недостатньо прихильна до культурної єдності й політичніої незалежності суверенної української держави.

Запевняю вас, Європі й Америці більше не потрібно шукати Україну на якомусь прикордонні. Після завершення реформ і зміцнення економіки Україна опиниться в самому центрі євроатлантичного світу.

Автор - прем'єр-міністр України

Переклад Inosmi.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді