Курс гривні може зберегти стабільність - банкіри

Понеділок, 9 жовтня 2006, 14:38

Українські банкіри припускають можливість збереження стабільного курсу гривні з урахуванням значних резервів Нацбанку і ситуації у зовнішній торгівлі, яка поліпшується.

"Думаю, яких-небудь змін на валютному ринку в короткостроковій та довгостроковій перспективі не відбудеться. Наявний валютний ринок найчастіше відбиває ситуацію на безготівковому, а там - практично безроздільний контроль центрального банку. Цей контроль прогнозований і керований. НБУ неодноразово заявляв, що в будь-якій ситуації буде сприяти стабільності національної валюти", - повідомив заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов, передає "Інтерфакс-Україна".

Аналогічної точки зору дотримується і екс-голова Нацбанку, голова правління ТАС-комерцбанку Сергій Тигіпко. За його словами, курс гривні може залишатися стабільним з урахуванням ситуації у зовнішній торгівлі, можливій активізації процесу приватизації та припливу інвестицій до банківського сектору.

"Якщо ситуація (у зовнішній торгівлі) стабільна, то і гривня повинна залишатися стабільною... Я вважаю, що зараз девальваційного тиску немає. Мені здається, що Нацбанк правильно робить, допомагаючи утримуватись курсу", - підкреслив Тигіпко.

При цьому він зазначив, що після завершення процесу формування уряду та парламентської більшості Нацбанк може більш активно діяти в питанні лібералізації валютного ринку.

Як повідомлялося, Рада НБУ очікує середньорічний курс 2006 року у межах 5,00-5,20 грн./1 дол.

При цьому, відповідно до проекту Основних принципів грошово-кредитної політики України на 2007 рік, наступного року курс гривні може змінюватися в межах 4,95-5,25 грн./1 дол.

З початку поточного року офіційний курс гривні зберігається без змін на рівні 5,0500 грн./1 дол., тоді як у 2005 році він зріс на 4,8% - з 5,3054 грн./1 дол.

На міжбанку курс гривні з початку року зміцнився на 0,39% - до 5,03 грн./1 дол., тоді як за 2005 рік - на 4,8%, до 5,05 грн./1 дол.

Валові міжнародні резерви НБУ у вересні зросли на 2,4%, або на 443 млн. 700 тис. дол., - до 19 млрд. 141 млн., тоді як у серпні - на 3,3%, або на 596 млн. 4 тис. Загалом за січень-вересень валові міжнародні резерви скоротилися на 1,3%, або на 254 млн. 100 тис. дол.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді