Яценюк закликав популістів не лякати селян вступом до СОТ

Четвер, 2 листопада 2006, 11:21

Україна сьогодні на 90 відсотків знаходиться в межах СОТ. 10 відсотків – це 21 закон, який залишилося нам прийняти.

Про це заявив у своїй промові на парламентських слуханнях, присвячених підготовці вступу України до Світової організації торгівлі, заступник голови секретаріату Президента Арсеній Яценюк, передає Finance.ua.

Яценюк докладно зупинився на деяких "речах, котрі, з одного боку, є міфами про СОТ, а з іншого, визначеними ризиками для нашої економіки".

Однією з проблем українського агропромислового комплексу є квота ввезення цукру в 260 тисяч тон. Яценюк зазначив, що за офіційною статистикою Україна щорічно різними шляхами ввозить близько 400 тисяч тон цукру-сирцю.

"Протягом останніх чотирьох років навіть приймалися відповідні закони, за якими ввозився цукор-сирець. 260 тисяч тон – це всього-на-всього 10% від щорічного споживання цукру в Україні. На відміну від 3 млн. тон, які закуповує Російська Федерація", - зазначив він.

У цій ситуації Арсеній Яценюк бачить один вихід – освоювати нові ринки.

Іншим міфом про СОТ Яценюк назвав страшилки про низьку підтримку АПК у майбутньому.

"1,2 мільярди – це пропонований нам розмір підтримки, прямих дотацій селу, ті кошти, які перераховуються з державного Бюджету на рахунки конкретних підприємств. За сьогоднішніми показниками ми не дотягаюмо до цієї цифри на 30%. Те, що стосується інших витрат Держбюджету на продовольчий резерв, на розвиток інфраструктури села, на утворення та науку, на маркетинг, тут сума не обмежена. Основне, щоб у бюджеті вистачало коштів", - зазначив Яценюк.

Також він зазначив, що імпортні ввізні мита (які зі вступом України до СОТ буде зменшено) не є засобом захисту вітчизняного виробника. Після вступу до СОТ потрібно буде вирішити питання реальної вартості товарів. Це і стане інструментом захисту.

Наприкінці він зазначив: "Дійсно є ризики. Але 13 років ми вступаємо до СОТ, чим далі ми тягнемо, тим гірші умови ми будемо одержувати. Нам потрібно вступати в цю організацію і боротися за нові ринки вже з країнами – членами СОТ. Інакше ми будемо в одному клубі з такими країнами, як Іран, Ірак, Афганістан, Таджикистан, котрі не є членами СОТ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді