При існуючій борговій політиці Україну чекає дефолт

П'ятниця, 3 листопада 2006, 13:08

Екс-міністр фінансів, глава партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник вважає, що продовження урядом Віктора Януковича практики покриття дефіциту бюджету за рахунок зовнішніх запозичень може призвести до того, що вже через кілька років Україна буде не здатна погасити свої борги.

Про цьому Пинзеник сказав в інтерв'ю виданню "СЕЙЧАС", опублікованому в п'ятницю, передає Ліга.

"Країну втягують у борг. Може, на даний момент 2,6% ВВП - некритичний дефіцит, але він стане критичним через 2-3 роки. Візьмемо офіційні дані. До 2010 року ВВП планується 940 млрд. грн. Борг на той час повинен бути збільшений до 20% ВВП. Це 188 млрд. грн. Сьогодні борг країни становить 74 млрд. грн., тобто до 2010 державний борг виросте в 2,5 рази", – відзначив Пинзеник.

Екс-міністр звертає увагу, що обслуговування тільки боргів держави в 2010 році буде коштувати більше, ніж зараз коштує утримання Мінздраву, Мінкультури й Міносвіти разом узятих – до 19 млрд. грн. щорічно.

"Але є ще одна цифра, – додає Пинзеник, – 188 млрд. грн. – ділимо на 5,05 – 37 млрд. дол. А валютні резерви країни – 9 млрд. дол. Така авантюрна, небезпечна політика в 1998 році обернулася для країни дефолтом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді