Синхронізація вступу України та Росії до СОТ нереальна - експерт

П'ятниця, 3 листопада 2006, 16:04

Синхронізувати вступ України та Росії до СОТ - де-юре й де-факто це неможливо.

Так прокоментував заяву російського прем'єр-міністра Міхаіла Фрадкова про доцільність об'єднати за часом приєднання України й Росії до СОТ директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка.

"Як відомо Агентству зі своїх компетентних джерел, у Москві є побоювання, що у випадку вступу України до СОТ першою, Росії відразу будуть виставлені нездійсненні або точніше несумісні з її зовнішньополітичними у відношення країн СНД планами. А в Україні на Банковій вже обговорюється необхідність участі України в робочій групі по прийняттю Росії в члени СОТ", - відзначив експерт.

За його словами, серед імовірних вимог, які Україна може висунути Росії - допуск українських компаній до розробки вуглеводних родовищ, гарантований експорт труб і прокату українських підприємств за низькими тарифами, відкриття продовольчих ринків Росії для продукції українського АПК (м'ясо-молочної, кондитерської, лікеро-горілчаної і цукрової галузей), скасування дискримінаційних заходів у відношенні України при перевезеннях вантажів по залізниці, ціна на газ.

"Особливого бажання в Росії по вступу до СОТ не видно, але є сильне бажання залишити Україну в економічній і, як слідство, політичній залежності", - пояснив Наливка.

Експерт відзначає, що у випадку прийняття керівництвом обох країн рішення про одночасний вступ до СОТ, виникнуть юридичні проблеми.

За словами Наливки, на папері синхронізація може мати тільки форму меморандуму, начебто нагадування урядам двох країн про їхні обіцянки.

"Припущення, що синхронізація прийме форму міждержавного договору, а після ратифікації парламентами двох країн і форму законів, не відноситься до прийнятих міжнародних юридичних норм. По-друге, для здійснення цього процесу - роботу над договором, підписання й ратифікація - буде потрібно біля року, що вже неможливо", - підкреслив експерт.

Finance.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді