Країни Балтії та Польща закликали РФ підписати Енергетичну хартію

Вівторок, 7 листопада 2006, 11:19

Президенти Литви, Латвії, Естонії та Польщі закликали Росію ратифікувати Енергетичну хартію, яка передбачає лібералізацію енергетичного сектора країн-членів.

"Президенти закликали Російську Федерацію якнайшвидше ратифікувати договір про Енергетичну хартію і підписати протокол про транзит", - говориться у спільній заяві, підписаній за підсумками зустрічі чотирьох президентів, яка пройшла в понеділок у Вільнюсі, передає "Інтерфакс-Україна".

У заяві президентів підкреслюється, що енергетичний сектор є важливою областю співробітництва держав Балтії та Польщі.

"Важливо здійснити спільні енергетичні проекти, прискорюючи інтеграцію регіонального балтійського енергетичного ринку в загальноєвропейський ринок", - говориться в документі.

Глави чотирьох сусідніх держав підкреслили необхідність розвитку зовнішньої політики ЄС у сфері енергетики, вироблення єдиної позиції на переговорах з основними постачальниками енергоресурсів та завершення створення внутрішнього енергетичного ринку ЄС з урахуванням необхідності забезпечення енергетичної безпеки всіх держав - членів ЄС.

Тим часом, у прес-службі президента Естонії "Інтерфаксу" повідомили, що глава держави Томас Хенрік Ільвес закликав колег виробити єдиний підхід до енергетичної торгівлі з Росією.

Нагадаємо, що Росія дотепер не ратифікувала Енергетичну хартію і транзитний протокол до неї, які забезпечують вільний доступ незалежних постачальників, включаючи Казахстан і Туркменію, до газо-транспортної системи "Газпрому".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді