Експерти: Вступ України до НАТО не нашкодить, а допоможе ВПК

Вівторок, 7 листопада 2006, 17:16

Вступ України до НАТО позитивно вплине на розвиток вітчизняного військово-промислового комплексу.

Таку думку висловив експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ Олександр Палій, передає УНІАН.

"Вступ до НАТО несе позитиви для тих країн, які мають високотехнологічний ВПК", - сказав Палій.

Він відзначив, що розвинені ВПК Польщі й Чехії після вступу в Альянс збільшили експорт озброєнь приблизно в три рази.

За словами Палія, високотехнологічний ВПК швидко пристосовується до співробітництва в Альянсі й виграє від вступу.

Він підкреслив, що у всьому світі визнано високотехнологічність українського ВПК, зокрема, в галузі ракетобудування, літакобудування, танкобудування, суднобудування, а також системи протиповітряної й протиракетної оборони.

У свою чергу, директор Центру досліджень армії, конверсії й роззброєння Валентин Бадрак відзначив, що майбутнє вітчизняного ВПК залежить від того, яку позицію в цьому питанні буде займати керівництво держави.

Бадрак також повідомив, що на сьогодні європейські країни цікавляться українськими системами захисту вертольотів від ураження ракетами, системами гідролокації й спільною участю в розробці нового ракетоносія "Вега".

Бадрак підкреслив, що для успіху ВПК після вступу України в Альянс уже сьогодні необхідно прийняти закон про офсети, відповідно до якого у випадку закупівлі Україною певного зразка озброєння, країна-постачальник зобов'язана внести інвестиції в економіку нашої держави на таку ж суму.

Він привів приклади, що в Польщі закон про офсети діє, якщо контракт на закупівлю зброї перевищує 5 млн. євро, а в Чехії країна-постачальник повинна інвестувати 150% від суми контракту в чеський ВПК.

Експерт також відзначив, що однією з умов успіху України в цій сфері є "поворот українського уряду обличчям до власної армії".

За його словами, витрати на оборону повинні становити не менше 2-2,5% від ВВП - це дозволить створити внутрішній ринок озброєнь і почати співробітництво із ВПК країн Альянсу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді