Іноземні інвестиції досягли історичного максимуму - експерт

Середа, 8 листопада 2006, 11:12

Приріст прямих іноземних інвестицій в економіку України за 9 місяців 2006 р. досяг історичного максимуму - близько 10 млрд. дол.

Про це повідомив керівник групи радників Національного банку Валерій Литвицький, передає Finance.ua.

Він зазначив, що, відповідно до попередньої інформації, це "історичний максимум трьохквартального приросту прямих іноземних інвестицій за всі роки незалежності України".

За його словами, обсяг прямих іноземних інвестицій станом на початок жовтня в Україну (за винятком відтоку) складає 19 млрд. 600 млн. дол.

За аналогічний період попереднього року (станом на 1 жовтня 2005 року) цей показник склав 9 млрд. 500 млн. дол., у 2004 р. - 8 млрд. 700 млн. дол.

Литвицький вважає, що підрахований показник має гарні основи для посилення економічної активності не тільки на роки вперед, але і вже в поточному році.

Експерт зазначив також, що історичний максимум по приросту прямих іноземних інвестицій має безпосередній зв'язок з відновленням історичного максимуму валютних резервів НБУ.

"Здоровим є такий приріст валютних резервів, який в основному базується на притоку прямих іноземних інвестицій. А в умовах відносної політичної стабільності можна лише уявити обсяг інвестицій при набагато більшій гармонії всіх галузей влади. Тому політики повинні цінувати те, що іноземний інвестор сьогодні охоче йде в цю країну", - підкреслив він.

Нагадаємо, що станом на ранок 6 листопаду валютні резерви Національного банку досягли історичного максимуму – 19 млрд. 482 млн. дол. Валерій Литвицький повідомив, що з урахуванням вчорашніх угод протягом дня валютні резерви перевищили оцінку 19 млрд. 500 млн. дол. До цього історичний максимум валютних резервів НБУ було зафіксовано у листопаді 2005 р. – тоді їхній обсяг склав 19 млрд. 471 млн. дол.

На думку глави групи радників НБУ, ще до кінця року валютні резерви можуть перевищити 20 млрд. дол. Це може відбутися за рахунок випуску євробондів на 1 млрд. дол., котрі, як повідомлялося раніше, уряд планує застосувати для покриття дефіциту Держбюджету.

"У випадку, якщо валютні резерви перевищать 20 млрд. 500 млн. дол., я буду радити керівництву НБУ помірковано брати участь в операціях з купівлі валюти і не допускати незвичних для ринку коливань обмінного курсу", - зазначив Литвицький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді