Промисловість може заплатити за газ $195 у 2007

Середа, 8 листопада 2006, 13:50

Ціна природного газу з урахуванням тарифів на транспортування і поставки для промислових споживачів у 2007 році може досягти 195 дол. за 1 тис. куб м.

Таку думку висловив директор енергетичних програм українського центра економічних та політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ціна газу для промспоживачів наступного році може скласти 195 дол. за 1 тис. куб. м", - сказав експерт на Міжнародній конференції "Нафтогазовий комплекс України: стратегія розвитку", яка проходить у Києві 8-9 листопада.

Саприкін зазначив, що українські підприємства не готові до такої ціни. Робота більшості давно побудованих хімічних виробництв, на яких не проводилася корінна реконструкція, при подорожчанні газу до 195 дол. за 1 тис. куб. м стане нерентабельною, вважає експерт.

Позитивну рентабельність з такою ціною збережуть лише концерн "Стірол" та Одеський припортовий завод, зазначив він.

Єдиним імпортером природного газу в Україну з квітня 2006 року є ЗАТ "УкрГаз-Енерго", спільне підприємство (СП) НАК "Нафтогаз України" і газотрейдера RosUkrEnergo АG (Швейцарія).

СП продає промисловим споживачам України природний газ, придбаний у RosUkrEnergo.

"УкрГаз-Енерго" у даний час, купуючи в RosUkrEnergo природний газ по 195 дол. за 1 тис. куб м, продає його промспоживачам по 655 грн. за 1 тис. куб м (без урахування тарифів на транспортування і постачання), що еквівалентно 129,7 дол. за 1 тис. куб м. C 1 січня 2007 року "УкрГаз-Енерго" буде купувати в RosUkrEnergo газ за ціною 130 дол. за 1 тис. куб м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді