Макуха погодився з Яценюком, що інфляція буде рости

Середа, 8 листопада 2006, 14:11

Міністерство економіки допускає збільшення інфляції у 2006 році до 11%.

Про це повідомляє відділ макроекономічного прогнозування Мінекономіки, передає Finance.ua.

"До кінця поточного року найбільш ймовірним є розвиток сценарію, за яким інфляція очікується на рівні 10-11% (грудень до грудня)", - сказано в повідомленні.

Основними факторами, які вплинуть на формування інфляційних процесів до кінця року, фахівці Мінекономіки називають прискорений ріст цін у виробництві і розподілі електроенергії, газу і води, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, зменшення коштів на рахунках уряду наприкінці року, а також можливий ріст інфляційних очікувань населення через значний ріст тарифів на житкомунпослуги.

Мінекономіки зазначає в жовтні продовження прискорення темпів інфляції - вона склала 2,6% порівняно з інфляцією 0,9% у жовтні 2005 року; у січні-жовтні інфляція склала 8,7% порівняно з 8,1% інфляції за аналогічний період минулого року.

Такий ріст інфляції Мінекономіки пояснює ростом цін на енергоносії і прагненням місцевої влади відповідно збільшити ціни на житлово-комунальні послуги. "На відміну від минулих років, основний вплив на інфляцію робить адміністративне підвищення цін (тарифів) на послуги", - сказано у повідомленні.

У жовтні Мінекономіки допускало, що інфляцію за підсумками нинішнього року вдасться утримати в межах до 10%, незважаючи на її ріст у вересні до рівня 2% після 0% у серпні. З початку року ціни на продовольчі товари підвищилися на 2,1%, непродовольчі - 2,6%, послуги - 37,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді