"Газпром" готовий заграбастати ГТС Білорусі хоч зараз

Четвер, 9 листопада 2006, 09:26

"Газпром" готовий прийняти активи білоруської ГТС у залік поставок газу до Білорусі у 2007 році за європейськими цінами.

Про це говориться у прес-релізі "Газпрому" за підсумками зустрічі, яка відбулася в середу, голови правління російської компанії Алєксєя Міллєра та генерального директора ВАТ "Бєлтрансгаз" Дмитра Казакова, передає "Інтерфакс-Україна".

У прес-релізі "Газпром" підтверджує намір перейти на відповідний європейському рівень цін для Білорусії з 2007 року.

Поряд з цим "з ініціативи білоруської сторони оцінку вартості об'єктів газо-транспортної системи Білорусі проводить банк ABN Amro.

Передбачається, що дані активи можуть бути використані при розрахунках за поставки газу", - сказано у прес-релізі. У зв'язку з цим на зустрічі "особливу увагу було приділено ходу незалежної оцінки ринкової вартості об'єктів газо-транспортної системи Білорусі, яку планується завершити до грудня поточного року".

У ньому також зазначається, що "Газпром" переходить на ринкові принципи співробітництва з усіма країнами-покупцями російського газу.

"Білорусія є останньою державою, котра зберегла низькі ціни закупівлі російського газу у 2006 році, що пов'язано з прийняттям Білоруссю ряду рішень, які відповідають економічним інтересам "Газпрому". Зокрема, було оформлено права власності "Газпрому" на білоруську ділянку газопроводу "Ямал-Європа", компанії було передано землю під газопроводом у довгострокову оренду", - говориться в повідомленні.

У цілому "сторони обговорили основні питання двостороннього співробітництва в газовій сфері у 2007 році", - зазначається в прес-релізі.

Контракт між ВАТ "Газпром" та ВАТ "Бєлтрансгаз" на поставки і транзит газу у 2006 році було підписаний 27 грудня 2005 року. Ціна газу і тариф на транспортування у 2006 році відповідають аналогічним умовам 2005 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді