150 "лимонів" за розчерк пера?

Четвер, 9 листопада 2006, 15:03
Нещодавно у Верховній Раді була реалізована ще одна ініціатива Партії регіонів, спрямована на розхитування української економіки.

Зміни до закону "Про господарські товариства" були успішно проголосовані антикризовою коаліцією в стінах парламенту і передані на підпис президенту, з надією на його швидке підписання.

Головний зміст законопроекту – зниження кворуму загальних зборів акціонерних товариств та товариств з обмеженою відповідальністю з 60% до 50% від загальної кількості акціонерів.

Розробник законопроекту, нардеп Юрій Воропаєв (якого називають особистим правником Ріната Ахметова) переконував громадськість, що майбутній закон захищатиме міноритарних акціонерів, сприятиме розвитку бізнесу в Україні, відновить справедливість в управлінні десятками підприємств.

Однак даний законопроект покликаний вирішити абсолютно протилежні задачі.

Закон фактично започатковував повну зміну правил гри у питанні управління суб'єктами господарювання, даючи другий шанс приватизації тим чиновникам і олігархам, які не встигли законними методами придбати активи "смачних" підприємств в Україні.

Тож документ відкриває широкі можливості для численних рейдерських атак, позбавлення прав тисячі дрібних акціонерів по всій території країни.

Нічого дивного – депутати традиційно потрактували термін "справедливість" на свою користь та на користь колег із великого бізнесу.

Ухвалення закону відкриває нову еру корпоративних воєн, в яких в однозначному програші опиняться іноземні інвестори та міноритарні акціонери.

На тих пересічних українців, які ще притримують в своїх руках дрібні акції підприємств з надією на виплату дивідендів, чекає класичний кидок часів 90-х.

А саме: усунення від участі в управлінні без жодної компенсації. Для чого переплачувати за купівлю акцій у міноритаріїв, якщо можна їх просто ігнорувати?

На іноземних інвесторів чекає безславне повернення додому без будь-якої можливості вплинути на стратегічний розвиток підприємства. При цьому вкладені суми інвестицій також навряд чи хтось поверне...

Супровід закону з вулиці Грушевського до вулиці Банкової був вражаючим.

Кажуть, міністри та депутати буквально емігрували до секретаріату президента, годинами просиджуючи в приймальнях з надією домовитись "по ділу".

За чутками, за потрібний підпис під проголосованим законом був влаштований справжній аукціон, який розпочинався 20 мільйонами доларів, і закінчився 150. Мільйонами доларів.

В хід пішли навіть погрози з "неправовими" аргументами. Народ з Грушевського ніяк не міг зрозуміти, скільки ж потрібно викласти, щоб "рєшить дєло", яке ніяк не хотіло "рєшаться".

Вже немало економістів та експертів схвально прокоментували рішення президента накласти вето на прийнятий парламентом закон.

З полегшенням зітхнув і середній бізнес, іноземні інвестори. Однак війна не закінчилась.

Відповідно до заяв прем'єр-міністра Януковича і лідера КПУ Симоненка, коло лобістів не збирається здавати позиції й готується до повторного удару.

Вони спробують подолати президентське вето. І тут вже справа за громадськістю…

Микола Кравченко, для "УП"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді