Світовий експорт зріс до $10 трлн. на рік

Четвер, 9 листопада 2006, 17:19

Загальний обсяг світового експорту у 2005 році в доларовому еквіваленті перевищив 10 трильйонів доларів, збільшившись на 13 відсотків порівняно з 2004 роком.

При цьому експорт палива, у тому числі і нафті, зріс одразу на 41 відсоток до 1 трлн. 400 млрд. дол. Такі дані знаходяться у доповіді Світової організації торгівлі, присвяченій економічному розвитку у світі у 2005 році, повідомляє Finance.ua.

Через високі ціни на нафту в реальному викладі зростання у секторі торгівлі паливом виявився одним з найнижчих - тільки 2,5 відсотки. Реальний продаж у сільськогосподарській галузі збільшилися на 5,5 відсотки, в галузі промислових товарів - 7 відсотків.

Країни, які експортують нафту, змогли значно поліпшити свої торговельні баланси. Зокрема, у доповіді сказано, що Росія збільшила експорт на 33 відсотки, Саудівська Аравія - на 44 відсотки, а Кувейт - на 57 відсотків. У той же час, у США торгівельний дефіцит досяг 793 млрд. дол.

У країнах, що розвиваються, Африки, Близького Сходу, СНД, а також Південної Америки, котрі дістають додаткові кошти від продажу сировини, у 2005 році різко збільшився як обсяг експорту, так і імпорт товарів.

Лідером з обсягу експорту торік став Китай. Приріст від продажу товарів за кордон у цій країні склав 28 відсотків у доларовому еквіваленті.

До Світової організації торгівлі входить 149 країн. Найбільшою державою, котра поки не стала членом торговельного клубу, є Росія. Вона не може вступити до СОТ з 1994 року. За умовами організації, для того, щоб стати її повноправним членом, необхідно підписати двосторонні угоди з усіма учасниками СОТ, які цього захочуть. На даний момент Росія не може домовитися тільки із США та Грузією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді