Володимир Путін прочитав думки України

Субота, 2 грудня 2006, 23:01

Вчора президент Росії Володимир Путін прийняв прем'єр-міністра України Віктора Януковича і домігся від нього відповіді на питання, чи хоче Україна ввійти в єдиний економічний простір, де буде співіснувати з Казахстаном, Білорусією та Росією. Про те, як це відбувалося, розповідає спеціальний кореспондент Ъ Андрій Колесников.

Зустріч Володимира Путіна та Віктора Януковича проходила в теплій обстановці – у Каминній залі резиденції в Ново-Огарьові.

Крім них біля каміна (проте, нерозпаленого) грівся посол Росії в Україні Віктор Черномирдін. Його, можна припустити, зігрівало тепло сердець, що б'ються в унісон у цій залі.

Пан Путін проінформував українського прем'єра про те, що в Мінську він "мав можливість коротко поговорити про нашу зустріч, котра готується, в рамках міждержкомісії".

За словами російського президента, "розвиваються контакти на всіх рівнях, додалися в економічній сфері, у цілому по економіці виходимо на остаточні домовленості, закінчуємо узгодження"..

Таке враження, що Україні та Росії практично вже нічого ділити.

– Ми задоволені тим, як проходить спільна робота в комісії, що була створена з ініціативи українського президента, – додав Володимир Путін, і ключовим тут було не те, що вони задоволені, а те, що "з ініціативи українського президента".

– Я хочу підтвердити, що ми вас дуже чекаємо 22 грудня, – підтвердив пан Янукович, – У наших домовленостях ми б хотіли посилити гуманітарно-культурний блок, і щоб співголовами культурного блоку стали перші віце-прем'єри. Попередня домовленість була, так?

Ніхто, я впевнений, не здивувався б, якби Віктор Янукович запропонував на посаду співголів культурного блоку, наприклад, міністрів оборони. Адже тут справа, схоже, тільки в тому, хто раніше досягне попередньої домовленості.

Володимир Путін зустрів цю новину вкрай прихильно. Йому взагалі дуже подобалося те, що відбувається.

– Є одне питання, яке потрібно вирішити, – додав Віктор Янукович.

Володимир Путін з-під лоба подивився на нього і відкинувся на спинку стільця. Несподіванки, було зрозуміло, не схвалювалися.

–...І яке є принциповим: це уніфікація тарифів, і не тільки між Росією й Україною, але і з Казахстаном.

Зважаючи на все, Віктор Янукович зараз говорив про єдиний економічний простір (ЄЕП), тому що саме ЄЕП мають на увазі, коли мова йде про уніфікацію тарифів і створення вільної економічної зони в колі так точно визначених паном Януковичем країн. Тобто про ЄЕП, який дотепер так не подобався (і не подобається) президентові України Вікторові Ющенку.

– Крім того, у нас є можливість збільшити транзит через Росію й Україну... за рахунок... товаропотоки, що зараз ідуть через Прибалтику, – промовив Віктор Янукович.

Він ретельно добирав слова, при цьому трохи в них плутався, але при цьому було зрозуміло, що ніхто й ніколи вже не змусить його вимовляти неперетравлюване словосполучення "країни Балтії". Для колишнього керівника автотранспортного підприємства "Орджонікідзевуголь" Прибалтика завжди залишатиметься Прибалтикою.

– Ми ведемо роботу, щоб перенаправляти їх через Україну, і не бачимо перешкод, – продовжував Віктор Янукович, – И ми ще пропонуємо побудувати дорогу Київ-Москва і не бачимо перешкод створити тоді комісію, що займеться цими питаннями.

У той же час зрозуміло, що саме будь-яка комісія може стати головною перешкодою на цій дорозі.

Пан Путін дивився на українського прем'єр-міністра здивовано і не намагався приховати цього. Президент Росії не очікував, що на нього звалиться стільки нової інформації. І тепер він намагався переварити її.

Раптом обличчя президента Росії прояснилося, і на ньому почала грати посмішка.

– Я вас правильно зрозумів: Україна думає про єдиний економічний простір? – запитав президент Росії українського прем'єра, наче не вірячи своєму щастю.

Насправді він, звичайно, хотів, щоб Віктор Янукович сказав уголос саме ці слова. Пан Путін мав намір зафіксувати сенсаційний результат у протоколі цієї зустрічі.

– Так, звичайно, – зрадів Віктор Янукович.

Було б чому.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді