Європа стурбована прогнозами видобутку енергоносіїв у РФ

Вівторок, 5 грудня 2006, 13:06

Глава представництва Єврокомісії в РФ Марко Франко висловив стурбованість тим, що Росія в майбутньому не зможе забезпечити на належному рівні експортні поставки енергоносіїв.

"Прогнози говорять про те, що видобуток енергоносіїв у Росії буде недостатнім, щоб задовольнити одночасно й внутрішні потреби, і експортні поставки", - сказав Франко, виступаючи у вівторок на конференції "Фактори енергетичної стабільності російської економіки".

За його словами, до 2030 року Євросоюз на 70% буде залежати від імпортних енергопоставок.

А вже до 2020 року ЄС відносно сьогоднішнього моменту буде щорічно додатково потребувати 200 мільйонів тонн природного газу в нафтовому еквіваленті.

Тим часом, як відзначив Франко, енергетична стратегія Росії передбачає, що до того ж року експортні поставки газу будуть збільшені лише на 50 мільйонів тонн у нафтовому еквіваленті.

"Для нас залишаються непокритими 150 мільйонів тонн", - сказав Франко.

Він відзначив, що Євросоюз має намір підвищити енергоефективність своєї економіки, диверсифікувати маршрути поставок і зосередитися на розвитку альтернативних джерел енергії. Однак Франко вважає, що Росії у свою чергу необхідно збільшити інвестиції у видобуток енергоносіїв.

"Проблема, мабуть, не тільки в тому, що монополісти недостатньо інвестують у видобуток, але й у тому, що не були залучені кошти зовнішніх інвесторів", - думає представник Єврокомісії.

"І, зважаючи на все, у майбутньому залучення закордонних фінансових ресурсів у видобуток, особливо газу, буде дуже важливим питанням", - сказав Франко.

У зв'язку із цим він вважає, що "ключовим питанням є для Росії ратифікація Енергетичної хартії", - помітив Франко. Тим часом, на його думку, те, що Росія прагне зберегти контроль над своїми ресурсами, "це теж природно".

РИАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді