"З бюджетом вас!"

Четвер, 7 грудня 2006, 18:13
Цього року депутати ухвалили бюджет без зайвого гарячкування. Зовсім не так, як торік, коли перед виборами представники усіх без винятку фракцій критикували проект бюджету за недостатню турботу про народ.

Можливо, народні обранці демонстрували удав’ячий спокій тому, що фактично виділяли гроші самі собі (тобто правлячій коаліції), з широкими можливостями для розтрати коштів платників податків.

За словами Миколи Азарова, Першого віце-прем’єра та Міністра фінансів, перед бюджетом-2007 стоять три задачі:

1. посилити соціальний захист громадян та максимально компенсувати підвищення вартості житлово-комунальних послуг;

2. ліквідувати дисбаланс в місцевих та в Державному бюджеті, посилити бюджетну функцію держави з охорони здоров’я, освіти та соціального захисту;

3. створити умови для інтенсивного розвитку економіки, відновлення її інноваційно-інвестиційного росту.

Першу задачу уряд планує вирішити, спростивши процедуру надання житлових субсидій широким верствам населення. До того ж, комунальним підприємствам газ продаватимуть дешевше, ніж іншим підприємствам.

Логіка такого "захисту населення" є насправді спотвореною. За "захист" у кінцевому розрахунку платять самі ж громадяни, адже бюджетні гроші, якими цей захист фінансується, є грошима населення.

Ситуація, коли понад 80% населення користується усілякими пільгами, не є нормальною. Такий спосіб перерозподілу ресурсів є викривленим. Держава не лише перерозподіляє доходи від одних громадян іншим, а й пропускає доходи одних і тих самих громадян через себе, виплачуючи людині допомогу за кошти цієї самої людини.

Другу задачу бюджету уряду Віктора Януковича вирішуватимуть у зовсім дивний спосіб. Аби ліквідувати дисбаланс в місцевих і Державному бюджеті (йдеться про витіснення видатками на зарплати усіх інших видатків бюджету) у законі передбачена заборона збільшення бюджетних призначень на оплату працівників бюджетних установ за рахунок зменшення інших видатків.

Проте суть проблеми полягає у тому, що Верховної Рада часто ухвалює рішення із збільшення соціальних виплат, які не забезпечуються фінансуванням у повному обсязі. Тому на зарплати витрачають гроші, за які мали б будуватися місцеві дороги тощо.

Продовження на сайті "Економічної Правди"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді