"РосУкрЕнерго", яке можна помацати руками

Понеділок, 5 лютого 2007, 13:52

Українські керівники – люди щедрі й позбавлені зайвих комплексів.

Наприклад, їм не шкода поділитися зі своїми закордонними друзями незалежністю України. Все одно "незалежність" – для багатьох поняття абстрактне, тому маленьку втрату ніхто не помітить.

А ще в світі існує організація, яка, свідчать українські політики, поступово перебирає під свій контроль все нові й нові атрибути згаданої української незалежності.

У цієї структури навіть є конкретна адреса: Швейцарія, місто Цуг, Банхофштрассе, будинок 7, другий поверх, з коридору – праворуч. Центральний офіс компанії "РосУкрЕнерго".

Про цю міфічну фірму, ім'я якої вже два роки не сходить зі шпальт мас-медіа, написані мегабайти статей. Але, крім віртуального образу, "РосУкрЕнерго" має матеріальне втілення.

Отриману й конвертовану в гроші незалежність України вони не розбазарюють на зовнішні атрибути. Хоча й могли б.

За два роки зусиллями "РосУкрЕнерго" здійснено повзучий переворот у енергетичній безпеці України – з транзитера туркменського газу фірма спочатку стала його ексклюзивним постачальником, а потім захопила внутрішній ринок найбільшої європейської держави.

Подивитися, як виглядає "РосУкрЕнерго", на її батьківщину відправився кореспондент "Української правди".

Із найбільшого міста Швейцарії Цюрих, де розташований аеропорт, до Цуга їхати півгодини. У містечку, яке розкинулося на березі Цузького озера, проживає всього 25 тисяч людей. Але про цю тиху швейцарську провінцію час від часу пишуть у світовій пресі.

Шість років тому місцевий мешканець увірвався на засідання місцевого парламенту і вбив 14 міністрів та депутатів.

У 2005 в Цузі арештували "російського Лазаренка" – колишнього міністра атомної енергетики Євгена Адамова.

Останні роки Цуг також згадують як місце реєстрації двох апендиксів "Газпрому", існування яких так чи інакше пов'язане з фактором України.

Перша фірма – це "РосУкрЕнерго". Друга – "Норд Стрім", яка разом з німцями збирається будувати газопровід в обхід України по дну Балтійського моря.

У "РосУкрЕнерго" декілька місяців тому з'явився веб-сайт www.rosukrenergo.ch.

Виглядає він оригінально – скупа інформація подається на фоні зображення усміхнених людей, які прямують сходами вгору, а також замку в англійському стилі та... трубопроводу.

Можливо, алегорія покликана показати, як винахідники цієї компанії за рахунок транспортування газу заробляють собі на світле майбутнє, втілене у затишному маєтку в далекій та благополучній країні.

Тут же повідомляється пафосне гасло компанії: "Гармонія управління – досконалість результату", а також концепція посередника: "Компанія "РосУкрЕнерго" є центром узгодження інтересів Росії та України з питань співробітництва у газовій сфері".

Крім того, на сайті вказано географічну адресу "РосУкрЕнерго" у Швейцарії.

Вулиця Банхофштрассе, де прописаний газовий трейдер, веде від вокзалу містечка Цуг до центральної площі. Будинок номер сім – нова похмура офісна будівля.

Офіс "РосУкрЕнерго" розташований тут

Тут же при вході – поштові скриньки. Найнижча – для листів, які надходять до "РосУкрЕнерго". Поруч – спікерфон для зв'язку з офісами.

Якщо у вас лист для "РосУкрЕнерго", кидайте сюди

На першому (за європейською нумерацією) поверсі цього невеликого ділового центру розташовані вісім фірм, одна з яких – "РосУкрЕнерго".

У день візиту кореспондента "Української правди" єдиним живим співробітником "РосУкрЕнерго", який цього дня був на робочому місці, виявилася російськомовна секретарка. Це був четвер близько 15 години – розпал робочого дня. Втім, дівчина пояснила, що нікого немає, тому що до офісу... завозять меблі.

Побачивши камеру, секретар заявила: "Я вам забороняю зйомку! Оскільки, за швейцарськими законами, ви маєте отримати дозвіл в нашого PR-менеджера". Його, звісно, теж тут не було. І проханню довелося підкоритися, оскільки в офіс ми так і не потрапили.

Але, на щастя, зробити кілька фотографій з-за порогу "РосУкрЕнерго" дозволив дизайн вхідних дверей. Відтак читач може побачити, що являє собою центральна штаб-квартира компанії, яка контролює газовий ринок України.

Це декілька аскетично оформлених кабінетів. При вході в "РосУкрЕнерго" – офісна стійка з ДСП, подібна до мільйонів своїх близнюків, встановлених у конторах по всьому світу.

Штаб-квартира "РосУкрЕнерго"
Видно кілька вазонів з квітами. Все надзвичайно просто, і, в разі банкрутства "РосУкрЕнерго", аукціони влаштовувати не доведеться – продавати там нічого.
Абстрактний сюжет тепер милуватиме око співробітників "РосУкрЕнерго"

Подібним чином у нас виглядають офіси фірм, які займаються малим та середнім бізнесом. І навряд чи в Україні знайдеться депутат, приймальня якого виглядала б так "убого".

Секретарка "РосУкрЕнерго" відмовилася обговорювати будь-які теми, переадресувавши на відсутнього PR-менеджера, теж росіянина Андрія Кнутова. За кілька годин він вийшов на зв'язок телефоном та відповів на кілька запитань.

За його словами, загалом в компанії "РосУкрЕнерго" працює 35 осіб, при цьому в Швейцарії перебувають лише дев'ять співробітників. Чим займаються ці люди, він повідомити відмовився.

Але Кнутов не приховував причини реєстрації "РосУкрЕнерго" саме в Швейцарії: це не тільки загальновідомий нейтральний статус держави, але також її "податковий клімат".

"Наша компанія тут не перша, всі великі трейдери мають реєстрацію в Цузі. Переваги, які ми отримали, в тому числі податкові, нас цілком влаштовують", - сказав Кнутов.

Прийнято вважати, що Цуг надає найкращі умови.

"Практично ви платите стільки податків, скільки вважаєте за потрібне залишити на цю статтю своїх особистих видатків. Звичайно, можна працювати через офшор на Британських Віргінських островах, але це несолідно – тоді ви не будете мати статусу швейцарської компанії", - розповів "Українській правді" один із бізнесменів, який має досвід подібної роботи.

Хоча більшість згадок про "РосУкрЕнерго" у пресі містять посилання, що ця фірма зареєстрована у Швейцарії, однак з цією країною її ніщо не зв'язує – крім того, що вона тут тримає скромний офіс та платить мінімальні збори до бюджету (близько восьми відсотків на рік).

В офісній будівлі на Банхофштрассе 7, крім "РосУкрЕнерго", ще багато фірм з невідомими назвами

По-суті, офіс "РосУкрЕнерго" у Цузі – це просто вітрина, створена для виконання всіх формальностей і прикриття акціонерів, які можуть ніколи тут навіть не з'явитися.

Наприклад, під час оформлення документів зі створення "РосУкреЕнерго" всі три на той момент власники були представлені однією людиною – адвокатом.

Обов'язкові умови – не вести бізнес на території цієї держави, директором компанії має бути швейцарець, а статутний фонд складати не менше 100 тисяч франків.

Газовий трейдер відповідає цим критеріям. Так, минулого року "Українська правда" публікувала установчі документи "РосУкрЕнерго", де вказувалися і мінімальні сто тисяч, і управляючий-швейцарець Ларс Хаусманн.

Також сьомий пункт протоколу про заснування "РосУкрЕнерго", датований 2004 роком, повідомляє про "місцезнаходження компанії, де у товариства є власні офісні приміщення". Однак та адреса не відповідає нинішній.

За ці два роки "РосУкрЕнерго" змінило свою прописку. І ми відправляємося на Егеріштрассе – тиху вулицю з переважно житловими кварталами. Будинок номер 66 – тут була зареєстрована "РосУкрЕнерго" в момент свого створення.

Два роки тому співробітники "РосУкрЕнерго" йшли на роботу цією дорогою
Старий офіс "РосУкрЕнерго" був у цьому житловому будинку

Отже, найперший офіс "РосУкрЕнерго" був розташований у чотириповерховій будівлі, де більшість приміщень є помешканнями пересічних цугчан. Наприклад, при вході вас тут зустрічає… конячка, знята з дитячої каруселі.

Можливо, два роки тому цей кінь міг стати символом "РосУкрЕнерго"

На кожному поверсі – площадка на декілька квадратних метрів, з якої ведуть три або чотири двері. Все як у справжньому житловому будинку.

У якийсь момент з квартири на першому поверсі виходить чоловік. Він каже, що не чув про "РосУкрЕнерго", і пояснює: помешкання тут невеликі, на дві-три кімнати, тому й знімають їх невеликі фірми.

Одна з цих дверей колись належала "РосУкрЕнерго"

Але сліди "РосУкрЕнерго" все-таки вдалося знайти. В одному з офісів двері відкрила жінка, якій була знайома назва цієї компанії.

– Ви не підкажете, де тут "РосУкрЕнерго"?

– О, їх більше немає в цьому будинку. Ідіть на Бангофштрассе, будинок 7.

– Ви знаєте цю фірму – "РосУкрЕнерго"?

– Я раніше у них працювала секретаркою. Їх офіс розташовувався поверхом нижче, але він був дуже маленький, тому вони переїхали.

У хід іде наступне питання:

– Ви знаєте, що в Україні було багато публікацій про корупцію навколо "РосУкрЕнерго"?

– На жаль, я більше нічим не можу вам допомогти.

Загалом у поведінці жінки відчувалася серйозна підготовка, оскільки першою справою вона попросила журналістське посвідчення та зняла з нього ксерокопію. Як пізніше з'ясувалося, про візит кореспондента "Української правди" вона повідомила до "РосУкрЕнерго".

"Звертаю вашу увагу на неприпустимість безпідставних висловлювань негативного змісту про нашу компанію при спілкуванні в офісах інших компаній. Дані випадки були зафіксовані". Про це пізніше написав у листі електронною поштою прес-секретар "РосУкрЕнерго" Андрій Кнутов.

***

Цією публікацією ми виконуємо заповіт Віктора Януковича, який наприкінці минулого року поставив вимогу провести презентацію "РосУкрЕнерго", а в подальшому працювати "публічно і привселюдно".

Така заява Януковича пролунала за цікавих обставин.

Сталося це під час зустрічі українського прем'єра з не менш міфічним Дмитром Фірташем та керівництвом "РосУкрЕнерго", яка відбулася 22 грудня минулого року.

Ця подія залишилася непоміченою в інформаційному полі, тому що припала на день візиту до Києва Володимира Путіна, а прізвище Фірташа прес-служба уряду у своєму повідомленні просто не навела.

Натомість, про тему переговорів повідомив Кнутов: "Віктор Янукович подякував керівництву "РосУкрЕнерго" і Дмитру Фірташу за роботу, яка дозволила забезпечити стабільні поставки газу в Україну в другій половині минулого року.

Янукович додав, що політика у сфері поставок газу є передбачуваною, що дозволяє з упевненістю дивитися на співпрацю з "РосУкрЕнерго" у майбутньому".

За іронією долі, минулого тижня деякі секрети "співпраці у майбутньому" відкрив сам Володимир Путін – контроль над українською трубою в обмін на доступ для України до видобутку газу в Росії.

За його словами, це "революційна" пропозиція "наших українських друзів". Напевно, російський президент побоювався за їхнє здоров'є – тому прізвища цих "друзів" не назвав.

P.S. "Українська правда" звернулася по коментар до нинішнього міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Саме в часи його керівництва "Нафтогазом" і за його безпосередньої участі "РосУкрЕнерго" зайняло нішу посередника між Україною і Туркменістаном.

Втім, Бойко повідомив, що ніколи не був у офісі цієї компанії в Цузі і навіть "не має уяви" про розподіл часток всередині "РосУкрЕнерго".

"Скоро напишуть, що "РосУкрЕнерго" винувато в зниженні надоїв коров у Херсонській області та зниження лохматості вівець у Миколаївській області. Я знаю одне: коли з'явилося "РосУкрЕнерго", воно прокачувало для нас газ через Казахстан і Узбекистан в потрібному об'ємі за прийнятною ціною. Для мене важливо, щоб були гарантії поставок газу в країну за низькою ціною. І щоб не було скандалів, які відволікають суспільство. Зараз скандалів немає, а є інсинуації журналістів", - сказав Бойко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді