Ющенко і Тимошенко зробили один одному приємно і корисно

Вівторок, 6 лютого 2007, 22:19

Ілюструючи заяву про спільну діяльність, підписану "Нашою Україною" та Блоком Тимошенко, "Українській правді" довелося поставити фотографію піврічної давнини. Тоді дві політичні сили уклали якусь чергову угоду про світле майбутнє помаранчевої коаліції, але поруч із Тимошенко у той момент стояв Роман Безсмертний.

Зараз заяву від імені "Нашої України" скріпив підписом новий лідер фракції В’ячеслав Кириленко. Однак у цю мить поблизу не виявилося жодного фотографа. Що виглядає дивно, враховуючи здатність Тимошенко народжувати інформприводи на рівному місці.

За однією версією, Тимошенко, готуючись відсвяткувати річницю переговорів з "Нашою Україною", не захотіла наврочити – і, щоб хоч цього разу не зірвалося, не стала анонсувати захід.

Але, за іншою версією, Тимошенко розуміє, хто справжні господарі "Нашої України", і тому не захотіла виходити перед телекамери з Кириленком, який перебуває у іншій ваговій категорії, а колись був її підлеглим в уряді.

Угода про спільні опозиційні дії між "Нашою Україною" та БЮТ викликала скандал у президентській фракції. Частина її членів звинуватила Кириленка в тому, що він майже зрадив і без того скромні досягнення "Нашої України".

Зокрема, останній пункт взаємних обіцянок, підписаний Тимошенко і Кириленком, містить зобов’язання "спільно погоджувати та підтримувати кадрові пропозиції, які вносяться на розгляд Верховної Ради".

Образу "Нашої України" можна пояснити хоча б тим, що квоту опозиції у наглядових радах "Ощадбанку" та "Укрексімбанку" заповнила особисто Тимошенко. І в підсумку її люди прийдуть, наприклад, на місце соратників Порошенка.

(Але, до речі, соратник Тимошенко Олександр Турчинов чомусь вже встиг обуритися, що кандидатура друга Порошенка Віктора Короля на посаду голови СБУ була внесена без погодження з БЮТ.)

Крім того, частина соратників розкритикувала Кириленка за гарантії від імені фракції підтримати імперативний мандат, закон про опозицію та проведення дострокових виборів – при чому не виторгувавши нічого взамін для "Нашої України".

Найбільш різко в кулуарах висловлювався Павло Жебрівський, обурення якого зазвичай солідарне з Петром Порошенком: "За цією угодою ми опиняємося у становищі васалів Тимошенко, і ми отримуємо авторитарну опозицію!"

Сам Кириленко каже, що коли на зборах фракції почалися сварки через його підпис, він запропонував проголосувати за текст документу, щоб виявити, хто проти, а хто – за. Однак цю ідею швидко зам'яли.

Однак коли БЮТ став блокувати трибуну, до нього приєдналися лише кілька нашоукраїнців. Можливо, таким чином демонструвався бойкот Кириленку, який був нав’язаний як лідер фракції президентом Ющенком?

Сесія почалася з блокування
Присутні реагували на це по-різному

Фактично в опозиції до лідера своєї фракції зараз перебувають соратники Порошенка, Кінаха і Матвієнка, які бачать ризик розмивання "Нашої України" в БЮТ і яких склалися особисто непрості стосунки з Тимошенко.

Насправді ж підписанню заяви передувало кілька раундів узгодженостей. Спочатку в понеділок зранку в кінозалі парламенту зібралися лідери блоку Тимошенко і партій, які утворили "Нашу Україну". Цей склад переговірників показує, колом яких людьми ухвалюються рішення під час формальних переговорів.

Крім Матвієнка, Тарасюка, Кінаха, Стретовича та Івченка – лідерів партій-молодших партнерів "Нашої України" – тут також був присутній Роман Безсмертний, якого наприкінці минулого року Банкова таки усунула з лідерських позицій у партії. Крім них, були Роман Зварич, власне сам Кириленко, а ще його товариш – перший заступник глави секретаріату Іван Васюник.

Не менш цікаві учасники зустрічі були від БЮТ. Крім традиційних Тимошенко, Турчинова і Томенка, на переговорах були присутні нові партнери з партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник, Володимир Філенко і Сергій Соболєв, а також новий орговик БЮТ Йосип Вінський і новий куратор медіа Олександр Абдуллін.

На самому початку зустрічі Тимошенко запитала, хто уповноважений вести переговори і укладати документи. Ніхто не став сперечатися з думкою, що це має робити Кириленко, який зараз є лідером фракції.

Єдиним було зауваження від Бориса Тарасюка, який запропонував, щоб заяву від "Нашої України" підписали всі лідери партій-учасниць цього блоку.

Тим самим Тарасюк підтвердив чутки, що останнім часом він почав віддалятися від "Нашої України" та зближуватися з Тимошенко. (Зокрема, БЮТ і Народний рух розробляють проект окремої угоди про співпраці, і, не виключено, що на наступних виборах НРУ не опиниться у складі блоку "Наша Україна".)

При кінець наради, заохочуючи присутніх, Васюник сказав, що "президент чекає на сигнал про єдність".

Всі присутні отримали проект заяви про єдність, а також робочий варіант угоди про спільні дії між БЮТ і "Нашою Україною", який пропонується підписати в майбутньому.

У понеділок ввечері Тимошенко провела збори фракції, де поставила на голосування проект спільної заяви з "Нашою Україною". Кілька БЮТівців утрималися, зокрема, Томенко, який найбільше втомився від переговорів зі своїми помаранчевими соратниками.

У свою чергу Ющенко протягом дня окремо зустрівся спочатку з усією фракцією "Наша Україна", а потім персонально з Юлією Тимошенко.

На зустрічі президента з рідною фракцією Кириленко отримав ще одне підтвердження свого мандату на переговори з Тимошенко.

А пізніше Ющенко отримав гарантії від лідерки БЮТ, що вона його не зрадить, як це сталося з законом про Кабмін – Тимошенко пообіцяла не голосувати і не долати вето на закон про президента, про Раду національної безпеки і про засади зовнішньої та внутрішньої політики – головні інструменти ворогів з чергового звуження його повноважень.

Власне, свою обіцянку Тимошенко підкріпила, коли ці пункти були спочатку включені в спільну заяву "Нашої України" та БЮТ, а потім підписані нею. Як повідомлялося на початку, церемонія відбулася без камер, і не на нейтральній території, а у офісі Тимошенко на Подолі.

Тимошенко знову повернулася обличчям до президента, а спиною - до антикризової коаліції

У підсумку, Ющенко убезпечився від кількох атак антикризової коаліції, а Тимошенко отримала закон про імперативний мандат. Крім того, заява про дружбу з "Нашою Україною" мала для неї додаткові плюси – як піар-реабілітація за підтримку Януковича в подоланні вето на закон про Кабмін.

Ціною цього обміну стало загострення протистояння всередині "Нашої України", коли частина фракції не визнає власного лідера, але наважується демонструвати свою агресію тільки у відсутності президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді