Ющенко отримав Віктора Андрійовича на село і Клюєвих на банки

П'ятниця, 9 лютого 2007, 17:47

Команда Віктора Януковича продовжує зачистку грошових потоків від соратників Віктора Ющенка. Наприкінці цього тижня донецькі отримали під свій контроль ще одну галузь. На підході – два державні банки.

За розповідями джерел в Партії регіонів, відразу після затвердження прем’єром Януковича з боку Ющенка пролунала пропозиція залишити на своїх посадах кількох керівників другого ешелону – серед них були державні підприємства "Укргазвидобування", "Енергоатом" та "Надра України".

Звісно, на це прохання ніхто не звернув увагу. І це стало зайвим приводом для "Нашої України" вийти з переговорів про створення широкої коаліції.

З тих часів представники Ющенка планомірно знімалися з усіх бюджетних напрямків, де заробляються гроші. Єдиний раз донецькі зламали зуби, коли намагалися поставити свою людину на "Укрспецекспорт", який займається торгівлею зброєю.

Спочатку керівника компанії Сергія Бондарчука змушували написати заяву за власним бажанням. Коли він відмовився, уряд заслав до "Укрспецекспорту" перевірки та паралельно перепідпорядкував її Кабінету міністрів. Однак Ющенко оскаржив цю постанову в Конституційному суді, призупинивши тим самим дію документу.

А у четвер Янукович прибув до парламенту, щоб зробити подання про призначення нового віце-прем'єра – з аграрних питань. Ним став донецький Віктор Андрійович Слаута. Хоча він – тезка президента України, у підсумку галузь отримала нового керівника, орієнтованого на Партію регіонів.

Причини цього можна зрозуміти швидше, якщо згадати, хто є чинним міністром аграрної політики. Юрій Мельник отримав цю посаду за квотою Компартії – при тому, що він був (а, може, залишається і зараз) членом проющенківської Української народної партії, очолюваної Юрієм Костенком.

Чому комуністи погодилися на Мельника? Міністр є близьким до Ігоря Тарасюка – ще одного соратника Ющенка, керівника Державного управління справами. А Тарасюк є співвласником великого курячого бізнесу "Наша Ряба", масштаби якого дозволяють не відмовляти в наданні спонсорської допомоги прихильникам марксизму-ленінізму.

По-суті, Мельник весь цей час був унікальним міністром – соратник Ющенка за квотою комуністів в складі антикризової коаліції. Довго так тривати не могло, і тепер першою людиною в аграрній галузі став "чисто донецький" Слаута. При цьому, щоб не псувати відносини з комуністами, Партія регіонів їхню креатуру не чіпала – а просто зробила над ним новий дах.

Призначення Слаути, як це завжди буває, супроводжувалося поширенням його декларації про прибутки. Новий урядовець унікальний тим, що ні він, ні його дружина не мають у власності ні квартири, ні будинку. 55-річний віце-прем'єр розжився тільки гаражем на 24 метри, але автомобілів, які б вони могли туди поставити, у Слаути теж немає.

Ще один фланг атаки донецьких, організованої братами Клюєвими, – це державні банки "Ощадбанк" і "Укрексімбанк".

Мета гідна зусиль – наприклад, восени "Ощадбанк" перебрав право обслуговувати енергоринок, а за останній рік отримав прибутку більше, ніж сумарно за десять попередніх.

Однак донедавна було неможливо просто так замінити керівників цих установ Олександра Морозова і Віктора Капустіна, які є людьми Ющенка.

Закон передбачав надто складну процедуру. Голову правління цих банків більшістю голосів обирає наглядова рада. Раніше вона складалася з 14 осіб – по сім від президента і парламенту.

Враховуючи, що збори наглядової ради чинні тільки за наявності десяти членів, нинішній менеджмент залишався недоторканим для активістів Партії регіонів – люди, призначені за квотою Ющенка, могли просто не з'являтися на засідання, не даючи тим самим можливості його проводити.

Тому, для отримання контролю над "Ощадбанком" і "Укрексімбанком", Клюєви ув’язалися в боротьбу.

Спочатку антикризова коаліція змінила принцип формування наглядових рад. Тепер там 15 членів – по п’ять осіб призначають Ющенко, Верховна Рада і Кабмін.

Враховуючи, що парламентська більшість та уряд узгоджують свою політику, разом вони отримали десять голосів – тобто саме ту кількість, яка необхідна для проведення зборів наглядової ради і зміни керівників банків.

Ющенко, відчуваючи всю хитрість, наклав вето на закон, який запроваджував нові правила. Але антикризова коаліції подолала його, заручившись підтримкою блоку Тимошенко. За це опозиції було обіцяно право призначити по одному члену до наглядової ради.

Хоча на перший погляд, цей бонус досить несуттєвий, Тимошенко розуміла вартість вчинку однієї-єдиної людини. У новій наглядовій раді вона могла стати або на бік Ющенка, або на бік Януковича. Плюс-мінус один голос дозволяв або зірвати проведення зборів, або, навпаки, дозволяв їх провести.

Відтак, це давало можливість або залишити керівників "Ощадбанку" і "Укрексімбанку", або усунути їх з посад.

Тому для Тимошенко принципово була забита квоту опозиції в наглядових радах своїми людьми. Що вона і зробила в односторонньому порядку – попри те, що між "Нашою Україною" та БЮТ існує домовленість про погодження всіх кадрових питань.

І ось у четвер антикризова коаліція та блок Тимошенко знову порозумілися, затвердивши парламентську частину в наглядових радах банків.

Боротьба за право потрапити в цей список тривала аж до дня голосування, і проект постанови двічі змінювався. У підсумку до наглядових рад набрали людей, які підпадають під конфлікт інтересів, оскільки одночасно очолюють інші фінансові структури.

Згідно з останнім проектом постанови, членами наглядової ради "Ощадбанку" призначено:

Данила Волинця (близький до Андрія Клюєва, член наглядової ради "Актив-банку")

Юрія Бордюгова (близький до Валентини Семенюк, директор департаменту у Фонді держмайна)

Анатолія Литюка (близький до Андрія Клюєва, радник віце-прем'єр-міністра)

Сергія Чекашкіна (близький до Андрія Клюєва, в минулому – начальник відділу корпорації Клюєвих "Укрпідшипник")

Миколу Суганяку (близький до Юлії Тимошенко, в минулому – голова правління "Ощадбанку", відсторонений Нацбанком через профнепридатність, до того – керівник дніпропетровських банків.)

Членами наглядової ради "Укрексімбанку" призначено:

Володимира Бандурова (близький до Компартії, "Європейська фінансова група")

Анатолія Кочергу (близький до Соцпартії, в минулому – заступник голови правління "Східно-Європейського банку")

Дениса Кірєєва (близький до Ріната Ахметова, заступник директора "СКМ Фінанс")

Ігоря Сотуленка (креатура Партії регіонів, ділер автомобілів "Мазда")

Василя Сєткова (близький до Юлії Тимошенко, голова ТОВ "Об’єднана платіжна система України")

Синхронно з парламентом, свою п’ятірку призначив і Кабмін. До наглядової ради "Ощадбанку" потрапили:

Петро Андрєєв (близький до Миколи Азарова, керівник Головного контрольно-ревізійного управління)

Андрій Кравець (близький до Миколи Азарова, заступник міністра фінансів)

Сергій Рибак (близький до Миколи Азарова, заступник міністра фінансів)

Юрій Зоц (близький до Миколи Азарова, заступник голови Держказначейства),

Сергій Тітенко (близький до Андрія Клюєва, голова Нацкомісії регулювання електроенергетики)

За квотою Кабміну відрядження в наглядову раду "Укрексімбанку" отримали:

Петро Андрєєв (близький до Миколи Азарова, керівник Головного контрольно-ревізійного управління)

Андрій Кравець (близький до Миколи Азарова, заступник міністра фінансів)

Дмитро Чернобай (близький до Василя Горбаля, Партія регіонів, ЗАТ "Єврокар")

Андрій Зінчак (близький до Петра Порошенка, "Наша Україна", корпорація "Богдан")

Валерій Славінський (колишній керівник управління "Ощадбанку" в Донецькій області, близький до Олександра Шепелєва, депутата від БЮТ)

Останні прізвища розкривають зовсім тонкі нюанси української політики. Внесення людини Порошенка за квотою Кабміну було необхідно, щоб Порошенко як голова комітету з питань фінансів та банківської діяльності змирився з розподілом парламентської квоти.

При цьому антикризова коаліція не могла віддати Зінчаку місце в парламентському пакеті, бо воно вже було обіцяно Тимошенко.

Так само Славінський. Він – додатковий стимул для БЮТ підтримати зміни в наглядових радах. При чому для призначення свого протеже вистачало лобістський сил скандально відомого Шепелєва, який невідомо до кого ближче – до Тимошенко чи до Колесникова.

Тепер єдина можливість для Ющенка зберегти вплив на держбанки – повторити те ж, що і у випадку "Укрспецекспорта": зупинити дію постанову Кабміна з одночасним її оскарженням в Конституційному суді. Очікується, що Ющенко оголосить про це наступного тижня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді