ГПУ підтвердила, що в Україні трансплантують органи ненароджених дітей

П'ятниця, 2 березня 2007, 11:01

Генпрокуратура на даний момент не виявила об’єктивних даних, які б свідчили про викрадення чи підміну в Україні дітей з метою використання їхніх органів та тканин як трансплантантів.

Про це в п’ятницю повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

За зверненнями про підміну і викрадення новонароджених з пологових будинків Харкова та Києва, а також незаконні дії працівників пологового будинку № 6 у Харкові, порушено кримінальні справи.

Слідство у даних справах триває у зв’язку з проведенням ДНК-експертиз, окремі з яких не завершено через відмову деяких авторів заяв надати зразки крові для дослідження. Розслідування перебуває на постійному контролі Генпрокуратури.

Водночас, прес-служба повідомляє, що перевірка, проведена ГПУ із залученням фахівців Міністерства охорони здоров’я, показала, що "дані про надзвичайну поширеність в Україні використання післяабортивного матеріалу не відповідають дійсності".

Однак впродовж 2005-2006 років правоохоронні органи викрили низку злочинів, пов’язаних із порушенням порядку трансплантації органів або тканин людини.

За фактами трансплантації органів та тканин людини закладами, які не мають акредитації або необхідної ліцензії, порушено кримінальні справи у Криму, Донецькій та Харківській областях.

Так, прокуратура Донецької області у 2005 році направила до суду кримінальну справу за обвинуваченням службових осіб однієї з лікарень Маріуполя, які створили комерційне товариство і без відповідної ліцензії проводили клієнтам ін’єкції крові та клітин плоду людини, продавали анатомічні матеріали мертвого ембріону людини.

У Харківській області прокуратура наприкінці 2006 року після досудового слідства направила до суду кримінальну справу проти одного із співробітників кафедри акушерства та гінекології при Харківському державному медуніверситеті, який за винагороду ввів пацієнту препарат, незаконно виготовлений з тканин людини.

У Криму у листопаді 2006 року до суду направлено кримінальну справу проти службовця філії Міжвідомчого наукового центру кріобіології і кріомедицини, який протягом 2005-2006 років всупереч закону здійснював операції з трансплантації людям фетальних матеріалів (анатомічних матеріалів мертвого ембріону людини).

Судовий розгляд вказаних справ триває.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді