Тимошенко нагородили, а Хіларі Клінтон опустили

Понеділок, 5 березня 2007, 10:56

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко може вважати свій візит до США успішним – їй, здається, таки вдалося переконати американців, що дострокові вибори в Україні – це можливий варіант, який зможе повернути до влади сили, які перемогли під час помаранчевої революції.

Свідченням цього є одна-єдина фраза, яку вимовила Тимошенко, вийшовши на ганок Держдепу після зустрічі з державним секретарем США Кондолізою Райс.

"Після зустрічі я зрозуміла, що, якщо в Україні демократичним правовим шляхом будуть оголошені дострокові вибори, то в принципі, якщо це буде згідно з Конституцією, такі дії будуть підтримані демократичними країнами", – заявила Тимошенко.

І хоча ця фраза ніяк не підтверджена з боку американської сторони – пані Райс на ґанок Держдепу з лідеркою БЮТ не вийшла і з пресою не спілкувалася – але та абсолютно невластива Тимошенко обережність, із якою сказана ця фраза, свідчить про цінність для неї цього результату.

"Думаю, мені вдалося на найвищому рівні пояснити події в Україні, всі політичні нюанси, які супроводжують наше політичне життя, і пояснити причини конституційної кризи, зорієнтувати світову спільноту, що вихід є з неї тільки через зміни до Конституції та дострокові вибори до парламенту", – додала Тимошенко.

Ще одну важливу фразу, озвучену Вашингтоном, повідомив пізніше один із організаторів візиту Тимошенко Григорій Немиря.

"Наші співрозмовники підкреслювали, що у випадку, якщо рішення про дострокові вибори буде ухвалено відповідно з усіма законами, і буде на це згода й указ президента, то будь-який відступ від нормативно-правового електорального розвитку буде засуджено США", - зазначив депутат.

Власне кажучи, таким чином Тимошенко передала з Вашингтону привіт антикризовій коаліції, яка через своїх депутатів-мікрофонів вже заявила про можливість залучення правоохоронних органів в разі підписання президентом указу про розпуск парламенту.

І навіть, якщо подібні заяви деяких членів коаліції лише лякалки, то й за них у цивілізованому світі можна отримати по шапці і бути підданим обструкції. А прем’єру Віктору Януковичу це навряд чи потрібно, бо до його уряду є й так чимало економічних претензій, які навряд чи потрібно посилювати політичними.

До речі, саме економічну складову використала команда Тимошенко, щоб подати свого лідера у вигіднішому світлі, ніж прем’єра.

"Ми спеціально погодилися їхати пізніше Януковича, щоб вони могли порівняти. Зараз уряд Януковича сім місяців при владі, стільки ж була Тимошенко. Тож можна зробити певні висновки", – зазначив Немиря.

Два місяці тому американці прийняли Януковича на досить високому рівні, розуміючи, що Віктор Ющенко в нинішніх умовах вже практично не ухвалює рішення, а реальна влада в руках уряду і коаліції.

Прем’єр приїхав і дав багато обіцянок, але проблеми в американо-українських стосунках так і лишилися. Чесно кажучи, так було і в Кучми, і в Ющенка, коли обіцянки американцям не виконувалися, але візит Тимошенко ще раз їх засвітив.

Тимошенко в США нагородили документами Рейгана. Фото Олександра Прокопенка

Наприклад, представник компанії "Vanco" на зустрічі з Тимошенко скаржився, що український уряд, незважаючи на обіцянки, досі не дав чітку відповідь щодо ліцензії на право розвідки і промислового видобування газу та нафти на шельфах Чорного та Азовського морів, що дозволить не тільки диверсифікувати постачання енергоносіїв, але й їх "кошик".

Навряд чи сподобається американцям ідея уряду України, який збирається створювати спільне з Росією підприємство по збагаченню уранової руди, що не тільки посилить енергетичну монополію Росії в Україні, але й може забрати потенційних клієнтів в американської "Westinghouse", яка працювала в цій сфері.

Натомість Юлія Тимошенко уміло зіграла на актуальній для США темі диверсифікації енергопостачання у світі, присвятивши цьому третину спілкування на всіх зустрічах.

А, зважаючи на співпрацю з Роном Слімпом, спеціалістом з проблем енергетичної безпеки і торгівлі сировинними товарами і одним із співвласників вашингтонської компанії TD International, яка бере участь в організації вже другого візиту Тимошенко на Захід, то не виключено, що лідер БЮТ копає тут і на інших рівнях.

Як зазначив один з американських експертів-політологів Брюс Джексон – після візиту прем'єр-міністра Януковича, лiдера опозиції Юлію Тимошенко фактично приймали на такому ж самому рівні.

В команді БЮТ вважають, що прийом був навіть кращий. Але жодних доказів цього крім ще радянського методу вимірювання успіху хронометражем зустрічі ніхто не навів.

Наприклад, спілкування з Чейні затягнулося на 15 хвилин більше протоколу, під час якого незворушний віце-президент США "навіть посміхався".
Зустріч із держсекретарем за часові рамки протоколу – 30 хвилин – не вийшла, але там була своя "фішка". "Від самого початку Тимошенко та Райс домовилися, що будуть називати одна одну Конді та Юля", – розповів журналістам Григорій Немиря.

Крім такого "теплого прийому" Тимошенко повезе в Україну ще нагороду, отриману під час Conservative Political Action Conference за внесок у розвиток демократії.

СРАС є громадянською структурою, підтримуваною американськими консерваторами.

Якраз в дні перебування Тимошенко в Вашингтоні вона проводила своє чергове зібрання, в якому брали участь, зокрема, віце-президент Чейні і чимало інших кандидатів в президенти США від республіканців – Miтт Ромні, Рудольф Джуліані, Сем Бровнбек, Джим Гілмор тощо.

Свою нагороду Тимошенко отримала під час бенкету на честь Рональда Рейгана, одного з найповажніших для американських консерваторів президентів-республіканців.

Чесно кажучи, церемонія була вельми специфічною. І більше нагадувала гулянку в ресторані, ніж зібрання серйозних людей, деякі з яких збираються в президенти.

Понад дві тисячі учасників спостерігали нагородження, налягаючи на цибульний суп, рибу, крабів та інші страви. Вони навіть не помітили як одній з учасниць зібрання стало погано. Жінка пролежала долі більше півгодини, поки її забрала швидка. А її сусіди тільки й спромоглися на фразу "Певно переїла".

Гості щиро веселилися мультику, спрямованому проти Хіларі Клінтон, який в цей час йшов на екрані, та жартам, що межували на грані з непристойністю, виступаючих із сцени.

Гротескності всьому додало і те, що першу нагороду за захист конституції – солдату американської армії, пораненому під час військових дій, вручала особа, яка кілька років тому постала перед судом за звинуваченням в торгівлі зброєю.

Юлія Тимошенко почувалася явно не в своїй тарілці серед всього цього зібрання. Потроху відпиваючи води, вона спілкувалася з перекладачкою, поки всі її сусіди в президії жували чергову страву.

На щастя лідерки БЮТ, її нагороджували після того, як був з’їдений десерт. Тому зал з цікавістю подивився фільм про нелегку долю Тимошенко, а коли вона процитувала слова Рейгана до Михайла Горбачова "Зруйнуйте цю стіну", взагалі впав в екстаз.

"Під час помаранчевої революції ми керувались цими словами. Але, як це знав Рейган, свобода вимагає постійного напору. Так що знову ми чинимо опір силам, які хочуть зруйнувати нашу демократію та обмежити нашу незалежність. Я буду, як це зробив президент Рейган, протистояти тим, хто є противником свободи моєї країни", – додала Тимошенко, вперше за багато часу читаючи з паперу.

Свій виступ лідер БЮТ завершила англійською – словами "Боже бережи Америку і Україну" під оплески учасників зібрання.

Далі Тимошенко повернулася на місце, задоволена своїм успіхом – за ці чотири дні вона презентувала себе в США саме як силу, із якою варто рахуватися і яка може скласти серйозну противагу Януковичу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді