Ющенко провів свято в Брюсселі

Четвер, 8 березня 2007, 23:53

8 березня президент Віктор Ющенко провів не в родинному колі, багатому представницями прекрасної статі. До пізнього вечора він перебував у Брюсселі, будуючи мости між Україною і Євросоюзом.

Ющенко відразу завоював симпатію президента Європарламенту Ганса-Герта Поттеринга. "Європейський парламент повністю симпатизує Україні. Президент Ющенко також має всю нашу підтримку й мою підтримку персонально", - сказав той після зустрічі з українським президентом.

Ющенко і Поттеринг
Ющенко зразу сподобався Поттерингу

Зустріч же з Верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єром Соланою вселила в Ющенка надію на те, що "інституції ЄС можуть зіграти надзвичайно важливу роль у нормалізації відносин між інституціями української влади".

Ющенко з Хав
Солана навіяв Ющенку думки про допомогу

Ще однією провідною темою візиту українського президента до Брюсселя стала енергетика. Він висловив переконання, що питання енергетичної співпраці України та Євросоюзу мають бути відображені в посиленій угоді між Україною та ЄС.

Ющенко замислився про європерспективи України
Ющенко замислився про європерспективи України

Під час зустрічі з комісаром ЄС з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер співрозмовники погодилися, що в цьому документі мають бути зафіксовані також такі моменти як створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, енергетичний діалог, посилення політичної співпраці.

Ферреро-Вальднер була прихильною до українського президента
Ферреро-Вальднер була прихильною до українського президента

Комісар ЄС ще раз наголосила, що європейська політика сусідства не виключає інших форм співпраці з Україною.

Крім того, Ющенко провів зустріч із головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу. В інтерв’ю журналістам український президент розповів, що під час розмови йшлося про питання енергетичної політики, європейські перспективи України та укладення посиленої угоди з ЄС.

Ющенко пояснював Баррозу, чого він хоче від угоди
Ющенко пояснював Баррозу, чого він хоче від угоди

Ющенко також взяв участь у саміті Європейської народної партії, де закликав керівництво ЄНП та присутніх на саміті лідерів держав визнати голодомор 1932-33 рр. геноцидом української нації.

За словами президента, він почув позитивну реакцію. "Йдеться про те, наскільки через партійний акцент дуже часто глибше сприймаються такі делікатні, чутливі для української нації речі, ніж у будь-якому іншому форматі", – сказав Ющенко.

В цілому, у Секретаріаті президента залишилися задоволені візитом до Брюсселя. Заступник глави Секретаріату Олександр Чалий назвав цей візит "новим європейським проривом".

"Сьогодні ми є свідками започаткування нового європейського прориву Віктора Ющенка", - сказав Чалий.

Він зазначив, що, по-перше, протягом одного дня президент провів зустрічі з усіма лідерами Євросоюзу. По-друге, за словами заступника глави Секретаріату, після зустрічі з Ющенком Ферраро-Вальднер дещо пом’якшила тональність своїх заяв.

Проте експерт Центру європейської політики в Брюсселі Аманда Очакоша назвала оцінку Чалого гіперболізованою.

"Я безумовно погоджуюся з думкою, що це перебільшення. Я не зовсім розумію, що він має на увазі, коли каже "прорив". Адже, наскільки я мені відомо, зараз в Україні пан Янукович командує парадом на 90 відсотків – щонайменше", - сказала вона.

"Я гадаю, це великою мірою піарівський, пропагандистський візит - адже пан Янукович був тут кілька разів, а Ющенко прибув вперше за досить тривалий час. Гадаю, він приїхав сюди, щоб нагадати про себе, щоб продемонструвати, що він і далі за кермом - але, чесно кажучи, якщо хтось з європейських лідерів цьому повірить, я буду дуже здивована", - заявила Очакоша.

Фото прес-служби президента

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді