Олександр Ковтуненко: Я чекав, що стану героєм України, бо мій вчинок змусить Ющенка розпустити Верховну Раду

Понеділок, 2 квітня 2007, 17:00
Особисто для автора цих рядків Олександр Ковтуненко – це людина, з мобільного телефону якого останні два роки приходила розсилка своєрідної "народної творчості" – sms-віршів та анекдотів, які висміювали Ющенка і Януковича.

Ковтуненко ніколи не впливав на політику БЮТ, але був добре відомий журналістам. Адже, на відміну від перших осіб, він постійно перебував у кулуарах Верховної Ради і завжди був готовий прокоментувати останні події. Тому повідомлення про його вступ до коаліції збило з пантелику і парламентських кореспондентів.

Олександр Ковтуненко – один із перебіжчиків, який по-людськи шокував Тимошенко. Вона ще могла змиритися, коли під прапори Януковича ставали бізнесмени, але ніяк не очікувала, що це робитимуть вчорашні соратники, яких вона сама поставила на ноги. Адже Ковтуненко працював радником Тимошенко за часів її прем’єрства. Він багато років крутився у навколополітичній тусовці, але тільки завдяки Тимошенко потрапив у вищу лігу – став народним депутатом.

І ось наприкінці минулого тижня Ковтуненко разом з групою інших депутатів БЮТ перейшов до антикризової коаліції. Він – представник нової плеяди молодих цинічних політиків, які ще вчора говорили одне, а сьогодні – інше. Цю свою майстерність Ковтуненко зміг продемонструвати в інтерв’ю "Українській правді".

– Після того, як стало відомо про ваш вступ до антикризової коаліції, в кулуарах парламенту чітко називають ціну такого вчинку – від 3 до 5 мільйонів доларів. Якщо це неправда, то ви повинні подати до суду, але жодних судових позовів з вашого боку не було. Це автоматично передбачає, що названі цифри – правда?

– По–перше, якщо ви мені покажете, де та каса, в якій видаються гроші, я туди обов'язково схожу і переведу їх на Фонд миру. Оскільки зі мною особисто жоден представник Партії регіонів не вів ніяких переговорів. Взагалі!

Рішення про перехід до антикризової коаліції було ухвалено 22 березня ввечері на зустрічі, де були присутні я, Олег Надоша і Сергій Поліщук. Ми як люди, що займаються стратегічним маркетингом, чітко розуміли – ми маємо серйозну кризу влади в Україні, де розгортається сценарій "стінка на стінку".

Ми чітко побачили, що Ющенко веде потрійну гру. Чи Ющенко довіряє Тимошенко, чи він працює з Януковичем, чи він взагалі працює за третім, своїм власним, сценарієм?

Тому нами було ухвалено рішення зробити бютівський десант на територію коаліції національної єдності. З нашого боку, хочу відкрито сказати, це багатоходова гра. (Іронічно) І я, до речі, чекав, що стану героєм України, бо мій вчинок змусить-таки президента розпустити Верховну Раду.

Адже порушено норму регламенту про персональне, а не фракційне членство в коаліції. І наша мета була трішечки налякати президента проектом "299", і таким способом стимулювати його до швидких кроків з оголошення дострокових виборів.

Але, на превеликий жаль, знайшла підтвердження моя думка, що Віктор Андрійович працює будь з ким, окрім Тимошенко, і він просто в темну використовує БЮТ.

Ющенко хоче, щоб БЮТ далі не продовжував свою окрему політичну гру, яку Тимошенко почала з нового року – коли ми власними політичними можливостями домоглися ухвалення закону про імперативний мандат і в першому читанні закону про опозицію.

Уже четвертий місяць я вважаю стратегію БЮТ хибною. Ми зв'язалися з Балогою, а треба було зберігати свою ідентичність. Коли після Нового року на з'їзді "Батьківщини" Тимошенко сказала, що ми йдемо своїми силами до перемоги, мені це страшно подобалося, і ми почали отримувати певні результати.

На превеликий жаль, цю переможну ходу зупинили. Ми зв'язалися з особою, яка не зовсім адекватна масштабу і потребам Тимошенко – з президентом.

Очевидно, якщо зараз Ющенко не розпускає парламент – значить, він працює в іншому режимі. І перехід Кінаха, і фактично втеча Яценюка із секретаріату президента під Януковича були узгоджені з президентом. Зверніть увагу, що колишній міністр економіки Макуха може перейти працювати на посаду, куди призначення відбувається виключно президентом, а не Януковичем – він може стати заступником Яценюка в МЗС.

– Тобто ви не вірите, що Ющенко оголосить дострокові вибори?

– Ну уявімо, на дострокових виборах "Наша Україна" набере п'ять відсотків, з Луценком – сім. Тимошенко – 30%...

З іншого боку, Партія регіонів набере 32%, комуняки – десь 3–5 відсотків, і Вітренко – 7 відсотків. У підсумку ми отримаємо найбільш антиукраїнський парламент! Думаю, це розуміє Ющенко. Тому він не піде на дострокові вибори, бо він же – не самогубець!

Ще врахуйте, що профіцит бюджету складає чотири відсотки. І коли уряд зробить мінімальну зарплату 500 гривень, він знищить рейтинг опозиції.

Натомість я схильний говорити, що є підстави говорити про зговір між двома Вікторами.

Для нас було загадкою, навіщо створюється ця конституційна комісія? Тепер зрозуміло – вона повинна буде змінити певні статті Конституції для збереження влади Ющенку. Щоб Віктор Андрійович на дострокових виборах через парламент обрався на сім років президентом.

– Звідки ви робите такий висновок?

– Тому що зараз поступово вводиться до коаліції група Кінаха. Я не здивуюся, якщо будуть іще дві групи, десь чоловік 40 від "Нашої України".

– Але ж Ющенко категорично сказав, що вступ Кінаха – це моральна зрада. Наскільки відомо з секретаріату, розмова Ющенка з Кінахом була на таких тонах...

– А я знаю про розмову між Віктором Федоровичем і Віктором Андрійовичем на наступний день. Коли Віктор Федорович спитав: "Вітя, ти чого так наїхав на Кінаха?". На що Віктор Андрійович відповів: "Та я це в серцях...".

Тобто наш політикум грається тільки в одну гру – як зберегти владу або її отримати. Все, більше нічого!

– Але також грається в гру із заробляння грошей. І як приклад цього згадують ваше прізвище. Коли за рахунок зради власної політичної сили і переходу до коаліції політик починає формувати собі благополучну пенсію.

– Я ще молодий, щоб думати про пенсію... Два тижні тому я купував огірки на Бессарабці, до мене підійшла жінка й сказала: "Ми вас так любимо, ми підтримуємо Юлію Володимирівну Тимошенко... Але, будь ласка, не робіть громадянської війни!".

Я був здивований таким побажанням, але через два дні відбулося засідання фракції БЮТ, де Олександр Турчинов прямо сказав: "В Україні відбувається війна...".

Я спіймав себе на думці, що політика "стінка на стінку" призводить до створення рівчаку по Дніпру, і це діло треба негайно припиняти. Це було головним мотивом нашого вчинку. Ми довго дискутували про це з Надошею.

А Надоша, між іншим, був фактично керівником креативного відділу у Юлії Тимошенко і входив до тієї команди, яка здобула перемогу БЮТ на виборах 2006 року.

– Перемогу БЮТ забезпечила власна харизма Тимошенко!

– Харизма харизмою, але є ще робота апарату. А саме цим апаратом, до якого входив Надоша, було зроблено декілька проектів: і правильно підібраний логотип, і правильно визначений концепт, і правильно сформовані творчі колективи.

До речі, про творчих людей: блок Тимошенко дуже багато втратив з усуненням Михайла Бродського. Він може виглядати імпульсивним, але він дійсно дуже творча людина з нестандартним інтелектом.... І напрацювання Бродського у виконанні Тимошенко приводили до величезного успіху.

На превеликий жаль, ми почали програвати саме з того моменту, коли Бродський, Надоша та інші були усунуті від Тимошенко. Замість них ми набрали той мотлох, який скоротив рейтинг Мороза з 70 відсотків у 1999 році до 3 відсотків на останніх виборах. Зараз він керує нашим партійним штабом. От де я бачу нашу проблему!

Або на сьогоднішній день інформаційною політикою БЮТ та партійним ресурсом опікуються люди, які взагалі не мали до перемоги Тимошенко жодного відношення!

– Тобто Абдуллін, Губський, Вінський. Але це – характерна для багатьох партій зміна політичного оточення! І хіба це має якесь відношення до того, щоб ви зраджували власну силу?

– Головним каталізатором для мене виступила інформація, яку я отримав два місяці тому від одного з помічників Юлії Володимирівни про те, що ми почали співпрацю з Вітренко.

Я просто в це не повірив, думав, що це якийсь "брєд"! Я був переконаний, що цього не може бути, бо серйозний політик не братиме за партнерів Вітренко.

Пізніше, десь три тижні тому, співпрацю Тимошенко і Вітренко підтвердив один із керівників партії "Батьківщина" в Донецьку. Він сказав, що, дійсно в Донецьку вже відбувається заміна апарату Вітренко на людей Тимошенко.

– Назвіть конкретні прізвища!

– Я зараз не хотів би це робити. Додам лише, що позаминулої суботи я отримав підтвердження фактично від керівника цієї програми по співпраці з Вітренко.

Це людина з найближчої команди Тимошенко. Я знаю, що вони довго намовляли Тимошенко на цей проект, і зрештою вона піддалася впливу соціалістичного вкраплення у БЮТ, яке її зараз втягує і в Соцінтерн, і у всяку іншу хрєнь, яка нікому не потрібна!

Це вони, користуючись своїми старими зв'язками, нав'язали Тимошенко контакти з блоком Вітренко. І в таємний спосіб, в секреті від фракції БЮТ і від партії "Батьківщина", вели з ними контакти і фінансували деякі видання пані Вітренко для Донецької області, які виходили навіть двомільйонним накладом!

Концепція була проста: розхитувати Партію регіонів руками Вітренко. Добре, зараз вона скоротить підтримку Януковича. Але я питаю: "Що ви робите, хлопці? Якщо вся Україна дізнається, що Тимошенко працює з Вітренко, ви її просто знищите!". На що мені відповіли: "Ти нічого не розумієш в нашій соціалістичній поведінці. Ми це зробимо, і до наступного парламенту на дострокових виборах обереться Вітренко".

Я кажу: "Ну, молодці, але як ви будете з нею працювати?". На що мені відповідають: "У повній єдності, бо ми йдемо до перемоги".

– Ви боїтеся, що на вас подадуть судовий позов через те, що ви кажете неправду?

– Я кажу правду. Хоча ця розмова була один на один.

... І я зрозумів, що це – фініш! На превеликий жаль, наш лідер оточив себе людьми, які не здатні забезпечити перемогу. До якої перемоги привів Вінський? Або Губський? Він навіть Кучму не привів до третього терміну! Ці політикани фактично знищують Тимошенко. І мій особистий крок був пов'язаний з необхідністю очистити внутрішню політику блоку.

– Але, за логікою, треба було боротися шляхом внутрішньої дискусії в БЮТ, а не через перехід до антикризової коаліції!

– Я думаю, що політика нарешті повинна робитися відкрито. І люди повинні знати, на що політик готовий піти, щоб отримати владу.

Я залишаюся членом Блоку Юлії Тимошенко. Я думаю, що не вийдуть і ті люди, які одночасно зі мною приєдналися до коаліції. Більше того, я думаю, що з наступної сесії наша кількість збільшиться до 20 депутатів, які будуть займатися новим форматом в політиці.

Ми хочемо зупинити налаштованих на війну депутатів як у Партії регіонів, так і в БЮТ. Хочу сказати більше – до нас зверталося декілька регіоналів, які зі свого боку також готові приєднатися до нашої групи здорового глузду.

Влітку минулого року Ковтуненко бився з членами антикризової коаліції. Тепер він з ними об'єднався. Фото Ганни Андрієвської

– Питання в іншому, і ще раз до нього повертаємося – ви, Олександр Ковтуненко, потрапили до парламенту на плечах Тимошенко за рахунок її квоти. І тепер ви її зрадили. Не відчуваєте докорів сумління?

– Я дуже вдячний їй за це. Історія найближчого часу покаже, що я буду героєм, і Тимошенко особисто буде дякувати за те, що ми запланували й здійснили.

– Але все, про що ви говорите, можна було робити, залишаючись у складі опозиції. Для цього не обов'язково вступати до антикризової коаліції, таким чином даючи підстави Януковичу стверджувати, що скоро коаліція сягне 300 голосів.

– А може це – наша мета? Щоб нарешті підштовхнути Віктора Андрійовича до нормальних кроків, які він обіцяв Юлії Володимирівні здійснити ще півроку тому. Те, що ми робимо – це досягнення ефекту залякування.

– Якби ви сподівалися на ефект залякування, то узгодили б свої кроки з Тимошенко. І вона б не критикувала вас настільки часто – три рази протягом позаминулого ефіру на ICTV!

– Це означає, що в мені вона бачить великого, сильного, перспективного лідера! (Сміється) Слухайте, в політичному шоу–бізнесі є правила. Тобто повинна бути не тільки позитивна, а й негативна інформації. Найкращий спосіб brand awareness (знання бренду) – це те, що робить Тимошенко, тобто вона – найкращий продавець мене. І останніми тижнями вона мене продавала дуже сильно!

Я думаю, що ми зможемо стати тим героїчним десантом всередині антикризової коаліції, щоб навести трошки шороху і змінити деякі агресивні стереотипи, навчити їх одному правилу: ми всі – громадяни України.

Крім того, ви закидаєте, що те, про що я говорю, можна було робити, залишаючись в опозиції. Але опозиція повинна працювати в залі, а не в підвалі. І український народ треба захищати на сесійному засіданні, а не на щитових.

– Як ви збираєтеся голосувати у сесійній залі?

– На власний розсуд. Захочемо – будемо голосувати як БЮТ.

– Коаліції Януковича треба 300 голосів, щоб можна було долати вето президента. Чи будете ви підтримувати Януковича в таких голосуваннях?

– Так, якщо це буде стосуватися національних інтересів. А якщо буде тільки політичний мотив для голосування – ми не будемо. І якщо ми зможемо об'єднатися депутатів двадцять, це буде добрий баланс сил, котрий не дозволить узурпувати владу.

– Тобто ви вважаєте, що ваш крок – це не більше, ніж політична провокація і ви продовжуєте сповідувати погляди, які ви сповідували? Ви й далі залишаєтесь прихильником помаранчевих сил?

– Я є прихильником Юлії Володимирівни Тимошенко і вважаю підлою поведінку двох чоловіків – Віктора Андрійовича, який все зробив, щоб вона не була прем'єром, і призначив на її місце Януковича.

– Тобто ви й далі вважаєте Януковича злом для України?

– Я вважаю найбільшим злом для України не Януковича, а Ющенка. Тому що його бажання зберегти владу межує з національною безпекою. На Майдані український народ виступив не за Ющенка, а за зміни.

– А яке ставлення до Януковича?

– Я не можу мати ставлення до Януковича поки що, оскільки я ніколи не працював і не бачив його роботи.

– Але раніше в коментарях, які лунали з ваших вуст, на адресу Януковича були самісінькі негативні епітети на його адресу! Тепер ви змінили свої погляди стосовно нього?

– Як заявив сам Янукович, людина розвивається і міняється. На превеликий жаль, він це зміг зробити. Янукович уже помінявся тричі. Спочатку це був політик з провінції, зі своїми грубощами, рисами шахтаря, характером металурга, безмежно прямим і достатньо грубим.

Зараз ми бачимо людину, яка намагається бути на європейському рівні. Він їде в Брюссель та підлаштовує під європейців свій візуальний вигляд, костюми, риторику...

– Ви раніше називали Януковича російською маріонеткою. Тепер ваше уявлення про нього змінилося?

– Насправді вже третій міністр в уряд України призначений по дзвінку Путіна до Ющенка. Перший – Яценюк, якого поставили замість Огризка після розмови Віктора Андрійовича з російським президентом. Другий – Бойко, призначений за рекомендацією Москви. І спитайте будь–якого антикризовика: єдина людина, за яку Ющенко боровся в уряді – це Бойко. А третій міністр з квоти Москви – це Шуфрич.

– Однак існує також версія, що ваш перехід до антикризової коаліції пов'язаний з проектом в сфері атомної енергетики.

– Я не можу говорити на цю тему, бо підписав відповідні документи про доступ до секретної інформації. Скажу лише, що я хочу брати участь у забезпеченні в енергетичній галузі України своєю електроенергією, своїм виробництвом відповідної продукції.

Напрацьовано багато документів, коли я працював радником Тимошенко за часів її прем'єрства. Тоді було започатковано найбільш успішні проекти міжнародного характеру, які стосуються енергетики України і тепер їх треба реалізовувати.

– І якою ви бачите свою роль у цих процесах?

– Я думаю, моя роль буде комунікаційна.

– Ви спілкувалися з людьми з оточення Тимошенко після оголошення вашої заяви про вступ до антикризової коаліції?

– Так, спілкуюся. Мене вмовляють повернутися назад. Але в нас є план, сценарій. Я думаю, що з Надошею й Поліщуком ми зробимо дуже цікавий проект..

– Але для того, щоб на щось претендувати, вам треба мати якогось політика з топ–першої п'ятірки української політики. Але з вами немає ні Тимошенко, ні Луценка, ні Януковича, ні Ющенка, ні Симоненка, ні Мороза, нікого!

– А чим ми погані самі? Ну чим я поганий? (Сміється.) Бачите, Тимошенко нам зараз допомагає, згадує наші імена, робить імідж.

– Ви зараз говорите з іронією...

– Ні, я говорю без іронії. Я розумію, що таке побудова бренду, бо мав відношення до бренду "Наша Україна".

(Ковтуненко дістає з папки і показує документи).

Це – оригінальні патенти на право власності брендом "Наша Україна", які належать Віктору Андрійовичу.

Ковтуненко зберігає документи Ющенка

– Як вони до вас потрапили?

– Тому що я реєстрував ці патенти після того, як отримав від Ющенка доручення на своє ім'я.

Це було під час першої виборчої кампанії "Нашої України", коли тільки виникла ця назва. І з метою її захисту Віктор Андрійович доручив мені зайнятись питанням безпеки бренду. Ось його доручення, яке діє до 5 липня 2007 року. Ще я маю право його підпису на документах юридичного характеру.

– Яким чином ви потрапили в число тих людей, яким Ющенко довірив займатися цією роботою?

– Я знаю Віктора Андрійовича з 1994 року, він у мене вдома був декілька разів. У цей час я займався захистом своїх прав у судових процесах. Йому стало про це відомо. І я просто почав розповідати, яким способом можна захищати свої ідеї, концепції, малюнки, законопроекти, тексти. Його це зацікавило. Потім я почав йому розповідати, яким способом використовують прізвища політиків.

Ми зареєстрували на Віктора Андрійовича Ющенка назви "Виборчий блок Віктора Ющенка", "За Ющенка", "Блок Ющенка" і ще багато чого іншого. До речі, на підставі цих документів ми зняли з виборів 2002 року блок Ржавського "За Ющенка".

А Катерину Чумаченко я знаю з 1992 року. Я працював у відділі агітації й пропаганди Народного Руху України в 1989–1991 роках, існувала спільна тусовка, на якій вона кілька разів була присутня.

Я ніколи в житті не порушував домовленості з Віктором Андрійовичем. Усі патенти надійно зберігаються. Я колись навіть спитав Ющенка: "Чи можу я вам ці патенти передати? Може, Катерині Чумаченко?". На що Віктор Андрійович сказав: "Ні, тримай їх біля себе". Тому я досі зберігаю їх.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді