Виступ Януковича у Верховній Раді

Вівторок, 3 квітня 2007, 11:11

Шановний Олександре Олександровичу!

Шановні співгромадяни!

Шановні народні депутати і колеги!

В новітній історії незалежної України було чимало драматичних подій, за перебігом яких, стримуючи подих, слідкували мільйони наших співвітчизників і світова громадськість.

Не один раз суспільство опинялося в ситуації, коли від рішення політиків залежала доля народу і його прийдешніх поколінь, історичний вибір шляху нашого розвитку, коли вирішувалося гамлетівське "бути чи не бути" нам як суверенній європейській державі.

Це були непрості випробування. Однак кожного разу, коли потрібно було прийняти єдино правильне рішення, усвідомлюючи персональну відповідальність за збереження громадянського миру, за долю демократії учасники політичного процесу знаходили шляхи до порозуміння.

Повторюю: так було не раз і в ситуаціях набагато складніших від тієї, яка склалася станом на 2 квітня 2007 року.

Чому ж сьогодні, коли держава, пройшовши, здавалося б найважчі випробування, вийшла нарешті з перманентних соціально-економічних криз, ми з вами стали свідками фактичного замаху на конституційний лад?

Історія дасть відповідь на це запитання і, я впевнений, її вердикт буде суворим.

Причиною спроби розпустити Верховну Раду стало свідоме продовження небезпечного експерименту, який, на жаль, не завершився з проведенням у 2006 році чесних і демократичних парламентських виборів.

У світлі того, що відбулося 2 квітня 2007 року, ми змушені констатувати, що горезвісний Указ Президента про розпуск парламенту має на меті узурпацію влади.

Адже мова йде про фактичний розгін легітимного демократично обраного парламенту.

Волюнтаристичний і відверто авантюрний характер цього рішення свідчить, що воно є частиною сценарію, компонентами якого можуть бути і наступні кроки:

- створення штучних умов для перманентних парламентських виборів з метою дискредитації парламентаризму як такого;

- відпрацювання механізму, який гарантуватиме збереження влади окремих осіб при будь-яких результатах народного волевиявлення;

- ревізія Конституції з метою повернення автократичної президентської влади.

Повторюю, усе це ми вже проходили у своїй новітній історії.

Але вперше за роки існування незалежної України гарант Конституції зважився на крок, який може мати для держави і для суспільства катастрофічні наслідки.

Учора Уряд зібрався на екстрене засідання. Всупереч окремим міністрам, що бажали провести його в закритому режимі, ми працювали відкрито і прозоро у присутності представників засобів масової інформації.

Суспільство мало змогу переконатися, що виконавча гілка влади діє впевнено і спокійно, як і належить Урядові, який відчуває за собою силу Основного Закону.

Тому хочу з повною відповідальністю запевнити народних депутатів, що ані авантюристам з табору так званої демократичної опозиції, ані Президенту, на якого вони чинять шалений тиск, не вдасться вибити нас з нормального ритму щоденної копіткої праці, яка має на меті проведення глибинних реформ.

Спокій і впевненість Уряду у своїх силах – в мандаті довіри, який йому надала коаліція та виборці.

І ми обов’язково продовжимо реалізацію нашої програми, тому що переконливі позитивні результати, здобуті за короткий час функціонування нашого уряду, свідчать: ми йдемо у правильному напрямку.

Ми не можемо, не маємо права в черговий раз втратити напрацьоване.

Україна не витримає потрясінь, які спіткатимуть її у випадку, якщо ми погодимося на ультиматуми безвідповідальних політиків, які спеціалізуються не на творенні, а на руйнації.

Як можна переконувати людей, що після розгону парламенту їх життя не погіршиться, а позитивні процеси, які намітилися в соціально-економічній сфері, не загальмуються?!

Так от, вважаю своїм обов’язком сказати нашим громадянам, що у випадку реалізації сценарію опозиції – держава буде знову відкинута у своєму розвитку не на один рік.

Люди повинні знати: якщо антиконституційні рішення не будуть скасовані, рівень їх життя погіршиться.

Це зумовлене об’єктивними процесами, і жодні запевнення у тому, що нібито після виборів життя повернеться в нормальне русло, не відповідають дійсності. Ми це добре знаємо.

Вже сьогодні ми бачимо, як відреагував на указ Президента діловий світ. Це природна реакція на політичну нестабільність.

Єдиний шлях запобігти втраті довіри з боку потенційних інвесторів - негайно повернути ситуацію в конституційне русло.

Звертаючись до українського народу як Глава Уряду я запевняю наших громадян, що виконавча влада продемонструє приклад відповідальності за долю нації і її майбутнє.

Ми будемо продовжувати виконувати свої обов’язки, незважаючи на очікування так званої опозиції, що їх авантюра призведе до паралічу виконавчої влади. Ми їх плани добре знаємо.

Повинен їх розчарувати: ваші очікування є марними.

Дестабілізації і хаосу не буде.

Я переконаний – ми подолаємо кризу і вийдемо з неї з честю, не ослабленими, а сильнішими.

Шановні виборці!

Шановний Олександре Олександровичу!

Шановні народні депутати!

Якщо в будь-якій країні, навіть найбільш успішній, щороку запитувати людей, чи хотіли б вони переобрати парламент, то відповідь, швидше за все, була б позитивною.

Потреба змін – природній стан кожного суспільного організму.

Але на те й існують конституції, щоб це прагнення реалізовувалось в рамках правового поля, тим самим не давши безвідповідальним політикам втягнути країну в стан хаосу та громадянського протистояння.

На жаль, наша держава опинилася перед такою небезпекою.

Єдиний спосіб уникнути її і спробувати виправити фатальну помилку президента – дочекатися рішення Конституційного суду щодо відповідності його указу чинному Основному Закону.

Доки таке рішення Конституційного Суду не буде винесене, Верховна Рада, Уряд мають працювати в звичному режимі, і цьому не повинні чинитися жодні перешкоди.

Програма дій виконавчої гілки влади в умовах політичної ситуації, що склалася, викладена у Постанові уряду, прийнятій 3 квітня цього року.

Виступаючи з цієї трибуни, хочу, щоб і народні депутати, і усі громадяни України знали: ситуація під контролем.

Ми зробимо усе, щоб наслідки прийняття безвідповідального рішення про розпуск парламенту не призвели до погіршення соціально-економічного стану країни, не стали на заваді суспільному розвитку.

Водночас, хочу в черговий раз звернутися до Президента: ще є шанс уникнути найгіршого.

Треба сісти за стіл переговорів і домовлятися заради майбутнього України.

Ще раз зважте на той тягар відповідальності, який ляже на ваші плечі у випадку відмови від конструктивного діалогу з легітимною владою.

Ми всі свідомі того, що наша доля як політиків – в руках народу. Але і ви повинні пам’ятати про це, тому що ніхто не приходить у владу назавжди.

У тому числі і Президент, особливо, якщо у час випробувань він не зуміє продемонструвати здатність бути об’єднуючим стрижнем.

Вікторе Андрійовичу! Зробіть цей крок назустріч Україні. Ще є час.

Шановні колеги, співгромадяни!

Коаліція і Уряд в останні місяці, без перебільшення, здійснили прорив у соціально-економічній сфері.

Напружена і цілеспрямована робота дала змогу підвищити пенсії і заробітну платню, врешті-решт дозволила з оптимізмом дивитися у майбутнє.

Як Прем’єр-міністр України, керівник Урядового комітету з реформ запевняю, нікому не вдасться зірвати розробку програми тих реформ, що повинні вивести Україну на якісно новий рівень життя, поставити нашу державу в один ряд з країнами Європи.

Світова громадськість уважно і з симпатією ставиться до наших планів. Сьогодні Україна одна з найбільш динамічних країн світу.

Але в Україні існують політичні сили, яким такі амбітні плани не до вподоби. За будь-яку ціну вони намагаються зірвати процес поступального розвитку держави.

"Чим гірше, тим краще" – ось їх гасло, їх філософія життя.

Закликаю усіх громадян України єднатися на захист Конституції, основних цінностей нашого суспільства: свободи, демократії, верховенства права, як не раз це робили під час найскладніших подій в історії нашої держави.

Тому з цієї трибуни я заявляю: національне єднання, парламентську демократію і економічні зрушення на благо суспільства не спинити!

Дякую за увагу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді