Кола переговорів. Чи домовиться Тимошенко з Богатирьовою швидше за Луценка з Кириленком?

Неділя, 6 травня 2007, 00:41

В той час як більшість киян у суботу насолоджувалися чудовою погодою, політична еліта втрачала по сім потів у політичних переговорах.

Як відомо, згідно з домовленостями президента та прем’єра в суботу мала почати засідання робоча група щодо врегулювання політичної ситуації в країні.

Місце і час зустрічі до останнього тримався в таємниці. За різними версіями сторони мали зібратися в секретаріаті президента, будинку з Химерами, в Верховній Раді чи Кабміні.

Станом на 10:30, коли мала початися зустріч, на Банковій справді спостерігалося деяке пожвавлення. Протягом буквально десяти хвилин до приміщення секретаріату заходили чи виходили Юрій Ключковський, Йосип Вінський, Роман Зварич та Микола Оніщук.

Жоден з них не повідомив про мету візиту, так само як і про те, де ж засідає "робоча група". Єдине, що можна було відзначити – всі вони були в доброму гуморі. Справді, не кожен же день прем’єр приходить з білим прапором капітуляції.

Перебування згаданих осіб на Банковій було недовгим - як виявилося, на робочому місці не було ні президента, ні голови секретаріату. Коли вони вже вийшли за ворота Банкової, в них з'явився ще один гість – Тарас Стецьків.

- Ви теж на робочу групу?
- Та ні, я зовсім в іншій справі.

Справді, окрім переговорів робочої групи в суботу відбулося ще одне закрите зібрання. Але про нього пізніше.

Якщо про те, що переговори робочої групи відбуваються не на Банковій яскраво свідчила відсутність там представницьких автівок, то автопарк під Кабміном голосно промовляв, що головна подія відбувається тут. Біля центрального входу в будинок уряду шеренгою стояли авто Юлії Тимошенко, В’ячеслава Кириленка та Віктора Балоги.

Сторони обрали зал засідань Кабінету Міністрів, зважаючи на те, що напередодні засідання проходило на вулиці Банковій у Будинку Городецького, роз'яснила прес-служба президента.

Вона ж повідомила, що у переговорах беруть участь: з одного боку – Іван Плющ, Юлія Тимошенко, В'ячеслав Кириленко; з іншого боку – Микола Азаров, Раїса Богатирьова, Анатолій Толстоухов.

Крім того, слід відзначити присутність на зустрічі голови секретаріату президента Віктора Балоги та близького друга Ріната Ахметова Бориса Колесникова, а також представника соціалістів Матвієнкова та двох комуністів – Адама Мартинюка та Валентина Матвєєва.

Троє останніх, як розповідають джерела "Української правди", всю зустріч намагалися показати, що вони були в курсі всієї операції (капітуляції прем’єра перед президентом) та всіляко підкреслити свою готовність до позачергових виборів.

Втім, незважаючи на всю цікавість атмосфери, сторонам, за словами посвячених, вдалося вести досить предметну дискусію.

- Все йде нормально. Розмова торкається концептуальних речей, як нам вийти з ситуації, що склалася, - повідомила "Українській правді" Юлія Тимошенко, яка першою залишила засідання групи. – Через 40 хвилин я даю прес-конференцію, а потім повернуся сюди. Думаю, будемо працювати до вечора.

На прес-конференції лідер БЮТ розповіла, що на обговорення робочої групи винесено пакет документів, серед яких підготовка нових змін до Конституції.

Вона також повідомила, що в робочій групі йде обговорення ухвалення закону про імперативний мандат, статус опозиції, змін до закону про Кабмін, реформи судової системи та узаконення Універсалу національної єдності.

При цьому лідерка БЮТ була впевнена, що сторонам вдасться швидко дійти компромісу, і вже 8 або 9 травня пакет буде проголосований, щоб "було свято подвійної перемоги".

Заради цього БЮТ навіть був готовий повернутися до зали парламенту.

І ще: "І президент, і наша команда готові піти на зустріч більшості і трішечки відтермінувати вибори, щоб мати можливість підготувати необхідну законодавчу базу", - зазначила Тимошенко.

І хоча всі сторони переговорів як один стверджували, що в суботу не йшла мова про дату виборів, але відомо, що наразі варіантів є два – 1 липня і 8 липня. Першу дату підтримує БЮТ, другу – Партія регіонів. Але перші готові поступитися.

В той час, поки Тимошенко давала прес-конференцію з Кабміну вийшла ще одна цікава дійова особа – голова ЦВК Ярослав Давидович. Його присутність на засіданні цілком зрозуміла, адже краще нього напевно мало хто знає, чого бракує нинішньому законодавству, щоб провести дострокові вибори.

Крім того, Партія регіонів наполягає на новому принципі утворення ЦВК, а тому ретельно перевіряє, яких гравців можна лишити на полі.

Соратники прем’єра добре розуміють, що їх доля залежить не тільки від волі виборця, але й від того, які правила вони закладуть в закон про вибори. А тому до підготовки цього закону, судячи зі слів Бориса Колесникова, підійдуть дуже ретельно.

"Втім головне, що вибори відбудуться, і політичні сили це рішення ухвалили. Все решта - питання чисто технічні", - наголосив Колесников.

Саме над цими технічними питаннями у неділю працюватимуть спеціальні групи. І від продуктивності їх роботи залежатиме, чи зможе робоча група вже в понеділок передати свої пропозиції президенту чи прем’єру.

Тепер про переговори номер два, які також тривали у суботу.

В’ячеслав Кириленко не зміг досидіти до кінця робочої групи через те, що на третю годину в нього вже були призначені свої переговори.

Як відомо, у п’ятницю заступник голови "Нашої України" Юрій Єхануров анонсував початок переговорів про створення єдиного блоку 8 політичних сил, серед яких "Народна самооборона", УНП, НРУ, Собор, Пора та КУН. І ситуація начебто вимальовувалася у приємних тонах. Але все зіпсувало "квотне питання".

Напередодні сторони розійшлися на пропозиції – 70% "Нашій Україні", 30% - решті.

Втім реакція Юрія Луценка у п’ятницю, зокрема і скепсис щодо блокування, засвідчили, що явно не всі задоволені таким поділом.

Можливо, саме через це Тарас Стецьків провів кілька годин у суботу на Банковій. А на переговори у суботу в офіс "Нашої України" прибула "важка артилерія" нової політсили, Юрій Луценко та Давид Жванія.

Ставки у грі було підвищено. Як розповідають співрозмовники "Української правди", "Народна самооборона" попросила квоту в 30%, мотивуючи це своїм досить високим рейтингом. Щоб не відставати, теж зробила і "правиця", а КУН забажав 10%.

Таким чином переговори зайшли в глухий кут. Їх ускладнила також позиція "Народної самооборони" щодо назви майбутнього блоку. Якщо НСНУ наполягає на традиційній назві "Наша Україна", то Луценко пропонує назвати його "Народна самооборона Наша Україна".

Є проблема і з окремими особами, на зразок Олексія Івченка. Згідно з попередніми домовленостями начебто було вирішено, що першу десятку списку складуть лідери згаданих політсил, плюс міністри Анатолій Гриценко та Арсеній Яценюк. Але є дуже багато осіб, хто сумнівається, що екс-голові "Нафтогазу" місце у цьому почесному списку.

Натомість Віктор Балога та Юрій Єхануров були б не проти побачити там молодь, в особі Віталія Кличка. Але останній поки не дав відповіді.

Переговори щодо створення блоку продовжаться в наступні дні, так само як і переговори по виходу із кризи.

Щоправда, виникає підозра, що антикризові можуть виявитися успішнішими, ніж блокотворчі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді