Свобода слова в Україні випередила Росію і Грузію

Понеділок, 7 травня 2007, 11:11

Україна знаходиться на 112 місці в традиційному рейтингу свободи слова у світі, який опублікувала правозахисна організація "Freedom House".

У доповіді оцінювалася ситуація, яка склалася в 195 країнах світу, повідомляє Ліга з посиланням на "The Washington Profile".

Усі країни були розділені на 3 групи - з "вільними", "частково вільними" і "невільними" засобами масової інформації.

Так, у 74 державах ЗМІ визнані цілком вільними, у 58-ми - частково вільними, у 63-х - невільними. Таким чином, відповідно до дослідження, 18% жителів Землі живуть у країнах з вільною пресою, 39% - з частково вільною і 43% - невільною.

Найкраща ситуація у цій сфері, за версією "Freedom House", існує у Фінляндії й Ісландії. Місця з 2-го по 9-е посіли Бельгія, Данія, Норвегія, Швеція, Люксембург, Швейцарія, Андорра, Нідерланди, Нова Зеландія і Ліхтенштейн.

За даними "The Washington Profile", США розділили 17-е місце з Естонією, що одержала найвищу оцінку серед пострадянських держав. Литва - на 29-му місці, Латвія - на 31-му (ЗМІ цих трьох країн віднесені до категорії "вільних").

"Частково вільні" Україна, Грузія - на 120 місці. Інші пострадянські держави мають "невільну" пресу.

Серед цих країн Вірменія - на 142-му місці в загальному заліку, Молдова - на 144-му, Киргизстан - на 147-му, Азербайджан разом з Росією на 164-му, Казахстан і Таджикистан - на 166-му, Білорусія - на 186-му, Узбекистан - на 189-му, Туркменістан - на 191-му.

Свобода преси в Туркменістані перевершує тільки свободу, що існує в Північній Кореї. Лідерами "антирейтингу" також є Мьянма (Бірма), Куба і Лівія.

Відповідно до звіту, Німеччина займає в рейтингу 16-е місце, Великобританія - 31-е, Франція - 39-е, Польща - 46-е, Ізраїль - 61-е, Туреччина - 105-е, Саудівська Аравія - 178-е, Китай і Іран - 181-е.

"Freedom House" також відзначає різке погіршення ситуації з вільними ЗМІ за останні 5 років у країнах Латинської Америки і республіках колишнього Радянського Союзу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді