Корупційна схема в боротьбі з корупцією?

П'ятниця, 1 червня 2007, 15:30
Спритність рук і ніякого шахрайства. Саме з такою майстерністю нещодавно Мінфін скористався державним бюджетом, як таким собі колектором, що збирає гроші з громадян та підприємств України, а потім розподіляє їх між наближеними до можновладців установами. Зокрема, близькими до нинішнього першого віце-прем'єра та міністра фінансів Миколи Азарова.

Кілька днів тому Мінфін оголосив переможця конкурсу серед громадських організацій на реалізацію бюджетної програми "Заходи з боротьби з корупцією". Призом у цьому змаганні були 3,5 млн. грн., які держава заплатить переможцю за проведення різноманітних семінарів, консультацій, інформаційної кампанії в ЗМІ, розробку пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства. Мета цих заходів – навчити українську державу боротися з корупцією.

"ЕП" вже писала про досить дивні умови проведення цього антикорупційного конкурсу, які наводили на думку, що боротися з корупцією "чистими руками" не будуть. Побоювались ми не марно. Це виявилося, коли "ЕП" спробувала поспілкуватися із переможцями мінфінівського конкурсу.

Тож, 25 травня відомство пана Азарова оголосило, що переможцем конкурсу на реалізацію бюджетної програми "Заходи по боротьбі з корупцією" стала Всеукраїнська громадська організація "Антикорупційний форум". В оголошенні про переможця не було жодних відомостей, окрім адреси: вул. Велика Житомирська, 19-Б.

Аби дізнатися з перших рук про те, хто буде у 2007 р. боротися з корупцією за державний кошт, чи дійсно відповідає ця організація дещо дивним вимогам проведеного конкурсу, кореспондент "Економічної правди" попрямував за зазначеною у об’яві адресою.

Проте на Великій Житомирській на нього чекала несподіванка: як сказав охоронець, що чергував біля входу в приміщення, працівники "Антикорупційного форуму" нечасто бувають у своєму офісі, графік, за яким вони приходять на роботу, невідомий. Також він відмовився надати будь-які телефони чи інші контакти, за якими можна було б зв’язатися з цією установою. Ми приходили за цією адресою ще кілька разів, втім безрезультатно. Натомість, нам розповіли, що "Антикорупційний форум" вже близько року не працює і давно вивозить речі з цього приміщення.

Тож жодних ознак потужної громадської організації із філіями в регіонах та власними ЗМІ за вказаною на сайті Мінфіну адресою не виявилось. Єдине, що вдалося знайти на Великій Житомирській, 19-Б, це приймальню народного депутата від фракції Партії регіонів Геннадія Самофалова.

Виходить, Мінфін віддав 3,5 млн. грн. організації, яка невідомо де знаходиться, і взагалі факт існування якої не можна підтвердити за тими даними, що надаються в самому міністерстві?

Оскільки нам не вдалось розшукати переможця відкритого конкурсу за допомогою офіційної інформації Мінфіну, "ЕП" вирішила зробити це самостійно. В жодній київській довідковій не зареєстровано телефонів Громадської організації "Антикорупційний форум".

Інтернет-сайту у цієї установи, як виявилося, теж немає. У деяких каталогах сайтів вдалося знайти адресу www.acf.kiev.ua, проте, як виявилося, вона не працює.

Вдалося знайти декілька телефонів регіональних відділень форуму, але з усіх них діючим виявилося лише єдине - у Дніпропетровську, але й там нам нічим не допомогли. Як знайти київський офіс установи, і чим наразі опікується "Антикорупційний форум", там не знають.

Слідів діяльності Форуму в українському веб-просторі також знайшлося небагато. Здебільшого це були короткі повідомлення з офіційних заходів за участю чиновників ДПАУ та інших органів влади, а також невеличкі поодинокі згадування в статтях деяких видань. До того ж більшість подій була півтора-двохрічної давнини, а то й раніше.

Втім єдине, що вдалося з’ясувати точно, Громадську організацію "Антикорупційний форум" було створено досить давно - у 2001 році, напередодні парламентських виборів 2002 року. А ініціативну групу зі створення цієї установи очолював ніхто інший, як нинішній перший віце-прем’єр та міністр фінансів, а тоді голова ДПА України Микола Азаров. Партія регіонів теж значилася серед головних ініціаторів створення. Очолив "Антикорупційний форум" вже згадуваний нами депутат Геннадій Самофалов.

Відтак "ЕП" зробила спробу знайти форумівців через високих посадовців. Ми зателефонували прес-секретарям Партії регіонів, міністра фінансів та у приймальню депутата Самофалова з проханням повідомити телефони та правильну адресу Форуму. Але знов марно.

Всюди була одна й та ж відповідь: ми знаємо, що така організація існує, проте вже давно з нею не контактували, тому ні телефонів, ні адреси не знаємо.

Після цього "ЕП" звернулася вже безпосередньо до депутата Самофалова, і ось вже тільки тут було отримано потрібну відповідь. "Антикорупційний форум – це до мене", - сказав Геннадій Григорович.

Як з’ясувалося із розмови з паном Самофаловим, із офісу на Великій Житомирській "Антикорупційний форум" дійсно виїжджає. "Там завелика орендна плата для нас, тому довелося шукати інше приміщення", - розповів народний депутат.

Щодо відсутності офіційного сайту організації, то, як виявилось, голова Форуму вважає його створення мало корисним. “Що таке сайт? Це ж не широке розповсюдження, а єдине тільки що для фахівців”.

Отже переможець мінфінівського конкурсу не відповідає одній з найпростіших умов, поставлених державою в конкурсному оголошенні, - мати офіс в Києві. Також немає ні даних в довідкових, ні сайту, на якому б можна було легко знайти координати організації всім бажаючим. Просто якась громадська організація-невидимка.

Щодо діяльності організації, то, як виявилось, вона останнім часом була дещо припинена… через брак фінансування, яке перервалося близько двох років тому. Здається, саме тому нам так і не вдалося знайти в інтернеті якихось вагомих її слідів за останній час.

Як виявилося, у "Антикорупційного форуму" є своя всеукраїнська газета "Наша держава", наявність якої вимагають умови бюджетного конкурсу. Але це видання не виходить вже близько півроку через брак коштів. Через це закрита й антикорупційна телепередача Форуму "Експертиза", що виходила на Першому національному телеканалі.

Щодо досвіду співпраці з міжнародними організаціями антикорупційного спрямування, то він у "Антикорупційного форуму" обмежується зв’язками самого пана Самофалова, яких він набув під час свого членства у парламентській асамблеї Європи та участі у двох конференціях, що організовувалися міжнародними організаціями.

Але, на жаль, Геннадій Григорович так і не зміг назвати цю таємничу організацію, бо… забув її назву. "Там семиповерхова назва, я зараз просто не скажу… Це провідна організація, що займається антикорупційною діяльністю у світі", - сказав він.

Однак пан Самофалов певен, що тепер, після отримання нової дози бюджетного фінансування, діяльність Форуму відновиться.

Проте, як з’ясувалося під час бесіди, фінансування у "Антикорупційного форуму" – це головним чином бюджетні програми, на кшталт тієї, що "розігрувалася" цього разу. Тобто ця громадська організація живиться виключно за рахунок бюджетних грошей і працює тільки за їх наявності. Як тільки кран перекрили, організація втратила життєздатність.

"Фінансування перервалося два роки тому, - розповів Самофалов. - Останній раз ми виграли конкурс в Мінфіні у 2004 році і фінансувались нормально, після цього в бюджеті подібних програм не було, і міністерство природно не оголошувало конкурсів. У нас були добровільні пожертви, але тільки від 2-3 людей…”

На питання, чи намагався "Антикорупційний форум" отримати якісь гранти міжнародних організацій, тощо, народний депутат відповів наступне: "Ми намагалися отримати міжнародний грант, але поки що не виходило. Проте тут є чисто політичні моменти…"

За більш детальною інформацією щодо "Антикорупційного форуму" та його пропозицій, що їх було винесено на мінфінівський конкурс, пан Самофалов порекомендував “ЕП” звернутися до директора організації Бориса Глодова.

Але, на жаль, цієї розмови так і не відбулося. Коли кореспондент "ЕП" зателефонував цьому пану і попросив розповісти про участь у конкурсі Мінфіну, він отримав у відповідь: "Про що нам з вами говорити? Так, ми виграли конкурс, але чого з нами говорити?". Врешті решт пан Глодов сказав, що зможе поговорити з нами не раніше наступного тижня, на чому й зійшлися.

Звісно, 3,5 млн. грн. – це не гроші. На повне подолання вітчизняної корупції їх напевне не вистачить. Але міністерство віддало їх громадській організації, яка припинила свою діяльність і знаходиться невідомо де, до того ж ховається від громади; про яку, здається, забули навіть її засновники.

Скидається на те, що про "Антикорупційний форум" пам’ятають тільки її патрон Микола Азаров та голова - нардеп Самофалов.

Надто цинічним виглядає конкурс, його результати та подальша боротьба з корупцією. Втім, про що це ми. Як мертвому припарки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді