Раді пропонують перевернути прапор догори дриґом заради китайців

Четвер, 5 липня 2007, 17:22

Позафракційний депутат Олег Антипов, виключений з БЮТ, пропонує парламенту поміняти місцями кольори державного прапора України, розмістивши вгорі смугу жовтого кольору, а внизу - синього.

Про це сказано в законопроекті "Про Державний Прапор України", зареєстрованому в Раді 4 липня під № 4002, повідомляють "Українські новини".

У пояснювальній записці до законопроекту автор мотивує свою пропозицію тим, що нинішнє розміщення кольорів на державному прапорі (вгорі синя смуга, внизу - жовта) відповідно до китайських національних учень трактується як прогресуючий занепад, нещастя (коли синій колір символізує Небо, а жовтий - Землю).

"Таким чином, у світосприйнятті понад 1 млрд. населення Землі піднятий над Україною жовто-блакитний прапор, образно кажучи, позначає місце на планеті, де люди проголосили панування "Закону Занепаду", - зазначається в пояснювальній записці.

У той же час, стверджує депутат, протилежне розміщення цих же кольорів з погляду китайських учень розуміється як найбільш гармонійне поєднання Неба й Землі, чоловічого і жіночого й трактується як Щастя.

"Такий прапор буде символізувати прагнення України до щасливого майбутнього", - стверджує депутат.

На думку депутата, затвердження Верховною Радою запропонованого ним законопроекту забезпечить адекватне сприйняття національного символу України й посприяє поліпшенню іміджу країни на міжнародній арені.

Статтею 20 Конституції України встановлено, що державний прапор України є державним символом України і являє собою прапор із двох рівних горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів.

Вимоги до державного прапора України також урегульовано постановою Верховної Ради від 28 січня 1992 року, яким затверджено зразок прапора, що використовувався князем Володимиром Хрестителем.

За ідеєю, блакитна верхня смуга на прапорі символізує Волю, жовта нижня - Мудрість.

Водночас, у зв’язку з приписуванням ініціативи зміни кольорів місцями БЮТівцям, прес-служба БЮТ заявляє, що депутат Антіпов має таке ж відношення до БЮТ "як північний полюс до південного".

Фракція БЮТ заявляє, що не має стосунку "ні до цього, ні до будь-якого іншого проекту депутатів-зрадників".




Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді